Комітет розглянув за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Запорізької міської ради та Запорізького міського голови (реєстр. №1391), поданий народними депутатами України О.Ляшком, О.Березюком, С.Соболєвим.

Метою запропонованої Постанови є призначення позачергових виборів депутатів Запорізької міської ради та Запорізького міського голови на підставі, як зазначено авторами у Пояснювальній записці до проекту, фактів порушень Конституції України та чинного законодавства України Запорізьким міським головою Сіном О.Ч. та посадовими особами органів місцевого самоврядування та виконавчої влади у м. Запоріжжі, а також у зв’язку з дестабілізацією соціально-політичної ситуації у місті.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, проаналізувавши даний проект Постанови на його відповідність вимогам антикорупційного законодавства, зазначив, що даний проект акта відповідає цим вимогам.

Зважаючи на повноваження голів обласних державних адміністрацій, надані статтею 119 Конституції України, пунктом 2 статті 2 та частиною другою статті 39 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, частинами четвертою статті 78 та частиною п’ятою статті 79 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, у відповідь на звернення до голови Запорізької обласної державної адміністрації Г.Самардака Комітету було запропоновано зняти з розгляду даний проект Постанови (лист голови обласної державної адміністрації додається).

 

При розгляді проекту Постанови Комітет також взяв до уваги наступне.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з пунктом 30 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України належить призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування.

Водночас за чинною Конституцією України чергові вибори до органів місцевого самоврядування мають відбутися в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад і голів, а саме 25 жовтня 2015 року.

При цьому відповідно до вимог частини третьої статті 83 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” в останні шість місяців повноважень депутатів, сільських, селищних, міських голів, обраних на попередніх чергових місцевих виборах, позачергові вибори депутатів, сільського, селищного, міського голови не призначаються та не проводяться.

Зважаючи на викладене, враховуючи при цьому Рішення Комітету від  24 квітня 2015 року (протокол засідання №15), яким ухвалено не ініціювати на сьогодні перед Парламентом України розгляд питання про призначення позачергових місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях, всебічно обговоривши зазначений проект Постанови, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про призначення позачергових виборів депутатів Запорізької міської ради та Запорізького міського голови (реєстр. №1391), поданий народними депутатами України О.Ляшком, О.Березюком, С.Соболєвим, за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №17”

24 червня 2015 14:54
22 червня 2015 13:28
22 червня 2015 13:26
22 червня 2015 13:21
16 червня 2015 11:45
16 червня 2015 10:17
15 червня 2015 16:25
15 червня 2015 16:19
15 червня 2015 16:17