Комітет 11 червня 2024 року у с. Мошни Черкаського району Черкаської області провів круглий стіл з дискусійними панелями «Міжнародне територіальне співробітництво органів місцевого самоврядування: стан та перспективи розвитку» та «Функціонування інституту старост в умовах подолання викликів воєнного часу».


В рамках першої панельної дискусії, присвяченої питанням міжнародного територіального співробітництва, предметом обговорення були питання:

-поточного стану міжнародного територіального співробітництва за участі органів місцевого самоврядування у Вінницькій, Кіровоградській, Черкаській областях та нових можливостей співробітництва з європейським громадами;

-встановлення додаткових стимулючих виплат для працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у зв’язку з виконанням обов'язків за програмами та проектами міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва;

-співпраці органів місцевого самоврядування з європейськими фондами та програмами, зокрема програмою INTERREG Europe для фінансування проектів місцевого розвитку.

Учасники заходу ознайомились з:

-ключовими положеннями Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво» № 3668-ІХ;

-інформацією щодо досвіду та географії міжнародного співробітництва територіальних громад України (Вінничини, Кіровоградщини, Черкащини);

-ініціативою Cities4Cities United4Ukraine, яка націлена на створення тривалого добровільного міжнародного партнерства з територіальними громадами України, що полягає у наданні підтримки та допомоги територіальним громадам за європейськими стандартами та цінностями;

-ключовими положеннями проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання участі державних органів та органів місцевого самоврядування в реалізації програм та проектів міжнародної технічної допомоги та транскордонного співробітництва» (реєстр. № 10284).

В рамках другої панельної дискусії, присвяченої питанням функціонування інституту старост в умовах подолання викликів воєнного часу, було обговорено:

-проблемні питання утворення старостинських округів, призначення та діяльності старост в умовах дії правового режиму воєнного стану;

-особливості законодавчого регулювання інституту старост у воєнний та перехідний період в контексті новел проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану (реєстр. № 9518).

Під час другої панелі було заслухано:

-експертні рекомендації щодо критеріїв формування старостинських округів;

-інформацію щодо проблематики функціонування інституту старост в умовах воєнного стану.

У заході взяли участь народні депутати України, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, вітчизняні і міжнародні організації, експерти.

Круглий стіл відбувся за сприянням та підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»).

 

Матеріали заходу:

Інститут старост в умовах воєнного стану

Стимулювання участі в реалізації програм, проектів МТД та транскордонного співробітництва (законопроект 10284)

Проект Закону України "Про міжнародне територіальне співробітництво України" (№9450)

Експертні рекомендації щодо критеріїв формування старостинських округів

Досвід та географія міжнародного співробітництва територіальних громад України

Презентація - як співпрацювати


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

27 червня 2024 09:56
26 червня 2024 13:29
26 червня 2024 11:45
25 червня 2024 17:37
23 червня 2024 07:00
20 червня 2024 15:01
19 червня 2024 18:08
19 червня 2024 16:51
17 червня 2024 09:57
15 червня 2024 10:20