Заступники Голови Комітету О.Черноморов, В.Сінченко та секретар Комітету С.Гордієнко 18 березня в рамках прес-туру, організованого Громадською організацією «Інститут розвитку регіональної преси», зустрілися з представниками десяти кримських засобів масової інформації.

Під час дискусії членами Комітету була надана загальна інформація щодо предметів відання Комітету, його структури і складу.

Запитання представників ЗМІ стосувались, зокрема, законодавчого врегулювання питань адміністративно-територіального устрою України, реформи місцевого самоврядування, зокрема в частині вкрай недостатнього фінансування повноважень органів місцевого самоврядування, подальшої долі законопроекту про статус  міста-героя Севастополя, причин гальмування прийняття проекту Виборчого кодексу та інші.

Особливу зацікавленість журналісти виявили щодо з’ясування думки Комітету з приводу рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 22 грудня 2010 року про звернення до Верховної Ради України з питання внесення змін до статті 93 Конституції України в частині надання парламенту Криму права законодавчої ініціативи з питань, що стосуються інтересів автономії.

Члени Комітету поінформували з цього приводу присутніх журналістів, що не заперечуючи специфіки правового статусу Автономної Республіки Крим та її особливостей як одного з регіонів України, дана пропозиція не знайшла підтримки серед членів Комітету. Народні депутати України обґрунтували підстави щодо такого висновку Комітету та зазначили, що в межах чинного законодавства вже існують різноманітні механізми законодавчого врегулювання питань, що стосуються інтересів автономії.

Багатьох журналістів цікавило також питання співпраці Верховної Ради Автономної Республіки Крим, її депутатів, а також Центру законодавчих ініціатив при парламенті автономії з народними депутатами України - представниками цього регіону, комітетами парламенту України.

Представники Комітету повідомили журналістів про затверджене постановою Верховної Ради Автономної Республіки Крим від 22 грудня 2010 року рішення щодо утворення робочої групи із взаємодії з парламентом України з питань, які стосуються конституційних повноважень автономії.

Народний депутат України О.Черноморов як представник кримського регіону поінформував також про подані ним та розроблені Верховною Радою Автономної Республіки Крим пропозиції до другого читання до прийнятого 17 березня ц.р. законопроекту «Про центральні органи виконавчої влади», які були спрямовані на оптимізацію системи територіальних органів центральних органів виконавчої влади в автономії, скасування дублюючих функцій та послаблення навантаження на бюджет, а також врахування специфіки автономії та забезпечення взаємодії органів влади Автономної Республіки Крим із центральними органами виконавчої влади України. Напередодні на засіданні Комітету Міністр юстиції України О.Лавринович запевнив, що дані пропозиції будуть враховані та врегульовані у проекті Закону про Раду міністрів Автономної Республіки Крим, що внесений на розгляд парламенту Урядом України.

Члени Комітету запевнили представників ЗМІ у підтримці прагнення Верховної Ради Автономної Республіки Крим до вдосконалення законодавчого розв’язання питань соціально-економічного і культурного розвитку, врахування інтересів автономії та їх гармонізації із загальнодержавними інтересами, і наголосили на необхідності більш тісної співпраці парламенту Криму та її органів з представниками даного регіону в парламенті України, а також парламентськими комітетами та висловили від імені Комітету готовність і в подальшому опрацьовувати пропозиції та зауваження Верховної Ради Автономної Республіки Крим до законопроектів, які передбачають участь Комітету відповідно до Регламенту Верховної Ради України у підготовці та попередньому розгляді питань, віднесених до повноважень Верховної Ради України, а також при виконанні контрольних функцій.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Архів новин попередніх скликань”

18 грудня 2015 10:59
17 грудня 2015 14:46
17 грудня 2015 10:22
16 грудня 2015 16:56
16 грудня 2015 11:53
Голова Комітету Сергій Власенко взяв участь в урочистому заході з нагоди 30-річчя відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування та 20-річчя членства України в Раді Європи, який був організований Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України в рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні» та Плану дій Ради Європи для України на 2015 – 2017 роки
15 грудня 2015 15:55
15 грудня 2015 09:57
14 грудня 2015 10:50
11 грудня 2015 14:11
10 грудня 2015 09:40