Голова Комітету Олександр Омельченко звернувся листом до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з пропозицією проведення напередодні Дня Конституції урочистого розширеного засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування з тематичною спрямованістю «Самоврядний вимір української Конституції».

Як відомо, цього року Україна відзначає важливі дати новітньої історії становлення своєї державності. Минає 20 років від дня проголошення 24 серпня 1991 року незалежності України і проведення 1 грудня 1991 року відповідного Всеукраїнського референдуму, а також 15 років від дня прийняття 28 червня 1996 року нині чинної Конституції України. Безперечно, що ці події відіграли ключову роль та стали вихідною точкою майбутнього розвитку держави та суспільства.

Широке відзначення вищезгаданих дат заплановано багатьма органами державної влади та місцевого самоврядування. Зокрема, Президентом України видано Указ «Про відзначення 20-ї річниці незалежності України», яким передбачено цілу низку заходів щодо належної організації і проведення святкування. Голова Комітету зазначив, що Верховна Рада України, народні депутати України також візьмуть активну участь у відзначенні цих непересічних дат як у центрі, так і регіонах нашої держави.

У свою чергу, з огляду на чільне місце Основного Закону України у вітчизняній системі законодавства, а також ролі Верховної Ради України при його розробці, вважав би за необхідне привернути увагу також і до відзначення 15-річчя від дня прийняття Конституції України та, зважаючи на предмет відання Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, запропонувати конкретний захід, який можна було б реалізувати на рівні Парламенту України в контексті більш загального плану дій.

Йдеться про можливість проведення урочистого розширеного засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування з тематичною спрямованістю «Самоврядний вимір української Конституції». Вказана тема видається абсолютно доречною і обґрунтованою. Адже розвиненість системи місцевого самоврядування, її законодавчі гарантії є одними з головних показників демократичності держави, безпосередньо мірою реалізації закладених у Конституції України принципів права, соціальної справедливості та народовладдя. На цьому засіданні можна було б не лише проаналізувати значення Конституції України для становлення місцевого самоврядування, але й розглянути пропозиції щодо напрямів та пріоритетів його подальшого розвитку та реформування.

Вищезазначений захід був би схвально оцінений та отримав широку підтримку органів місцевого самоврядування всіх рівнів, їх провідних асоціацій із всеукраїнським статусом, муніципальної громадськості, фахівців та експертів сфери місцевого самоврядування, всіх небайдужих до майбутнього країни людей.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40