Питанням партисипативної демократії (демократії участі) був присвячений другий день XI -го Українського муніципального форуму, що проходить в місті Одесі.

Перед учасниками форуму виступили представники кількох проектів, профінансованих норвезькою стороною, які торкалися детального аналізу різноманітних аспектів залучення громадян до місцевого врядування у 20 містах України. Разом із цим, низку практичних напрямків щодо забезпечення відкритості діяльності органів місцевого самоврядування та залучення громадськості до прийняття рішень на місцевому рівні презентували міські голови Бердянська, Славутича, Херсона, Запоріжжя. Вони розповіли про роботу громадських інформаційних центрів, про створення електронних карт проблемних питань міста в галузевому розрізі, поінформували про механізми контролю громадськості за роботою комунальних підприємств, звернули увагу на створення комплексної інформаційної системи взаємодії депутатів міської ради і виборців.

З доповіддю щодо перспектив законодавчого врегулювання окремих форм безпосередньої демократії виступила голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії, народний депутат України Олена Бойко.

Голова підкомітету надала коротку характеристику законопроектам про місцеві вибори, нещодавно розглянутих парламентом та високо оцінила пропозиції Асоціації міст України до них, як одних із найбільш конструктивних. Вона вказала на ускладнення як майбутнього виборчого процесу, так і процесу добровільного об’єднання територіальних громад у зв’язку з високою ймовірністю їх збігу у часі.

О.Бойко також висловила своє бачення щодо низки законопроектів в сфері безпосередньої демократії, вже зареєстрованих у Верховній Раді України, та таких, що розробляються і будуть подані найближчим часом. Серед них проекти, покликані врегулювати подання петицій, в тому числі в електронному вигляді, внесення місцевих ініціатив, організацію і проведення місцевих референдумів, загальних зборів громадян за місцем проживання, формування і діяльність органів самоорганізації населення, здійснення громадського і народного контролю тощо. При цьому голова підкомітету запевнила присутніх, що жодної дискримінації органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб допущено не буде і головною запорукою такого партнерського ставлення стане участь фахівців і експертів органів місцевого самоврядування та їх асоціацій в опрацюванні зазначених проектів та настійне звернення до них за експертними висновками якомога швидше із усього кола питань законопроектної роботи.

О.Бойко наголосила, що  підкомітет з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії і Комітет загалом відкриті до співпраці, врахування точок зору і практичного досвіду представників громад.

Олена Бойко також відповіла на численні запитання учасників форуму, що стосувалися порушених у її виступі питань та інших аспектів діяльності Комітету та Верховної Ради України.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40