З нагоди 10-ї річниці ухвалення Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» 6 червня відбулось засідання круглого столу «Проблеми реалізації законодавства про службу в органах місцевого самоврядування в Україні», в якому взяв участь голова підкомітету з питань державного будівництва Василь Демчишен.

Захід відбувся у Академії муніципального управління за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Головного управління державної служби України, Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Державного фонду сприяння місцевого самоврядуванню в Україні, Національних асоціацій органів місцевого самоврядування у співробітництві з Програмою Ради Європи «Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні», Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DesPro.

Розвиток служби в органах місцевого самоврядування в контексті реалізації адміністративної реформи в Україні став предметом обговорення круглого столу. Під час свого виступу на засіданні В.Демчишен зазначив на важливості цієї події насамперед для становлення та розвитку демократичної системи місцевого самоврядування у нашій країні, зокрема в контексті проголошеної Президентом України В.Януковичем Програми економічних реформ. Доповідач нагадав присутнім, що під час засідання Ради регіонів, яке відбулось минулого тижня у Ялті Президент наголосив, що реформа місцевого самоврядування повинна дати можливість запровадити механізми участі громадян у прийнятті рішень і надати місцевим громадам реальні важелі впливу на державну політику. Народний депутат звернув увагу присутніх і ще на одну цитату із виступу Президента «Згідно з Європейською Хартією про місцеве самоврядування, органи місцевого самоврядування є однією з головних підвалин демократії… Іншими словами, територіальні громади відповідно до Конституції потенційно мають права, але в житті здебільшого не володіють можливостями їх реалізувати».

Голова підкомітету вказав, що основою реформування місцевого самоврядування треба визначити саме територіальні громади, виробити новий алгоритм конституційно-правового регулювання відносин у сфері місцевого і регіонального розвитку. В цьому плані вже багато чого зроблено Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Так, налагоджено конструктивну співпрацю з Радою Європи та її Програмою «Посилення місцевої демократії та сприяння реформам місцевого врядування», адже Рада Європи володіє  унікальною (та єдиною в Європі) правовою базою у галузі місцевої та регіональної демократії, зокрема мова йде про Європейську Хартію місцевого самоврядування, яка була ратифікована Верховною Радою України 15 липня 1997 року; утворено робочу групу, яка здійснює комплексне дослідження існуючих проблем впровадження в Україні Європейської Хартії місцевого самоврядування; підготовлено до ратифікації Україною нові правові інструменти у галузі місцевої демократії, зокрема додатковий протокол до Європейської Хартії місцевого самоврядування.

Василь Демчишен нагадав, що Україна розпочала 12 травня ц.р. шестимісячне головування в Комітеті міністрів Ради Європи, одним з трьох пріоритетів якого визначено саме питання розвитку місцевої та регіональної демократії. Питання забезпечення органів місцевого самоврядування достатньою кількістю кваліфікованих кадрів є не тільки однією з вимог Європейської Хартії місцевого самоврядування, а й одним з пріоритетів законотворчої діяльності парламенту. На сьогодні завершується робота по доопрацюванню нової редакції Закону України «Про державну службу», який найближчим часом буде винесений у сесійну залу для розгляду у другому читанні.

“Незабаром після цього ми маємо звернути нашу увагу й на питання удосконалення Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», і у зв’язку з цим проведення круглого столу «Проблеми реалізації законодавства про службу в органах місцевого самоврядування в Україні» є надзвичайно корисним для нашої подальшої роботи” - сказав В.Демчишен.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40