Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія та Секретар Комітету Руслан Князевич зустрілися із Координатором проектів ОБСЄ в Україні, послом п. Мадіною Джарбусиновою та представниками офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Керівники Комітету висловили подяку Координатору проектів ОБСЄ в Україні за попередню конструктивну співпрацю з Комітетом в секторі розвитку місцевої та регіональної демократії, виборчого законодавства.

Д.Жванія наголосив, що до сьогодні було активізовано законотворчу діяльність парламенту сьомого скликання та Комітету, що дає можливість продовжити реалізацію намічених планів з децентралізації влади, розбудови та зміцнення місцевого самоврядування в Україні. Досягнення європейських стандартів у галузі виборчого законодавства, місцевого та регіонального розвитку, практичне впровадження європейських інструментів в українську практику – одне із основних завдань парламентського Комітету Верховної Ради України сьомого скликання.

Голова Комітету зазначив, що в інтересах Комітету є зменшення відчуженості між владою і громадськістю, створення умов для публічного суспільного діалогу, перехід до режиму партнерства і співпраці влади та громадськості у вирішенні важливих суспільних проблем, лобіювання законодавчих ініціатив з питань місцевого розвитку за участі громад, підвищення обізнаності органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, представників громадського сектору щодо реальних можливостей та механізмів впливу на законотворчий процес.

Д.Жванія зауважив, що як для парламенту України, так і для Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування має велике значення високопрофесійна експертиза національного виборчого законодавства фахівцями ОБСЄ .

На зустрічі також було обговорено питання стосовно строку повноважень органів місцевого самоврядування, обраних на чергових виборах у жовтні 2010 року та наступних чергових місцевих виборів; акцентовано увагу, що однією з головних проблем, які стоять сьогодні на порядку денному, є вибори Київради і мера Києва.

Секретар Комітету Руслан Князевич зауважив, що досвід організації і проведення парламентських  виборів 31 жовтня 2012 року засвідчив, що на сьогодні проблема існує не у положеннях Закону України “Про вибори народних депутатів України”, а в їх застосуванні.

Р.Князевич зазначив що “недоцільно змінювати виборче законодавство на марші” . Сьогодні найбільш актуальними є питання вдосконалення закону про місцеві вибори та вибори Президента України.  Тож удосконалення всього комплексу виборчого законодавства шляхом його кодифікації – ухвалення Виборчого кодексу України з метою переходу від кількох розрізнених виборчих законів до єдиного кодифікованого акту, який би охоплював усе різноманіття питань, пов’язаних із виборами, повинно відбуватися поступово. Секретар Комітету заявив, що в основу належної підготовки документів на розгляд Верховної Ради України буде покладено міжнародний досвід та здобутки попередніх скликань парламенту.

На кінець зустрічі Голова Комітету Д.Жванія зауважив, що Комітет може стати платформою для обговорення проектів законодавчих актів, проведення круглих столів зі зміцнення виборчих процесів в Україні, сприяння гендерній рівності, підтримки розвитку громадянського суспільства, подальшого розвитку місцевої та регіональної демократії в контексті стратегічного курсу європейської інтеграції.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40