Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з побутовими відходами» (реєстр. № 1742 від 14.01.2015 р.), поданий народними депутатами України І.Куліченком, А.Романовою.   

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про відходи», «Про житлово-комунальні послуги», «Про природні монополії», «Про здійснення державних закупівель», «Про державно-приватне партнерство», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» врегулювати питання поводження з побутовими відходами, механізми державного регулювання у сфері поводження з побутовими відходами, а саме запровадження нової термінології у вказаній сфері, укладання договорів на надання послуг з «поводження з побутовими відходами», замість договорів  на їх «вивезення»; встановлення тарифів у сфері поводження з побутовими відходами; виключити із сфери діяльності суб’єктів природних монополій та суміжних ринків діяльність щодо захоронення та перероблення побутових відходів; встановити адміністративну відповідальність за ухилення від укладання договору про надання послуг з поводження з побутовими відходами.  

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 27 квітня 2015 року № 16/3-638/1742 висловлює низку зауважень та пропозицій до законопроекту.

Зокрема, є неприйнятними пропозиції до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

На думку Головного управління запропоновані законопроектом зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині віднесення до відома виконавчих органів сільських, селищних, міських рад вирішення питань поводження з побутовими відходами (підпункт 6 пункту «а» частини першої статті 30) потребують уточнення, оскільки запропонована редакція є занадто загальною. Крім того, зміни до підпункту 16 пункту «а» частини першої статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» мають бути узгоджені з частиною першою статті 351 Закону України «Про відходи», згідно з якою поводження з побутовими відходами здійснюється відповідно до державних норм, стандартів правил.

Головне управління пропонує уточнити, яким саме чином виконавчий орган місцевого самоврядування визначатиме суб’єктів господарювання, які здійснюють у межах певної території надання послуг з перероблення (оброблення), утилізації та захоронення побутових відходів (підпункт 19 пункту «а» частини першої статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

У зв’язку із вищенаведеним, Головне управління пропонує за результатами розгляду у першому читанні повернути законопроект на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції у своєму висновку від 18 березня 2015 року (Протокол №17) вказав, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства. 

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» у своєму листі від 27 січня 2015 року № 5-29 пропонує Комітету підтримати законопроект в першому читанні за основу, оскільки запропоновані зміни відповідають процесам децентралізації  та дерегуляції, дозволяють розблокувати встановлення тарифів на послуги з перероблення та захоронення побутових відходів.

Заслухавши інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування Ю. Бублика, беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

 

1. Вважати за доцільне запропонувати Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства, який визначено головним з підготовки і опрацювання даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з побутовими відходами»  (реєстр. № 1742 від 14.01.2015 р.), поданий народними депутатами України І.Куліченком, А.Романовою, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.    

 

2. Надіслати цей висновок до Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №17”

24 червня 2015 14:54
22 червня 2015 13:28
22 червня 2015 13:26
22 червня 2015 13:21
16 червня 2015 11:45
16 червня 2015 10:17
15 червня 2015 16:25
15 червня 2015 16:19
15 червня 2015 16:17