Інформація представників Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні про перспективні напрямки співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, Д.Енніс, Д.Ковриженко.

Девід Енніс зазначив, що представництво IFES працює в Україні вже два роки і намагається зробити свій внесок у діалог щодо реформи виборчих законів. Він вказав, що організація здійснює таку роботу у багатьох країнах, що нею вироблені партійно-неорієнтовані техніка та підходи. Представник IFES запропонував допомогу Комітетові у проведенні досліджень, консультацій щодо міжнародних стандартів виборчого законодавства.

Члени Комітету  подякували за пропозицію, оскільки така допомога може бути корисною Комітетові. Вони зазначили, що Комітет відкритий до роботи, тому що якісне виборче законодавство, яке відповідає міжнародним стандартам – одна з запорук побудови дійсно демократичної європейської держави. Важливим питанням на сьогодні лишається й розвиток законодавства про референдуми: місцевий та всеукраїнський, оскільки це також необхідно для інтегрування України в Європу.

Члени Комітету зазначали, що в Україні протягом років незалежності з політичних мотивів відбувалася часта зміна виборчої системи і на парламентських, і на місцевих виборах. Правила, за якими формується парламент і місцеві ради безпосередньо впливають на якість та ефективність їх роботи. Надзвичайно актуальним на сьогодні є питання вдосконалення закону про місцеві вибори, потребує на сьогодні вдосконалення і закон про президентські вибори.

Голова Комітету наголосив, що Комітет може стати платформою для обговорення проектів законодавчих актів, проведення відкритих дискусій, круглих столів з метою зміцнення виборчих процесів в Україні, буде залучати до роботи фахівців, представників громадськості, експертів. Важливо, щоб усі авторитетні міжнародні інституції мали можливість впливати на ці процеси, висловлювати свою точку зору, брати участь в ухваленні рішень.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 5*”

23 жовтня 2014 10:44
12 квітня 2013 14:28
12 квітня 2013 14:21
12 квітня 2013 14:18
12 квітня 2013 14:16
12 квітня 2013 14:12
12 квітня 2013 14:09
12 квітня 2013 14:04
12 квітня 2013 14:01