24 квітня у приміщенні Київського національного університету імені Т.Шевченка відбулося друге засідання Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства за участю голови підкомітету з питань державного будівництва Василя Демчишена. 

Під час засідання було обговорено Стратегію державної політики сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні та план першочергових заходів з її реалізації. Координаційна рада затвердила Концепцію реформи місцевого самоврядування і територіальної організації влади (розробник: Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ за підтримки Ради Європи). У документі детально розповідається про недосконалість нинішньої системи адміністративно-територіального устрою країни. Однією з його причин називається надмірно велика кількість органів місцевої влади, дублювання і неузгодженість їх функцій. У рамках Концепції планується укрупнити адміністративні райони і органи місцевого самоврядування, що має призвести до скорочення депутатів місцевих рад.

За словами Радника Президента України - Керівника Головного управління з питань конституційно-правової модернізації АПУ Марини Ставнійчук, запропонована Концепція ґрунтується на громадівському принципі організації місцевого самоврядування. «Фундаментальною основою майбутньої реформи є вдосконалення механізмів місцевої демократії участі, посилення ролі органів самоорганізації населення, розширення форм та методів залучення громадян до розробки та прийняття управлінських рішень на місцях», - зазначила М.Ставнійчук.

Один з розробників концепції, член робочої групи при Мінрегіоні Анатолій Ткачук повідомив, що кількість територіальних громад після проведення реформи повинна скоротитися з 31 тис. до 1,8 тис., а кількість районів - з 490 до 150. «Райони об’єднуватимуться за зонами впливу, навколо крупних міст, з урахуванням щільності населення. Фактично мова йде про відновлення системи, яка існувала до революції, коли одиницею територіально-адміністративного устрою були волості. На території волості розташовувалося 15-20 сів, у них був загальний орган управління, земля, будівлі, капітал«, — сказав Ткачук.

Члени Координаційної ради також заслухали експертний висновок Ради Європи щодо проекту Концепції, який презентував професор Університету Париж І Сорбонна-Пантеон, експерт Програми РЄ Жерар Марку. Як зазначається у висновку, документ загалом відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування та попереднім рекомендаціям Ради Європи.

Координаційна рада з питань розвитку громадянського суспільства в цілому схвалила проект Концепції та рекомендувала Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ внести його на розгляд Уряду - після доопрацювання згідно з рекомендаціями Ради Європи та кращими європейськими практиками у сфері місцевого самоврядування.

Радник Президента України також наголосила на важливості якнайшвидшого напрацювання змін до законодавства, необхідних для повноцінного вступу в дію Закону «Про громадські об'єднання». «Прийняття Закону України «Про громадські об'єднання» стало важливим кроком на шляху наближення України до європейських демократичних стандартів, що може значно посилити інституційну спроможність і незалежність громадського сектору в державі», - зазначила М.Ставнійчук. Вона нагадала, що зазначений закон вступить у дію 1 січня 2013 року. В його прикінцевих і перехідних положеннях зазначається: Уряд має в 6-місячний строк з дня набрання законом чинності (тобто до 19 жовтня 2012 року) підготувати та внести на розгляд парламенту пропозиції щодо змін до діючих законодавчих актів у зв’язку з прийняттям закону «Про громадські об'єднання».

«Є всі об’єктивні підстави до кінця травня, не чекаючи вересня та розпалу парламентської виборчої кампанії, розробити і внести до парламенту закон і за підтримки громадського сектору, народних депутатів, Адміністрації Президента до кінця цієї сесії ВР ухвалити відповідний законопроект», - сказала М.Ставнійчук. Вона додала, що відповідний проект практично готовий, а за необхідності його можна дуже швидко доопрацювати.

Сьогодні, зазначила Радник Президента, зміни необхідно внести зокрема до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства України, а також ще до 24 законів. Окрему увагу М.Ставнійчук звернула на необхідність внесення змін до закону про політичні партії. Вона також додала, що Мінюст має розробити нові форми документів, щоб громадські об’єднання могли вільно, у встановленому порядку реєструватися. «Найперший практичний крок, який нам необхідно здійснити, – забезпечити той правовий механізм, який має бути підготовлений для введення в дію закону «Про громадські об’єднання», - резюмувала М.Ставнійчук.

 

Довідково.

Указом Президента України № 32/2012 «Питання сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні» народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва Василя Демчишена призначено членом Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40