У Києві 1 грудня відбулась Конференція делегатів уповноважених представників органів місцевого самоврядування - членів Асоціації міст України, присвячена Дню місцевого самоврядування. Серед почесних гостей конференції  були Голова Комітету, Почесний Президент Асоціації Олександр Омельченко, Заступник Голови Комітету Олександр Черноморов та голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен.

У своїх виступах доповідачі наголошували на недофінансуванні у 2011 році делегованих повноважень – в розмірі 20 млрд. грн.; цілковиту відсутність в держбюджеті коштів для погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію; відсутність коштів на фінансування загальнодержавних програм (підтримку соціально-економічного розвитку малих міст, соціального забезпечення та соціального захисту, програм в галузі ЖКГ тощо); труднощі з розмежуванням земель державної та комунальної власності; відсутність фінансування в повному обсязі соціальних пільг та безперервне зростання цін на енергоносії та електроенергію для бюджетних установ при відсутності джерел фінансування додаткових витрат.

Підсумовуючи результати діяльності АМУ за поточний рік, Президент Асоціації міст України відзначив активну співпрацю Асоціації з Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади щодо  покращення умов фінансування місцевих бюджетів, зміцнення ресурсної бази територіальних громад. Позитивними досягненнями такої співпраці є врахування пропозицій органів місцевого самоврядування при прийнятті законодавчих актів, що дозволило, зокрема, спрямувати в місцеві бюджети додаткові кошти на оплату праці в бюджетній сфері, на погашення різниці в тарифах на теплову енергію, на утримання комунального дорожнього господарства тощо. Загалом експертами АМУ опрацьовано 132 проекти законів та інших нормативно-правових актів.  Усіх позитивних результатів вдалося досягнути завдяки спільним злагодженим діям.

Олександр Омельченко поінформував присутніх щодо статистичних даних наповнення місцевих бюджетів у проекті 2012 року. Так, податок на землю передбачений у розмірі 11 млрд. грн., дохід від продажу землі – 2 млрд. грн. (при тому, що закон про аукціони відсутній), від продажу комунального майна – 1 млрд. грн., єдиний податок – 2,1 млрд. грн. тощо. Таким чином, зауважив Голова Комітету, в проекті бюджету на наступний рік закладено дефіцит у 6,5 млрд. грн.

У своєму виступі він також торкнувся і реформування місцевого самоврядування. «Я згоден, що реформування потрібне. Але воно має заключатися в тому, що всі без винятку районні та обласні адміністрації треба реформувати в органи місцевого самоврядування. Ми повинні формувати бюджети таким чином, як передбачено Конституцією,» - зауважив О.Омельченко. Підводячи підсумок, він звернувся до присутніх із проханням сформувати виважене звернення до Президента України щодо формування Держбюджету на 2012 рік таким чином, щоб не довелося самотужки шукати кошти на заробітну плату вчителям, лікарям та іншим працівникам бюджетної сфери.

Також учасникам заходу було презентовано Звіт про роботу Правління та Виконавчої дирекції, Звіт Ревізійної комісії Асоціації міст України та фінансово-господарський звіт Правління АМУ за поточний рік. Під час роботи Конференції було затверджено бюджет і кошторис видатків Асоціації на 2012 рік, прийнято рішення про виключення та прийом нових членів АМУ.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40