Заступник Голови Комітету Юрій Ключковський, голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Сергій Подгорний та Заступник завідувача секретаріату Комітету Ольга Желтова 4 квітня 2011 року взяли участь у роботі круглого столу «Реформа виборчого законодавства очима політичних партій», що організовувався Національним демократичним інститутом міжнародних відносин (NDI).

На засіданні були представлені політичні партії Батьківщина, Європейська партія, Єдиний центр, Народний Рух України, Наша Україна, Реформи і порядок, Український демократичний альянс за реформи, Фронт змін та інші.

Взяла участь у заході і представник Адміністрації Президента України, член Венеціанської Комісії Марина Ставнійчук.

Учасникам круглого столу до обговорення були запропоновані питання:

-        Думка партії щодо змісту нового Закону.

-        Яким буде вплив змішаної виборчої системи на діяльність політичних партій на наступних парламентських виборах?

-        Як можна попередити виборчі фальсифікації за новою виборчою системою? Які сигнали будуть попереджати про небезпеку?

Під час обговорення порушених питань учасники засідання наголошували, що реформування виборчого законодавства має відбуватися відкрито та прозоро. Необхідним є публічне обговорення положень законопроекту про парламентські вибори, щоб суспільству була зрозумілою мета їх запровадження у новому Законі.

При обговоренні виборчих систем, зокрема, зазначалось, що кожна з них має свої переваги та недоліки. Питання виборчої системи, за якою будуть проводитись парламентські вибори, є надзвичайно важливим, але не єдиним, що потребує уваги. 

Необхідно, щоб положення виборчого закону, якими регулюються питання створення виборчих комісій, затвердження їх керівного складу, визначення кворуму на засіданнях; висування, реєстрації та скасування реєстрації кандидатів; підготовки та організації голосування, голосування виборців за місцем перебування; підрахунку голосів виборців та складання протоколів; спостереження за ходом виборчого процесу на всіх його етапах; агітації, інформування виборців, оскарження та інші, забезпечили можливість перешкодити фальсифікаціям та спотворенню результатів народного волевиявлення.

При цьому зауважувалось, що парламентські вибори, які проводились в Україні у 2006 та 2007 роках за чинним Законом України «Про вибори народних депутатів України», отримали позитивні висновки Місії спостерігачів ОБСЄ/БДІПЛ зі спостереженням за виборами.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40