Про віднесення міста Гола Пристань Голопристанського району Херсонської області до категорії міст обласного значення

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглянув подання Херсонської обласної ради щодо віднесення міста Гола Пристань Голопристанського району Херсонської області до категорії міст обласного значення.

Місто Гола Пристань є адміністративним центром Голопристанського району та розташоване у південно-західній частині Херсонської області на річці Конці – одному з численних рукавів річки Дніпро, яка має водний зв'язок з Чорним морем через Дніпро-Бузький лиман та обласним центром (18 км річкою) м. Херсон.

На сьогоднішній день в місті Гола Пристань проживає 15902 особи. Площа земель міста складає 1384,7 га, а у віданні Голопристанської міської ради знаходиться 13089 га земель.

Промисловий потенціал міста представлений підприємствами: фермерське господарство «Інтегровані агросистеми», ПП «Смак-Гопри», та КП «Міськтеплокомуненерго». На території міста також функціонують підприємства зі значним економічним та робочим потенціалом: КП «Гопри-Водоканал», філія ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України «Голопристанський елеватор», ДП «Голопристанське лісомисливське господарство», ПАТ «Голопристанське автопідприємство № 16540», ВАТ «Автомобільні дороги України», ДП ВАТ «Нова.Ком» та інші.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15 грудня 1997 року № 1391 місто Гола Пристань віднесено до курортних міст. На базі озера Соляного оздоровчу та лікувальну діяльність здійснює санаторій «Гопри», в якому щорічно протягом сезону оздоровлюються до 1500 чоловік.

В населеному пункті розвинута мережа медичних, освітніх та соціально-культурних закладів, зокрема діє районна лікарня, дві поліклініки, клінічна лабораторія, 14 аптек та аптечних кіосків, 3 загальноосвітні навчальні заклади І-ІІІ ступенів, гімназія, 3 дитячі садки, школа мистецтв, дитяча та районна бібліотеки, районний Будинок культури, міський Палац культури «Сузір’я», музей П.О. Покришевича, кіноконцертний зал, міський стадіон «Дніпровець», дитячо-юнацька спортивна школа, боксерський клуб «Гарт», клуб парашутного спорту «Гопри-Пар-Авіас», секція веслування на байдарках і каное.

На території міста здійснюють свою діяльність 8 банківських установ, 2 ринки, 5 торговельних центрів, 91 магазин, 10 закладів громадського харчування, 7 автозаправних станцій. У місті зареєстровано 308 юридичних та 1,7 тисяч фізичних осіб – підприємців.

Під час обговорення члени Комітету також зауважили, що зміна статусу міста спричинить додаткові бюджетні видатки на створення дублюючих структурних підрозділів органів державної влади, що в свою чергу призведе до зменшення надходжень до районних бюджетів, перерозподілу об’єктів спільної власності територіальних громад відповідних районів.

Питання про віднесення міста Гола Пристань Голопристанського району Херсонської області до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Голопристанською міською, Голопристанською районною, Херсонською обласною радами та підтримано Херсонською обласною державною адміністрацією.

Віднесення міста до категорії міст обласного значення надасть змогу збільшити надходження до міського бюджету, створити нові робочі місця, тим самим забезпечити фінансову та економічну незалежність, покращити інвестиційний клімат, що в свою чергу сприятиме розширенню діючих та будівництву нових потужностей в основних галузях виробництва міста, розвитку туризму, фестивального руху на Херсонщині.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державного будівництва, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши пропозицію Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Підтримати подання Херсонської обласної ради щодо віднесення міста Гола Пристань Голопристанського району Херсонської області до категорії міст обласного значення та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Херсонської обласної ради щодо віднесення міста Гола Пристань Голопристанського району Херсонської області до категорії міст обласного значення, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань державного будівництва Гладію В.І.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 5*”

23 жовтня 2014 10:44
12 квітня 2013 14:28
12 квітня 2013 14:21
12 квітня 2013 14:18
12 квітня 2013 14:16
12 квітня 2013 14:12
12 квітня 2013 14:09
12 квітня 2013 14:04
12 квітня 2013 14:01