Заступник Голови Комітету Віктор Сінченко 5 жовтня зустрівся в Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування із сільськими та селищними головами, які проходять підвищення кваліфікації у Навчально-науковому інституті післядипломної освіти Національного університету біоресурсів і природокористування України.

В.Сінченко ознайомив учасників зустрічі з роботою  Комітету Верховної Ради України, предметами його відання, законопроектами, що знаходяться на розгляді Комітету. Під час бесіди було проаналізовано актуальні питання, які задаються у зверненнях громадян, посадових осіб місцевого самоврядування, порушено широке коло питань щодо удосконалення поточної діяльності місцевих рад, підвищення якості  діловодства, забезпечення роботи з документами, поглиблення  ділових зв’язків місцевих рад і  парламенту.

Віктор Сінченко ознайомив присутніх із роботою підкомітету з питань державного будівництва, куратором якого він є як Заступник Голови Комітету.

Оскільки до предмету відання підкомітету з питань державного будівництва належать питання встановлення і зміни меж районів і міст, найменування та перейменування сіл, селищ, міст, районів, представник Комітету звернув увагу учасників зібрання, що на сьогоднішній день вирішення питань встановлення та зміни меж районів і міст регулюється Конституцією України, Земельним кодексом Украйни, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про землеустрій» та іншими нормативно-правовими актами. Відповідно до частини другої статті 173 та частини першої статті 174 Кодексу межі району, села, селища, міста, району у місті встановлюються і змінюються за проектами землеустрою, які розробляються відповідно до техніко-економічного обґрунтування їх розвитку, генеральних планів населених пунктів. Рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України за поданням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, Київської чи Севастопольської міської рад.

Доповідач наголосив, що відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України поруч із утворенням і ліквідацією районів, встановленням і зміною меж районів і міст, віднесенням населених пунктів до категорії міст належить також найменування і перейменування населених пунктів і районів. Віктор Сінченко вказав, що на сьогоднішній день зазначене питання регулюється Конституцією України, законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим», Конституцією Автономної Республіки Крим та Положенням про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженим Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року, в частині, що не суперечить Конституції та законам України.

Наприкінці зустрічі Віктор Сінченко познайомив присутніх із переліком документів, які подаються Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними радами, Київською та Севастопольською міськими радами до Верховної Ради України для вирішення питань найменування і перейменування населених пунктів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40