Засідання Робочої групи щодо доопрацювання проекту закону України Про державну службу (реєстр. №8306) з обговорення експертних висновків програми ЄС-ОЕСР SIGMA та Програми Ради Європи “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні” відбулося 10 жовтня у Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен ознайомив експертів з підготовкою законопроекту до другого читання, вказав на основні положення, які потребують доопрацювання та детального обговорення за участі міжнародних фахівців. Народний депутат вказав, що Комітетом враховано переважну більшість зауважень вітчизняних експертів, а саме: щодо визначення понять «державної служби» та «державного службовця», розуміння поняття «органів державної влади», в яких займають посади державні службовці, політичної нейтральності державної служби, інституту ротації та переведення державних службовців, їх дисциплінарної та майнової відповідальності, виключення дублювання положень законопроекту з нормами чинного трудового законодавства, суттєвого доопрацювання Прикінцевих та перехідних положень з метою реалізації запропонованих положень законопроекту тощо. Крім цього запропоновано низку нових термінів, які вживаються у даному законопроекті, удосконалено класифікацію посад державної служби, у тому числі, шляхом доповнення її посадами патронатних служб, а також вимоги до рівня професійної компетентності претендентів на зайняття посад державної служби, інші аспекти вступу та проходження державної служби. Значних змін зазнав розділ законопроекту щодо оплати праці державних службовців, зокрема, повернено такі складові заробітної плати як надбавки за ранг та вислугу років, щомісячне преміювання державних службовців та ін. Також Комітетом здійснено узгодження положень законопроекту з нормами Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції», який набрав чинності з 1 липня 2011 року.

Заступник керівника відділу програм домомоги Належне врядування та демократизація Стефані Хартер у своєму виступі зазначила, що проект закону передбачає дуже децентралізовану систему державної служби, де кожен державний орган самостійно визначає вимоги до кандидатів на посади і порядок проведення конкурсу при прийнятті на службу, а також має значний вплив на визначення класифікації посад. Така система ускладнює мобільність державних службовців, тобто їх перехід на роботу до інших органів державної служби (через можливу недовіру одних органів до вимог інших органів щодо професійної кваліфікації кандидатів), а також співпрацю та взаємодію між різними адміністративними органами. Це може призвести до такої системи державного управління, в якій державні службовці однієї групи, за винятком дуже загальної вимоги мати повну вищу освіту, матимуть різну кваліфікацію та функції, що відповідно впливатиме на якість виконання завдань і надання послуг.

Коментарі програми SIGMA до проекту закону України Про державну службу представив Старший радник програми SIGMA Жуліо Набайс.      Керівник програми наголосив, що шкодує про те, що серед вимог для призначення на посади державної служби вищого рівня немає вимоги щодо «досвіду роботи на посадах державної служби». Ще однією проблемою, здатною завадити комплексному впровадженню закону, є на думку п. Ж.Набайса той факт, що законопроект передбачає можливість регулювання багатьох питань іншими законами або окремим законом. Доповідач наголосив, що програма пропонує визначити сферу дії закону по вертикалі та горизонталі, забезпечити повну та сталу відповідність загальній системі пенсійного забезпечення в Україні, передбачити покращений механізм захисту від необґрунтованого звільнення, зменшити можливості для довільних дій з боку політиків та керівників.

Експертний висновок до проекту закону України Про державну службувід Програми Ради Європи “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні” презентувала її керівник Олена Литвиненко. Вона повідомила, що даний висновок підготовлено професором Жераром Марку (Gérard Marcou), Університет Париж 1 Пантеон-Сорбонна, Франція. У висновку вказується, що низка важливих питань вимагає додаткового доопрацювання по суті з метою приведення їх у відповідність до європейських стандартів та належної практики у цій сфері. Висловлено пропозиції чітко розмежувати політичні та адміністративні посади, доопрацювати норми стосовно системи заробітної плати, що дозволить зробити її простішою та прогнозованою і зменшити можливості для суб’єктивного підходу, передбачити більш збалансовану систему дисциплінарних стягнень та інше.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40