Про перейменування сіл Титівка, Холявки та Хомине

Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Чернігівської обласної ради щодо перейменування сіл Титівка, Холявки та Хомине Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області на села Титівки, Халявки, Хомино відповідно.

Населення сіл Титівка налічує 93 особи, Холявки та Хомине по 11 осіб. Всі села мають ввізне торгівельне постачання та автобусне сполучення з районним центром містом Ніжин. У селі Хомине діють приватні мисливське та сільськогосподарське угіддя.

За даними Державного архіву Чернігівської області назви зазначених населених пунктів вживалися у документах державних органів: с. Титовки у 1943-1950 роках, с. Хомино у 1945-1946 роках. Хутір Халявки був підпорядкований Вертіївській сільській раді (Довідник «Українська РСР. Адміністративно-територіальний поділ» 1946 р.).

Разом з тим, у своєму висновку Інститут української мови НАН України, підготовленого за зверненням Комітету, пропонує відхилити перейменування Титівка, Холявки та Хомине.

Назва Села Титівка належить до словотвірного типу на   -івка (пор. сс. Іванівка, Петрівка і т.п.), досить продуктивного на теренах України, який не допускає закінчення .

За матеріалами Ономастичної картотеки Інституту української мови сучасне село Холявки мало назву Холявин ( 1666 р., 1859 р. та ін.), тобто сучасна форма вторинна. В основу історичного найменування Холявин покладено прізвище чи прізвисько Холява. Тому кореневе -о- виправдане й у сучасній назві Холявки – формально вторинній.

Назва села Хомине похідне з присвійним суфіксом -ин- від особового імені Хома (пор. сс. Бабине, Воронине, Микулине і т.п.).

Однак, при оформленні офіційних документів для жителів цих населених пунктів (свідоцтв про народження, паспортів громадян України, технічних паспортів на будівлі, державних актів на землю тощо) використовувались назви, які не відповідають офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць Чернігівської області.

Питання про перейменування сіл Титівка, Холявки та Хомине підтримане територіальними громадами на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Вертіївською сільською, Ніжинською районною, Чернігівською обласною радами та підтримане Чернігівською обласною державною адміністрацією.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державного будівництва, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Не підтримувати подання Чернігівської обласної ради щодо перейменування сіл Титівка, Холявки та Хомине Вертіївської сільської ради Ніжинського району Чернігівської області.

2. Рекомендувати Вертіївській сільській раді Ніжинського району в межах компетенції вжити заходів щодо приведення у відповідність з офіційним обліком назви населених пунктів та вирішення пов’язаних із цим питань.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 5*”

23 жовтня 2014 10:44
12 квітня 2013 14:28
12 квітня 2013 14:21
12 квітня 2013 14:18
12 квітня 2013 14:16
12 квітня 2013 14:12
12 квітня 2013 14:09
12 квітня 2013 14:04
12 квітня 2013 14:01