Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо прав Героїв України та ветеранів війни (реєстр. № 2428), поданий народним депутатом України Д.Ярошем.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, розроблений з метою практичної реалізації Героями України та ветеранами війни права на те, щоб їхні пропозиції (зауваження), заяви (клопотання) та скарги розглядались керівниками державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій особисто.

Проаналізувавши положення даного законопроекту, народні депутати України - члени Комітету відзначили, що ініціативи стосовно підтримки комплексу прав та інтересів ветеранів війни і Героїв України заслуговують, загалом, на увагу. Однак запропонований у законопроекті підхід  щодо вирішення одного з аспектів відповідної проблеми шляхом внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» у редакції від 1996 року та його змістове наповнення не можна вважати коректним.

Так, члени Комітету зауважили, що з огляду на зміст статей 5, 19 Конституції України органами, через які народ здійснює владу є «органи державної влади» та «органи місцевого самоврядування», тому пропозиція щодо включення терміну «місцеві органи» до преамбули чинного Закону України «Про звернення громадян» не узгоджується з положеннями Основного Закону. Також стаття 40 Конституція України не робить виключень, не встановлює особливих порядків і не надає переваг для будь-яких категорій осіб в частині звернення до владних структур, оскільки в ній зазначається, що «усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів».

  Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 13 травня 2015 року рекомендує за результатами розгляду в першому читанні зазначений законопроект повернути суб‘єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання. Крім того, на думку Головного управління, вирішення проблем Героїв України, ветеранів війни та учасників АТО має забезпечуватись шляхом належної організації роботи відповідних підрозділів державних органів та ефективного контролю за цією роботою, а не шляхом прийняття законодавчих приписів, які надають цим категоріям громадян привілейоване становище в питаннях розгляду їх звернень, але не дають гарантій оперативного і добросовісного розгляду цих звернень.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та всебічно обговоривши питання,   Комітет  у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, який визначений головним з підготовки проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо прав Героїв України та ветеранів війни (реєстр. № 2428), поданого народним депутатом України Д.Ярошем, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити даний законопроект.

 

2. Направити цей висновок до Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №17”

24 червня 2015 14:54
22 червня 2015 13:28
22 червня 2015 13:26
22 червня 2015 13:21
16 червня 2015 11:45
16 червня 2015 10:17
15 червня 2015 16:25
15 червня 2015 16:19
15 червня 2015 16:17