16 лютого відбулося чергове засідання Робочої групи Комітету щодо обговорення та підготовки на розгляд парламенту у другому читанні законопроекту “Про адміністративні послуги” (реєстр. №9435), що внесений Президентом України та визначений ним як невідкладний.

Учасники зібрання наголошували на неприпустимості посилення навантаження на місцеві бюджети внаслідок прийняття законопроекту в запропонованій редакції, оскільки такі зміни неможливо буде застосувати на практиці без визначення окремим законом вичерпного переліку адміністративних послуг, норм щодо їх платності та порядку зарахування до державного та місцевого бюджетів; це створить юридичну колізію у разі віднесення вже існуючих видів доходів, визначених нормами Бюджетного кодексу України, до одного виду доходу – плати за надання адміністративних послуг; потребуватимуть збільшення штатної чисельності працівників органів місцевого самоврядування і, як наслідок, до збільшення витрат на їх утримання.

Вказувалось, що віднесення частини доходів місцевих бюджетів до складу плати за надання адміністративних послуг призведе до розбалансування показників державного і місцевих бюджетів (зменшення обсягу доходів місцевих бюджетів, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, та необхідності відповідної компенсації їх втрат з державного бюджету у вигляді дотації вирівнювання). Представники “Асоціації міст України” запропонували питання зарахування плати за надання адміністративних послуг до доходів місцевих бюджетів розглядати після визначення законом вичерпного переліку таких послуг і пов’язаного з ним упорядкування діючих видів платежів до бюджетів.

В рамках підготовки законопроекту “Про адміністративні послуги” (реєстр. №9435) на засіданні було розглянуто урядовий законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування питання надання адміністративних послуг” (реєстр. №8671), яким передбачається стягнення з органів місцевого самоврядування плати за реєстрацію Статутів територіальних громад. Учасники зібрання висловили категоричну незгоду з такими законодавчими пропозиціями, оскільки статути територіальних громад за своєю природою є нормативно-правовими актами. Акцентувалось, що прийняття даного законопроекту в запропонованій редакції призведе до навантаження на і без того вкрай дефіцитні місцеві бюджети, наслідком чого стане повна відмова територіальних громад від прийняття статутів територіальних громад та нівелювання принципу організаційної самостійності територіальних громад. Члени робочої групи вирішили об’єднати положення цих законопроектів із виключенням позицій про стягнення плати за реєстрацію статутів територіальних громад та доопрацюванням положень щодо спрямування плати за адміністративні послуги до державного та місцевих бюджетів.

У заході брали участь народні депутати України, представники Адміністрації Президента України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Комітету з питань бюджету, представники міст Вінниці, Києва, Ніжина, Борисполя, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”, громадських організацій.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40