Голова Комітету Олександр Омельченко 16 березня взяв участь у засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, що відбулося під керівництвом  Голови Верховної Ради України В.Литвина. 

На засіданні було обговорено законопроект “Про службу в органах місцевого самоврядування”, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. №9673), який отримав критичні оцінки з боку представників всеукраїнських асоціацій та органів місцевого самоврядування. Зокрема, наголошувалось, що даний законопроект є «дискримінаційним», таким, що звужує права і повноваження працівників рад на місцевому рівні та має бути серйозно доопрацьований.

О.Омельченко під час обговорення законопроекту вказав, що підкомітетами з питань державного будівництва та з питань органів виконавчої влади було запропоновано Комітету надіслати цей законопроект до Директорату з питань демократичних інституцій Генерального Секретаріату Ради Європи з проханням підготувати висновок експертів Програми Ради Європи “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні”, оскільки це дозволить отримати більш якісні результати за наслідками його обговорення. Зараз цей висновок готується експертами Програми Ради Європи і буде презентований на засіданні круглого столу, який згідно Плану роботи Комітету відбудеться 25 квітня.

Також Голова Комітету поінформував, що до Комітету почали надходити зауваження концептуального характеру до положень законопроекту, конкретні пропозиції до певних статей законопроекту з метою його покращення. У більшості звернень наголошується, що законопроект спрямований на звуження ролі місцевого самоврядування, при його розробці не враховані окремі норми Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо фінансування виконкомів та виконавчих апаратів рад та умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування), в частині оплати праці існує певна дискримінація порівняно з державними службовцями, загалом ускладнюється діяльність органів місцевого самоврядування.

М.Пітцик звернув увагу присутніх на те, що Асоціація міст України не погоджувала вищеозначений проект закону, а отримавши від Міністерства юстиції України документ, надала свої пропозиції. До того ж предстаники двох інших всеукраїнських асоціацій повідомили, що навіть не отримували цей законопроект.  

Консультативна рада рекомендувала Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування під час розгляду законопроекту узагальнити пропозиції та врахувати критичні зауваження, внесені членами ради.

Також учасники зібрання обговорили проект Кримінального процесуального кодексу України та питання про перспективи бюджетного забезпечення виконання повноважень органів місцевого самоврядування при внесенні змін до Держбюджету на 2012 рік.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40