Чергове засідання Робочої групи з підготовки до розгляду Верховною Радою України законопроекту “Про адміністративні послуги” відбулося 24 лютого під головуванням народного депутата України Василя Демчишена у Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Учасники зібрання вкотре зауважили, що стандартизація адміністративних послуг, які надають органи влади та органи місцевого самоврядування, має бути здійснена шляхом прийняття відповідного закону України, який містив би концептуальні положення щодо засад організації надання адміністративних послуг, які надаються органами влади та місцевого самоврядування, типових стандартів та порядку їх надання, критерії щодо платності чи безоплатності цих послуг тощо.

Жвава дискусія точилася навколо розмежування понять “адміністративні та господарські послуги”, які мають бути відокремлені одна від іншої та регламентуватись різними законодавчими актами. Продовжує тривати обговорення щодо викладення в окремій статті законопроекту визначень “адміністративна послуга”, “адміністративний акт”, “адміністративний збір” тощо. 

Члени Робочої групи зазначали, що основним суб’єктом надання адміністративних послуг мають бути органи місцевого самоврядування, що призведе до наближення надання адміністративних послуг до споживачів. Це сприятиме на тільки підвищенню зручності отримання вказаних послуг для останніх, а і більш точному визначенню їх потреб та очікувань.

Під час засідання гостро дискутувались питання упорядкування правового регулювання платності/безоплатності адміністративних послуг, механізмів визначення розмірів такої плати та порядок їх затвердження. Досить тривалим було обговорення щодо розробки єдиного розрахунку вартості адміністративних послуг суб’єктами надання цих послуг.

Загальну підтримку членів групи отримала пропозиція докладного регламентування процедури надання адміністративних послуг. Учасники засідання наголошували, що така процедура має будуватися таким чином, щоб суб’єкт звернення подавав заяву та необхідний мінімум документів, а вся організація надання самої послуги (збір довідок, погоджень тощо) здійснювалася всередині адміністративних органів та між ними, а не покладалася на особу.

Визначення прав одержувачів адміністративних послуг, зокрема, прав на одержання повної та достовірної інформації про порядок, строк надання адміністративної послуги, визначення обов’язків адміністративних органів, порядок, строки надання адміністративних послуг, вимоги до стандарту надання таких послуг та порядку його розроблення, форм контролю, запровадження надання адміністративних послуг через центри надання адміністративних послуг, визначення порядку діяльності таких центрів, використання інформаційно-телекомунікаційних технологій під час надання адміністративних послуг, відповідальність за порушення встановленого порядку надання адміністративних послуг будуть предметом для обговорення на наступних засіданнях Робочої групи.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40