Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щиро вітає працівників і службовців органів місцевого самоврядування, сільських, селищних, міських голів, депутатів місцевих рад, представників муніципальної громадськості, науковців, усіх небайдужих людей із святом – Днем місцевого самоврядування.

Сьогоднішнє його відзначення має ювілейний характер: 20 років минуло з часу прийняття парламентом Закону «Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування», яким у законодавчому полі держави було відновлено інститут місцевого самоврядування, а також 10 років – з часу запровадження на державному рівні Дня місцевого самоврядування.

На органах місцевого самоврядування лежить велика відповідальність за результати вирішення надзвичайно широкого кола завдань, що постали перед кожною громадою, регіоном і країною загалом. Адже до їх відання віднесено найбільш складні ділянки управління в економічній, соціальній, культурній сферах. Сільський, селищний, міський голова, депутат місцевої ради, службовець місцевого самоврядування є тими представниками влади, до яких у першу чергу звертаються люди для вирішення своїх повсякденних проблем, тому ця ланка влади є і має залишатися надалі втіленням справжнього народовладдя, свідченням реалізації в державному будівництві принципів гуманізму, соціальної справедливості і права.

Незважаючи на труднощі та проблеми кризового періоду місцеве самоврядування в Україні розвивається і зміцнюється. Докладаються значні зусилля для покращення його фінансової спроможності, збільшення обсягів надходжень до місцевих бюджетів, забезпечення правової і організаційної автономії. Серед першочергових завдань можна відзначити необхідність вирішення проблем адміністративно-територіального устрою, повсюдності юрисдикції органів місцевого самоврядування сіл, селищ і міст, становлення повноцінного самоврядування на рівні районів і областей, вдосконалення нормативно-правової основи формування і діяльності органів місцевого самоврядування, в тому числі шляхом внесення змін до Конституції України та оновлення базового закону.

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування завжди був і залишається прихильником і провідником політики децентралізації влади, зміцнення і розширення повноважень місцевого самоврядування, підвищення статусу його представників та службовців, розвитку форм безпосередньої демократії, формування в Україні такої моделі місцевого самоврядування, котра повною мірою відповідатиме вимогам Європейської хартії місцевого самоврядування та забезпечуватиме дотримання пріоритетних національних інтересів.

Щиро вітаємо Вас, шановні друзі і колеги, з нашим спільним святом. Хай і надалі Ваш високий професіоналізм, патріотизм, відповідальність сприяють зміцненню держави та зростанню добробуту її громадян. Нехай реальністю стануть Ваші добрі наміри, вагомішим буде Ваш внесок в утвердження демократичних засад місцевого самоврядування.

Бажаємо Вам міцного козацького здоров‘я, великого людського щастя, щедрого достатку і затишку в широкому родинному колі, творчих звершень, успіхів і здобутків у професійній діяльності на благо громад, регіонів та рідної України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40