Секретар Комітету Сергій Гордієнко, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Сергій Подгорний та член Комітету Олег Надоша взяли участь 2 червня у засіданні круглого столу “Закон про вибори народних депутатів України: За і Проти”, що проводився Київським інститутом проблем управління ім. Горшеніна.

На загальне обговорення були винесені питання: як вплине на розстановку політичних сил підвищення прохідного бар’єра до 5% та експертиза редакції закону, запропонованого Міністерством юстиції України: яким політичним силам є вигідним закон про вибори в даній редакції?

Секретар Комітету Сергій Гордієнко під час обговорення документу вказав, що законопроект про вибори народних депутатів, розроблений робочою групою, не враховує інтереси громадян і  “простим людям законопроект не дає нічого”. За його словами, змішана виборча система краще за все дозволяє об'єднатигроші олігархів і можливості чиновників” для створення більшості в парламенті.  С.Гордієнко зауважив, що саме для цього розроблений такий симбіоз виборчої процедури, за який Комуністична партія однозначно в даному виді голосувати не буде.

Змішана система виборів народних депутатів погіршить якість майбутнього парламенту, вважає голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Сергій Подгорний. Він зазначив, що законопроект дуже погано підготовлений за процедурою, яка не є демократичною, іє процедурою,в основу якої поставлена диктатура”. Підвищення прохідного бар'єра (з 3% до 5%) не буде впливати на розстановку сил у парламенті. Народний депутат наголосив, щовпливати буде мажоритарка. Критики кажуть, що втрата голосів при 5% буде велика, а я кажу, що велика втрата буде в мажоритарних округах”. Сергій Подгорний вказав, що у парламенті, сформованому за змішаною системою, депутатибудуть розпадатися на три частини: обрані за партійними списками, обрані в округах від партій і самовисуванці”.

Закон про вибори народних депутатів завжди буде мати потенціал до поліпшення, вважає член Комітету Олег Надоша. Він наголосив, що закон завжди буде нести в собі елементи недосконалості. На жаль, ми завжди будемо мати проблеми на виборах”. Під час засідання круглого столу депутат закликав “по-державницькиставитись до заяв і заперечень опонентів щодо недоліків законопроекту.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40