Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо відкритості та гласності органів місцевого самоврядування)

(реєстр. № 1149 від 21.12.2012)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Рибака розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо відкритості та гласності органів місцевого самоврядування) (реєстр. № 1149), внесений народним депутатом України Ю.Одарченком.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, направлений на встановлення практичного порядку застосування принципів гласності та відкритості у роботі органів місцевого самоврядування. Завданням проекту є забезпечення можливості членам територіальної громади вільно відвідувати органи місцевого самоврядування та особисто отримувати інформацію щодо роботи депутатів місцевих рад та членів виконавчих комітетів.

Загалом пропонується доповнити Закон України “Про місцеве самоврядування в Україністаттею 4-1 “Гласність та відкритість у роботі органів місцевого самоврядування” та внести зміни до його частини шістнадцятої статті 46, де чітко визначити, що рішення про проведення закритого засідання приймається за умови, що за нього проголосувало не менше, як дві третини від загального складу відповідної ради.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку від 11.03.2013 № 04-14/8-466 зазначає, що законопроект не матиме впливу на показники бюджету.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” у своєму висновку від 20.03.2013 № 5-07 зазначає, що положення законопроекту не можуть бути реалізовані на практиці. У більшості місцевих рад відсутні приміщення, здатні забезпечити можливість бути присутніми на засіданнях рад всіх бажаючих. Тому законодавче закріплення такого права може призвести до блокування роботи місцевих рад, що, в свою чергу, може призвести до порушення прав та інтересів всієї територіальної громади. Крім того, Закон України “Про доступ до публічної інформації” вже забезпечив право кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб‘єктів власних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 04.03.2013 №16/3-279/1149 висловлює низку зауважень до законопроекту та пропонує за результатами розгляду у першому читанні законопроект відхилити. Зокрема Управління наголошує на тому, що чинне законодавство вже містить механізм забезпечення принципу гласності у діяльності місцевих рад, а також передбачає для громадян можливості щодо здійснення громадського контролю за діяльністю депутатів місцевих рад та прийняттям рішень місцевого значення, що передбачено у чинному Законі України “Про доступ до публічної інформації”. Також у законопроекті не враховується та обставина, що місцеві ради не мають у своєму розпорядженні приміщень, які могли б вмістити будь-яку кількість бажаючих бути присутніми на їх засіданнях. На думку фахівців Управління законопроект  не позбавлений недоліків техніко-юридичного характеру.

Заслухавши інформацію з цього питання народного депутата Україниголови підкомітету з питань місцевого самоврядування Карташова Є.Г., взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядуванняАсоціація міст України”, з’ясувавши позицію народних депутатів Україничленів Комітету та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо відкритості та гласності органів місцевого самоврядування) (реєстр. № 1149), за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та доручити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підготувати його до другого читання.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України - голову підкомітету з питань місцевого самоврядування Карташова Є.Г.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 5*”

23 жовтня 2014 10:44
12 квітня 2013 14:28
12 квітня 2013 14:21
12 квітня 2013 14:18
12 квітня 2013 14:16
12 квітня 2013 14:12
12 квітня 2013 14:09
12 квітня 2013 14:04
12 квітня 2013 14:01