Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, утворений Верховною Радою України VII скликання, провів своє перше засідання, вирішивши низку організаційних питань. Заслухавши інформацію та пропозиції Голови Комітету Д.Жванії, керуючись статтями 35, 37 Закону України “Про комітети Верховної Ради України” Комітет створив із свого складу 5 підкомітетів, визначившись з їх назвами, предметами відання, персональним складом, керівництвом, а також розподілив обов’язки між Першим Заступником (Заступниками) Голови Комітету та Секретарем Комітету щодо координації діяльності підкомітетів.

Головою підкомітету з питань  місцевого самоврядування обрано народного депутата України Є.Карташова. Підкомітет забезпечуватиме підготовку на розгляд Комітету питань, пов’язаних із засадами місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення, законодавчим регулюванням статусу сільських, селищних, міських голів, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад, спеціального статусу міст Києва та Севастополя, служби в органах місцевого самоврядування, міжмуніципальної співпраці.

Підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян очолюватиме народний депутат України В.Бондаренко. Предметами відання підкомітету будуть питання законодавчого регулювання виборів, референдумів та інших форм безпосереднього волевиявлення громадян, зокрема виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів; всеукраїнського та місцевих референдумів. У полі зору підкомітету також перебуватимуть питання статусу та діяльності Центральної виборчої комісії, її членів, призначення на посади та припинення повноважень членів Центральної виборчої комісії, Державного реєстру виборців, статусу та діяльності політичних партій, громадських об’єднань (крім тих, питання діяльності яких віднесені до відання інших комітетів).

Народний депутат України О.Буховець керуватиме роботою підкомітету з питань органів виконавчої влади. Підкомітет розглядатиме питання законодавчого забезпечення діяльності Президента України, Кабінету Міністрів України, центральних органів виконавчої влади, організації та діяльності органів виконавчої влади (за винятком органів виконавчої влади, питання організації та діяльності яких віднесені до відання інших комітетів), органів влади Автономної Республіки Крим, державної служби, засад організації надання адміністративних послуг.

Головою підкомітету з питань державного будівництва обрано народного депутата України В.Гладія. До предметів відання підкомітету віднесено питання державних символів та державних нагород України, знаменних подій, пам’ятних дат та ювілеїв, адміністративно-територіального устрою України, зокрема щодо утворення і ліквідації районів, встановлення, зміни меж районів і міст; найменування і перейменування населених пунктів, районів; віднесення населених пунктів до категорії міст.

Народний депутат України О.Дудка опікуватиметься діяльністю підкомітету з питань місцевих бюджетів та комунальної власності, якому доручено розгляд питань формування та виконання місцевих бюджетів, в тому числі міжбюджетних відносин, статусу об’єктів комунальної та спільної власності територіальних громад, земельних відносин і землекористування, житлово-комунального господарства. Також підкомітет здійснюватиме попередній аналіз практики застосування законів, інших актів Верховної Ради України, зокрема щодо забезпечення контрольної діяльності Комітету у бюджетному процесі відповідно до статті 27 Закону України “Про комітети Верховної Ради України”, розгляду матеріалів Рахункової палати.

Як підкреслив Голова Комітету Д.Жванія, серед основних завдань, що постали перед новосформованим Комітетом, можна відзначити утвердження в Україні принципів децентралізації та деконцентрації повноважень при реформуванні системи здійснення влади, зміцнення й удосконалення правової основи місцевого самоврядування, приведення її у відповідність із базовими нормами Конституції України та Європейської хартії місцевого самоврядування, кодифікацію виборчого законодавства, сприяння утвердженню форм безпосередньої демократії, розбудову інститутів громадянського суспільства, розв’язання актуальних проблем територіальних громад, створення необхідних умов для їх всебічного розвитку тощо. Виконання вказаних завдань потребуватиме також неослабної уваги до всього комплексу питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, створення надійного методологічного і регулятивного фундаменту їх правового забезпечення, всебічного сприяння становленню в Україні інститутів професійної, політично неупередженої державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, які забезпечуватимуть ефективну діяльність державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40