Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Постанови про присвоєння назви Гідності та Свободи площі біля Головпоштамту в місті Києві (реєстр. № 2237), поданий народним депутатом України Д.Ліньком.

Метою проекту Постанови, як зазначено у Пояснювальній записці до нього, є увіковічення пам`яті про протистояння Українського народу злочинному корумпованому режиму в період листопад 2013 – лютий 2014 рр., яке відбувалося на площі біля Головпоштамту в місті Києві, шляхом присвоєння цій площі назви Гідності та Свободи.

Текст проекту Постанови містить приписи на адресу Київського міського голови: ухвалити розпорядження про проведення громадських слухань на тему присвоєння назви Гідності та Свободи площі біля Головпоштамту в місті Києві та ініціювати відповідну пропозицію перед Київською міською радою.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, проаналізувавши зазначений проект Постанови на його відповідність вимогам антикорупційного законодавства, зазначив, що даний проект акта відповідає цим вимогам.

При розгляді проекту Постанови Комітет, насамперед, взяв до уваги, що відповідно до пункту 1 статті 37 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” виключно до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать такі власні (самоврядні) повноваження, як підготовка і внесення на розгляд відповідної ради питань щодо найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та інших споруд, розташованих на території відповідного населеного пункту.

Комітет заслухав інформацію з даного питання Заступника міського голови - секретаря Київської міської ради О.Рєзнікова, який наголосив, що підстави та порядок присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій визначаються Законом України від 24 травня 2012 року № 4865-VI “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назві дат історичних подій” та Порядком найменування об’єктів міського підпорядкування, присвоєння юридичним особам та об’єктам міського підпорядкування імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій у місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 13 листопада 2013 року № 432/9920.

Щодо можливості ухвалення Київським міським головою розпорядження про проведення громадських слухань з обговорюваного питання О.Рєзніков зауважив, що порядок проведення такого громадського обговорення врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від          24 жовтня 2012 року № 989 “Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” та визначено відповідним Порядком проведення у місті Києві громадського обговорення з питань щодо перейменування об’єктів міського підпорядкування, затвердженого розпорядженням Київського міського голови від 19 серпня 2014 року № 175. При цьому даний Порядок не передбачає видання міським головою будь-яких розпоряджень.

Заступник міського голови - секретар Київської міської ради також звернув увагу, що єдиною площею біля будівлі Головпоштамту у місті Києві є Майдан Незалежності і з точки зору архітектурних та містобудівних правил розподіл єдиного простору площі на окремі частини є недоречним. З іншого боку, пам’ять загиблих під час подій листопада 2013 – лютого 2014 років увічнена у назві вулиці “алея Героїв Небесної Сотні”, яка розташована безпосередньо біля Майдану Незалежності.

Враховуючи викладене та всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про присвоєння назви Гідності та Свободи площі біля Головпоштамту в місті Києві (реєстр. № 2237), поданий народним депутатом України Д.Ліньком, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Запропонувати автору проекту Постанови, народному депутату Д.Ліньку, звернутися з порушеного у проекті питання до Київського міського голови В.Кличка.

3. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчуку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №17”

24 червня 2015 14:54
22 червня 2015 13:28
22 червня 2015 13:26
22 червня 2015 13:21
16 червня 2015 11:45
16 червня 2015 10:17
15 червня 2015 16:25
15 червня 2015 16:19
15 червня 2015 16:17