Голова Комітету Олександр Омельченко взяв участь у засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, яке відбулося під головуванням Голови Верховної Ради України Володимира Литвина  11 березня 2011 року у м. Яремче Івано-Франківської області.

Рішення щодо нової моделі облаштування місцевого самоврядування треба приймати на державном у рівні, і в основу організації влади на місцях необхідно покласти Європейську хартію місцевого самоврядування. Такою була головна думка, яка лейтмотивом звучала на засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування.

Учасники Консультативної ради розглянули питання про законодавче забезпечення адміністративно-територіальної реформи в Україні, а також про стан і перспективи розвитку туризму в Івано-Франківській області.

«Маємо вийти на спільне бачення реформування місцевих влад, бо майбутнє України асоціюватиметься з місцевим самоврядуванням», - наголосив В.Литвин.

Керівник парламенту зауважив, що визначатися потрібно на основі практичного досвіду, як власного, так і закордонного, який може бути адаптований на український грунт. Він наголосив на важливості «загального бачення проблеми», оскільки адміністративно-територіальна реформа на галузевому рівні - у сфері охорони здоров´я та освіти - вже розпочалася. «Свої реформи проводить і Держкомзем, і Податкова адміністрація, інші державні інституції, і часто в цих реформах немає єдиного центру тяжіння на місцях», - додав він.

Проведення відомчих реформ, сказав Голова Верховної Ради, має відбуватися з огляду на майбутнє проведення адміністративно-територіальної реформи.

Міністр юстиції Олександр Лавринович, який також взяв участь в обговоренні цього питання, зазначив, що поки немає чітко визначеної концепції реформи, яка б отримала схвалення від вищого керівництва держави. Він нагадав, що реформувати місцеве самоврядування намагалися майже всі уряди, які діяли в Україні, «але жоден із них не довів справу до кінця». Водночас, О.Лавринович підкреслив, що напрацьований попередниками досвід варто врахувати.

У ході дискусії пропонувалося визначити кілька областей, в яких відпрацьовувалися б різні концепції і моделі проведення адміністративно-територіальної реформи. Разом з тим, Голова Верховної Ради висловив думку, що такі експерименти будуть надто дорогими для держави.

Учасники Координаційної ради наголошували на необхідності створення єдиної законодавчої основи проведення реформи органів місцевої влади, на прийнятті політичного документу, який би визначав напрямки її проведення. Як прозвучало на засіданні, в уряді вже створено робочу групу на чолі з Віце-прем´єр-міністром В.Тихоновим, яка вивчатиме це питання, і узгоджуватиме пропозиції, які надходитимуть з регіонів.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40