Заступник Голови Комітету Юрій Ключковський, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Сергій Подгорний та заступник завідувача секретаріату Комітету Ольга Желтова 5 жовтня 2011 року взяли участь у засіданні круглого столу «Міжнародна точка зору на проект Закону «Про вибори народних депутатів України», яке проводила Міжнародна фундація виборчих систем (МФВС/IFES) в рамках технічних дискусій в межах Програми реформування виборчого законодавства України.

У засіданні також взяли участь Представник Президента України у Верховній Раді України Ю.Р.Мірошниченко, Радник Президента України - Керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації Президента України М.І.Ставнійчук, Перший заступник Міністра юстиції України І.І.Ємельянова, фахівці в галузі виборчого законодавства, представники академічних кіл, незалежні експерти, представники громадянського суспільства.

Круглий стіл проводився з метою обговорення запропонованого Міжнародною фундацією виборчих систем Огляду та аналізу проекту Закону про вибори народних депутатів України, що був підготовлений створеною Президентом України Робочою групою з питань вдосконалення законодавства про вибори, та попереднього висновку Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) щодо цього законопроекту.

Зазначені документи представили Заступник директора МФВС з питань Європи та Азії Гевін Вайз та Голова представництва Програми реформування виборчого законодавства України МФВС Девід Енніс.

В ході дискусії, зокрема, обговорювались переваги та недоліки підготовленого законопроекту, на яких зауважили міжнародні експерти у своїх висновках, а також відмічені українськими фахівцями. Учасники засідання висловились також щодо можливих політичних наслідків застосування Закону, прийнятого на основі вищезазначеного законопроекту, під час наступних парламентських виборів та його подальшого впливу на партійну систему України.

У підсумку роботи було досягнуто згоди, що виборче законодавство потребує позитивного розвитку, має бути зрозумілим суспільству та політикуму, сприяти розвитку демократії, партійної системи та парламентаризму в Україні. Дискусію навколо шляхів його подальшого вдосконалення доцільно продовжити у Верховній Раді України.

У другій частині круглого столу Директор Дослідницького центру МФВС Ракеш Шарма презентував результати дослідження громадської думки в Україні за проведеним МФВС у липні 2011 року опитуванням.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40