Про проект Закону України про внесення змін до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”

(щодо забезпечення прозорості роботи місцевих рад)

(реєстр. № 2079 від 23.01.2013)

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Рибака розглянув проект Закону України про внесення змін до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо забезпечення прозорості роботи місцевих рад) (р.№ 2079), внесений народним депутатом України А.Гриценком.

Законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, розроблено з метою усунення закладеного в Законі України “Про місцеве самоврядування в Україні” механізму систематичних порушень конституційних принципів відкритості, прозорості та гласності роботи місцевих рад, недопущення загрози приховування від громадськості незаконних рішень виборних органів місцевого самоврядування, посилення громадського контролю за діяльністю депутатів місцевих рад та сільськими, селищними, міськими головами.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку від 11.03.2013 року № 04-14/8-468 зазначає, що вказаний законопроект не матиме впливу на показники бюджету. У разі прийняття відповідного закону, він може набирати чинності у терміни, визначені автором.

Комітет з питань правової політики у своєму висновку від 11.03.2013 року № 04-32/22-563 зазначає, що законопроект не містить ознак невідповідності Конституції України. Проте, Комітет звертає увагу, що практична реалізація законодавчої ініціативи призведе до низки проблем організаційно-технічного характеру в діяльності місцевих рад та їх органів.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядуванняАсоціація міст України” у своєму висновку від 20.03.2013 № 5-07 зазначає, що положення законопроекту не можуть бути реалізовані на практиці. У більшості місцевих рад відсутні приміщення, здатні забезпечити можливість бути присутніми на засіданнях рад всіх бажаючих. Тому законодавче закріплення такого права може призвести до блокування роботи місцевих рад, що, в свою чергу, може призвести до порушення прав та інтересів всієї територіальної громади. Крім того, Закон України “Про доступ до публічної інформаціївже забезпечив право кожного на доступ до інформації, що знаходиться у володінні суб‘єктів власних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 05.03.2013 №16/3-279/2079 висловлює низку зауважень до пропонованих законопроектом змін як концептуального, так і юридико-технічного характеру. Зокрема, вказано, що не враховується та обставина, що місцеві ради не мають у своєму розпорядженні приміщень, які могли б вмістити будь-яку кількість бажаючих бути присутніми на їх засіданнях. Також йдеться про те, що приписи щодо гласності під час засідань місцевих рад повинні враховувати необхідність належного балансу між дотриманням принципу гласності та забезпеченням  безперешкодної  та  ефективної діяльності місцевої  ради.

На думку фахівців Головного управління нова редакція частини шістнадцятої статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” не зовсім узгоджується з чинним Законом України “Про інформацію”. Також не взято до уваги, що чинне законодавство вже містить механізми забезпечення принципу гласності у діяльності місцевих рад. Управління у своєму висновку пропонує за результатами розгляду у першому читанні законопроект повернути суб‘єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Заслухавши інформацію з цього питання народного депутата Україниголови підкомітету з питань місцевого самоврядування Карташова Є.Г., взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядуванняАсоціація міст України”, з’ясувавши позицію народних депутатів Україничленів Комітету та обговоривши питання, Комітет у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховій Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо забезпечення прозорості роботи місцевих рад) (реєстр. № 2079) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України - голову підкомітету з питань місцевого самоврядування Карташова Є.Г.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 5*”

23 жовтня 2014 10:44
12 квітня 2013 14:28
12 квітня 2013 14:21
12 квітня 2013 14:18
12 квітня 2013 14:16
12 квітня 2013 14:12
12 квітня 2013 14:09
12 квітня 2013 14:04
12 квітня 2013 14:01