Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади продовжує залишатися в центрі уваги суспільства і держави. Це ще раз засвідчив вже традиційний ХІ Український муніципальний форум, що відкрився у місті Одесі 22 червня 2015 року.

Форум організовано Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» за сприяння міжнародних неурядових організацій.

Він зібрав сотні учасників з усіх куточків України, які представляють її великі і малі міста, а також керівників органів державної влади, безпосередньо причетних до питання реформування системи здійснення влади.

З вітальним словом до присутніх звернулися: Голова Верховної Ради України В.Гройсман, Віце-прем’єр-міністр України Г.Зубко, Перший заступник Глави Адміністрації Президента України В.Ковальчук, Голова Одеської обласної держадміністрації М.Саакашвілі, Одеський міський голова  Г.Труханов.

Одним із ключових виступів при відкритті Форуму став виступ Голови Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування С.Власенка, в якому прозвучала реальна, збалансована оцінка процесів реформування,  яка, за словами керівника Комітету, потребує хірургічної точності. С.Власенко застеріг від поспіху в реформуванні, його спрощенні та підгонці під конкретну дату. "Насправді, це складний і тривалий процес, що продовжується роками. І на користь цієї тези говорить досвід Польщі, країн Прибалтики і Скандинавії. Крім того, слід комплексно розглядати проблему"- сказав очільник Комітету. 

Так, якщо говорити про зростання бюджетних надходжень, порівняно з 2014 роком, то треба пам’ятати про ріст цін, значну інфляцію, не кажучи вже про падіння курсу гривні. Загалом, і на це вказував Комітет, у ході минулорічного бюджетного процесу, було невірно закладено поділ на так звані «білі» або «чорні» в залежності від статусу, громади. Позитивні зрушення для бюджетів міст обласного значення поєднуються з несприятливим і негативним станом бюджетів районного значення. 

Голова Комітету також закликав при об’єднанні територіальних громад враховувати думку жителів навіть найменших сіл і категорично заперечив можливість директивного закриття територіальних громад з населенням менше 900 осіб.

С.Власенко звернув увагу на відсутність системи поширення досвіду спільної роботи органів місцевого самоврядування, які напрацьовано при реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад», і який міг би реально сприяти процесам об’єднання. В цьому вочевидь переконалися члени комітету під час нещодавно проведених виїзних комітетських слухань на Полтавщині.

Голова Комітету висловив своє бачення першочергових кроків, які необхідно здійснити найближчим часом при проведенні реформування. Нагадав про підготовку нової редакції закону про місцеві вибори, повідомив про реєстрацію проекту постанови щодо проведення чергових місцевих виборів 25 жовтня 2015 року, торкнувся окремих аспектів підготовки змін до Конституції України, наголосив на необхідності скасування податків на пенсійні виплати, усунення дискримінації працюючих пенсіонерів, а також поінформував про хід опрацювання у Комітеті проектів законів України «Про державну службу» та «Про службу в органах місцевого самоврядування».

С.Власенко запевнив присутніх, що Комітет був і залишатиметься партнером міст у спільній справі із реформування місцевого самоврядування, підготовки її законодавчої основи з врахуванням пропозицій та законних інтересів територіальних громад.

У форумі також бере участь народний депутат України, голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою Микола Федорук. 23 червня до учасників заходу також приєднається народний депутат України, голова підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії Олена Бойко.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40