Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональноі політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко 2 липня взяв участь у X-й Щорічній конференціі  Муніципальна консолідація. Інтереси міст районного значення, яку організувала Асоціація малих міст Украіни.

У рамках заходу були обговорені питання децентралізації повноважень і ресурсів, порядок формування економічного, фінансового та адміністративного потенціалу об’єднаних громад. 

Учасники заходу зауважували, що перед малими містами постали серйозні виклики, пов'язані не лише з об’єднанням територіальних громад, а й з проведенням місцевих виборів. Саме тому малі міста наразі особливо потребують консультативної, методичної та навчальної підтримки. Вказувалось, що саме міста районного значення опинились в ситуації цілковитої невизначеності в умовах порушення термінів проведення реформи місцевого самоврядування, буксування процесу об'єднання територіальних громад. Основні результати реформи місцевого самоврядування повинні бути отримані саме на рівні міст районного значення та селищ-райцентрів, які складають каркас адміністративно-територіального устрою країни сьогодні та в перспективі всі стовідсотково стануть центрами об'єднаних територіальних громад. Вони вже сьогодні надають послуги жителям навколишніх сіл, працевлаштовують сільське населення, але не отримують для цього відповідних ресурсів. 

У своєму виступі на Конференції Сергій Власенко торкнувся основних аспектів триваючого нині конституційного процесу, проблематики призначення Верховною Радою України чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року в умовах тимчасової анексії Російською Федерацією Кримського півострова, окупації частини Донецької та Луганської областей, наявності зони бойових дій, актуальних питань реалізації Закону України “Про об’єднання територіальних громад”, наголосивши на необхідності безумовного дотримання принципу добровільності, неприпустимості адміністративного тиску та застосуванні засобів переконання, потреби у вирішення проблем фінансово-матеріального забезпечення, досягнення повсюдності територіальної основи місцевого самоврядування тощо. Він підкреслив, що результатом реформування системи місцевого самоврядування в Україні має стати утворення спроможних територіальних громад, наділених належним комплексом повноважень, реально здатних їх виконувати, надавати людям необхідні послуги і нести за це відповідальність.

Учасники зібрання обговорили проект Резолюції, в якій пропонувалось терміново виділити окремий напрям реформи місцевого самоврядування для врахування інтересів малих міст та запропонувати створити  при Мінрегіоні окрему тематичну групу для підготовки законопроектів щодо реалізації реформи місцевого самоврядування; звернутися до Президента України з пропозицією про включення до складу Ради регіонального розвитку представника малих міст України.

До участі в Конференції були запрошені міські голови малих міст України, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, органів державної влади, народні депутати України, міжнародні та вітчизняні українські експерти.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40