ЗВІТ про роботу

    Комітету з питань державного будівництва

та місцевого самоврядування 

за третю сесію Верховної Ради України

сьомого скликання

 

(вересень 2013 – січень 2014 рр.)

 

 

 

Діяльність Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування за період третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання охоплює часовий проміжок з вересня 2012 року по січень 2013 року. Вона здійснювалася відповідно до повноважень і компетенції Комітету, передбачених Конституцією України, законами України «Про комітети Верховної Ради України», «Про статус народного депутата України», Регламентом Верховної Ради України, затвердженим Законом України № 1861-VІ, Постановою Верховної Ради України «Про комітети Верховної Ради України сьомого скликання» та інших законодавчих актів і була спрямована на виконання його законопроектної, організаційної та контрольної функцій.

Комітет працював на плановій основі, керуючись Планом роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на період третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (вересень 2013 – січень 2014 рр.), затвердженим рішенням Комітету від 3 липня 2013 року, Календарним планом проведення засідань Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та його підкомітетів на період третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання (вересень 2013 – січень 2014 рр.), затвердженим рішенням Комітету від 4 вересня 2013 року, а також поточними дорученнями Верховної Ради України та її керівництва, дорученнями Голови Комітету. При цьому організаційно-інформаційне, консультативно-правове, методичне забезпечення діяльності Комітету, проведення його засідань, «круглих столів» під егідою Комітету, роботи підкомітетів Комітету, робочих груп Комітету з вирішення тих чи інших питань, віднесених до предмету відання здійснював секретаріат Комітету.

За звітній період кількісний склад Комітету не змінився і налічував 16 народних депутатів України. Водночас рішенням Комітету від 18 листопада 2013 року було змінено структуру Комітету шляхом утворення нового підкомітету – з питань статусу депутатів місцевих рад та служби в органах місцевого самоврядування, корекції назви та предмету відання окремих раніше утворених підкомітетів. Внаслідок цього на час завершення третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання у складі Комітету налічується 6 підкомітетів, а саме:

– підкомітет з питань державного будівництва (голова – В.Гладій);

– підкомітет з питань органів виконавчої влади та державної служби (голова – А.Близнюк);

– підкомітет з питань місцевого самоврядування (голова – Є.Карташов);

– підкомітет з питань статусу депутатів місцевих рад та служби в органах місцевого самоврядування (голова – О.Буховець);

– підкомітет з питань місцевих бюджетів та комунальної власності    (голова – О.Дудка);

– підкомітет з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян (голова – В.Бондаренко).

 

Основною організаційною формою роботи Комітету були його засідання. Всього за сесійний період відбулося 11 засідань Комітету, на яких розглядалося 103 питання різнопланової тематичної спрямованості. За результатами попередньої підготовки законодавчих ініціатив Комітет як головний розглянув і подав на розгляд Верховної Ради України 42 проекти законів. Комітет також розглянув 16 проектів законів, головними з підготовки яких визначалися інші комітети, та направив свої висновки до цих комітетів для врахування при підготовці матеріалів на розгляд Верховної Ради України. При цьому 4 з підготовлених Комітетом законопроектів було прийнято Верховною Радою України в другому читанні та в цілому і після підписання та оприлюднення Президентом України стали законами України.

Що стосується проектів постанов, то їх було підготовлено більше 200, з яких 95% стосувалися питань призначення позачергових місцевих виборів, а решта – адміністративно-територіального устрою. Поряд із тим, Верховна Рада України за період третьої сесії прийняла 95 постанов щодо призначення місцевих виборів і 2 – з питань адміністративно-територіального устрою.

Загалом серед майже 2100 проектів кодексів і законів, які були зареєстровані у Верховній Раді України впродовж третьої сесії, майже 130 становили проекти актів у сфері державного будівництва та місцевого самоврядування, з яких 42 було підготовлено до розгляду. За показниками кількості законопроектів, що підлягають розгляду і вже розглянутих Комітет перебуває у трійці найбільш завантажених законопроектною роботою парламентських комітетів, а за кількістю підготовлених і поданих проектів постанов – на першому місці та поза всякими порівняннями.

 

 

РОБОТА НАД ПРОЕКТАМИ ЗАКОНІВ,

ЩОДО ЯКИХ КОМІТЕТ ВИЗНАЧЕНО ГОЛОВНИМ

 

Основою діяльності Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування була робота над проектами законів, щодо яких Комітет визначався головним. Вона велася за окремими напрямками відповідно до предмету відання Комітету, кожен з яких забезпечував один із підкомітетів згідно визначеного Комітетом колом завдань.

У сфері законодавчих засад місцевого самоврядування та спеціального статусу міста Києва, супровід якої доручено підкомітету з питань місцевого самоврядування, було розглянуто 7 проектів законів України щодо яких Комітет визначався головним.

Проектом Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо підвищення кваліфікації сільських, селищних, міських голів) (реєстр. № 2705 від 03.04.2013), внесеним народним депутатом України Р.Чернегою, пропонувалося на законодавчому рівні закріпити норми про обов’язковість підвищення кваліфікації сільських, селищних, міських голів, які обрані на посаду вперше. Комітет розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні 4 вересня 2013 року та рекомендував Верховній Раді України відхилити його за наслідками розгляду в першому читанні. При цьому до уваги були взяті критичні зауваження і висновки щодо даного законопроекту, зроблені Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» і Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України.

Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо питання затвердження умов та правил загального водокористування населенням на водних об’єктах (реєстр. № 2189а від 31.05.2013), внесений народним депутатом України О.Царьовим, містив пропозиції щодо доповнення частини першої статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» новим пунктом 36-1, відповідно до якого виключно на пленарних засіданнях сільських, селищних, міських рад вирішується питання «затвердження умов та правил загального водокористування населенням на водних об’єктах, які мають враховуватись при наданні водних об’єктів у користування за договором оренди земель водного фонду». Комітет розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні 18 вересня 2013 року та не підтримав його прийняття. У ході обговорення відзначалося, серед іншого, що дане питання в принципі вже врегульоване Водним кодексом України. І коли, навіть, погодитися з необхідністю доповнення статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» новим пунктом, аналогічне доповнення слід робити і до статті 43 цього ж Закону, яка стосується повноважень органів місцевого самоврядування районного та обласного рівнів. Також до уваги були взяті критичні зауваження і висновки щодо даного законопроекту, зроблені Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» і Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України.

Проект Закону України про внесення змін до статті 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо обліку та технічної інвентаризації (реєстр. № 2371 від 22.02.2013), поданий народними депутатами України С.Гордієнком, С.Кілінкаровим, С.Гончаровим, Є.Карташовим, М.Федоруком, мав на меті покращення правового забезпечення діяльності виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері житлово-комунального господарства виходячи з принципу субсидіарності шляхом переведення повноважень з обліку відповідно до закону об’єктів нерухомого майна незалежно від форм власності з категорії делегованих до категорії власних (самоврядних) та їх доповнення  технічною інвентаризацією як тісно пов’язаним та невід’ємним від обліку технологічним етапом. Комітет розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні 23 жовтня 2013 року та вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу за наслідками розгляду у першому читанні. Таке рішення було прийняте не в останню чергу з огляду на позицію абсолютної більшості органів місцевого самоврядування та їх всеукраїнських асоціацій, які тривалий час наполягали саме на подібному вирішенні проблеми обліку та технічної інвентаризації нерухомості.

У проекті Закону України про внесення змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» та «Про поштовий зв’язок» щодо порядку і умов присвоєння поштової адреси об’єктам нерухомого майна (реєстр. № 2444а від 16.09.2013), народні депутати України Р.Марцінків, Ю.Любоненко, Д.Андрієвський, В.Чугунніков запропонували на законодавчому рівні врегулювати питання щодо порядку і умов присвоєння поштової адреси об’єктам нерухомого майна. Зокрема передбачалося доповнення статті 37 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» положенням, згідно з яким до власних повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад щодо вирішення питань адміністративно-територіального устрою належить, зокрема, «присвоєння поштових адрес об’єктам нерухомого майна».

Комітет висловився на підтримку законодавчої ініціативи народних депутатів України на своєму засіданні 6 листопада 2013 року, взявши до уваги позитивні відгуки органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, а також аналогічний висновок наукової експертизи.

Проектом Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо встановлення деяких засад конкуренції на ринку комунальних послуг) (реєстр. № 2161а від 29.05.2013), поданим народним депутатом України Л. Миримським, пропонувалися зміни до статей 16 та 29 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якими органи місцевого самоврядування зобов’язувалися проводити конкурси серед підприємств усіх форм власності з метою визначення суб’єкта господарювання для безпосереднього управління об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад.

Комітет розгляну зазначений законопроект на своєму засіданні 18 вересня 2013 року та дійшов висновку, що запропонований механізм передачі об’єктів комунальної власності в «управління» суб’єктам, які не є органами місцевого самоврядування, суперечить положенням статті 143 Конституції України тому слід рекомендувати Верховній Раді України відхилити законодавчу ініціативу народного депутата України Л.Миримського.

Народним депутатом України В.Деревляним було внесено на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» щодо дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради у зв’язку із набранням законної сили рішенням суду про притягнення його до відповідальності за корупційне правопорушення (реєстр. № 2209а від 4.06.2013), яким пропонувалося доповнити перелік підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради за рішенням ради підставою «набрання законної сили рішенням суду щодо притягнення депутата місцевої ради до відповідальності за корупційне правопорушення» з одночасним вилученням її як підстави дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради (без рішення ради).

Проаналізувавши положення даного законопроекту на засіданні Комітету 9 жовтня 2013 року, народні депутати України зауважили, що за вчинення корупційних правопорушень особи можуть притягатися до різних видів юридичної відповідальності: кримінальної, адміністративної, цивільно-правової (матеріальної) і надто узагальнена чинна редакція пункту 7 частини першої статті 5 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», що не конкретизує виду корупційного правопорушення та форми рішення суду про притягнення до відповідальності, створює правові передумови для адміністративного тиску на окремих депутатів. Зважаючи на дану обставину та з огляду на висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України і Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», Комітет рекомендував Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України законопроект з реєстр. № 2209а за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення (реєстр. № 0866 від 12.12.2012), було внесено Кабінетом Міністрів України та прийнято Верховною Радою України шостого скликання за наслідками розгляду у першому читанні за основу 23 жовтня 2010 року. У цьому документі передбачалося внесення змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні» та «Про місцеві державні адміністрації» з метою створення на законодавчому рівні належних правових механізмів реалізації громадянами як безпосередньо, так і через інститути громадянського суспільства своїх конституційних прав на участь в управлінні державними справами, вирішенні питань місцевого значення. Відповідно до статті 106 Регламенту Верховної Ради України законопроект із реєстр. № 0866 підлягав розгляду за процедурою підготовки до другого читання. Комітет забезпечив відповідну підготовку, розглянувши на своєму засіданні 23 жовтня 2013 року 9 пропозицій народних депутатів України до прийнятого за основу тексту та запропонувавши парламенту 7 із них врахувати, 1 – врахувати частково, 1 – відхилити. На черзі розгляд даного законопроекту безпосередньо у залі пленарних засідань парламенту.

Впродовж третьої сесії Комітет розглядав проблематику законодавчого регулювання діяльності органів виконавчої влади, державної служби, надання адміністративних послуг та деяких інших пов’язаних із цим питань, які належали до напрямку забезпечення підкомітету з питань органів виконавчої влади (з 18 листопада 2013 року – підкомітет з питань органів виконавчої влади та державної служби). Всього було розглянуто 10 відповідних законодавчих ініціатив.

Так, Кабінетом Міністрів України було подано проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» (реєстр. № 2887 від 19.04.2013 р.), яким пропонувалося врегулювати порядок утворення структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій та набуття ними статусу юридичних осіб публічного права, а також визначити суб’єкт призначення на посаду та звільнення з посади працівників структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій.

У ході обговорення законопроекту члени Комітету в цілому погодились із зауваженнями Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та висловили пропозиції щодо необхідності його доопрацювання в частині забезпечення єдиного підходу при утворенні головами місцевих державних адміністрацій структурних підрозділів зі статусом юридичних осіб публічного права та можливого внесення змін до Закону України «Про державну службу» (від 17 листопада 2011 року № 4050-VI) в частині визначення повноважень керівників структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій зі статусом юридичних осіб публічного права щодо призначення на посаду та звільнення з посади працівників відповідних структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій. Виходячи з вищенаведеного, на засіданні Комітету 4 вересня 2013 року було ухвалено висновок з рекомендацією Верховній Раді України повернути даний законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також внести зміни до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» з метою приведення статті 12 у повну текстову відповідність зі статтею 120 Конституції України у законопроекті з реєстр. № 2043а пропонував народний депутат України В.Олійник. На думку автора, закон містить більш широкі обмеження щодо можливості керівників місцевих державних адміністрацій суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, аніж це передбачено Конституцією України. Проте члени Комітету не погодилися з подібною аргументацією, навівши приклади іншого змісту і звернувши увагу на аналогічну позицію Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України. В результаті Комітет на своєму засіданні 15 січня 2014 року ухвалив висновок щодо необхідності відхилення вищевказаного законопроекту.  

У проекті Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо набрання чинності) (реєстр. № 3769 від 17.12.2013), поданому народним депутатом України С.Гриневецьким, пропонувалось відтермінувати набрання чинності Закону України від 17.11.2011 № 4050-VI «Про державну службу» до 1 січня 2015 року з метою узгодженого та синхронного введення його в дію з новою редакцією Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», а також передбачення відповідних видатків для реалізації цих законів у Законі України «Про Державний бюджет України на 2015 рік». Комітет на своєму засіданні           18 грудня 2013 року погодився з наведеною аргументацією, оскільки правове регулювання проходження служби в органах місцевого самоврядування забезпечується певними нормами Закону України «Про державну службу» від  16 грудня 1993 року і введення в дію нової редакції цього Закону за відсутності нової редакції Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» призведе до розбіжностей і суперечностей у правовому регулюванні суспільних відносин, що складаються в процесі проходження цієї служби. На цій підставі Комітет запропонував Верховній Раді України прийняти законопроект за основу, а за відсутності до нього зауважень – в цілому. Парламент підтримав пропозицію Комітету і на пленарному засіданні 19 грудня 2013 року ухвалив відповідний Закон, який було підписано Президентом України 27 грудня 2013 року.

Проектом Закону України про внесення змін до законів України «Про Кабінет Міністрів України» та «Про центральні органи виконавчої влади» (реєстр. № 0870), внесеним Кабінетом Міністрів України, пропонувалося вдосконалити механізми планування діяльності міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Даний законопроект було прийнято Верховною Радою України шостого скликання за основу 6 вересня 2012 року і відповідно до статті 106 Регламенту Верховної Ради України він підлягав розгляду за процедурою підготовки до другого читання. Комітет забезпечив таку підготовку, підготувавши відповідну порівняльну таблицю та запропонувавши остаточну редакцію тексту даного законопроекту на своєму засіданні 23 жовтня 2013 року (при цьому в ході підготовки було враховано окремі зауваження Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України).

Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування (реєстр. № 2343а від 19.06.2013 та від 01.11.2013, доопрацьований), було подано народними депутатами України П.Порошенком і Г.Заболотним з метою надання рівних прав доступу працюючих на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування до публічної служби шляхом переходу на відповідні посади у цих органах за певних умов без проведення конкурсного відбору, що сприятиме спрощенню переведення на вказані посади та усуне необхідність проходження спеціальної перевірки, зокрема особами, які вже пройшли таку перевірку. Законопроект було підтримано всіма субєктами, які надали висновки до нього, в т.ч. Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України. Комітет на своєму засіданні 18 грудня 2013 року, висловивши певні зауваження, запропонував за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект з реєстр. № 2343а за основу, оскільки дійсно існує серйозна проблема проведення повторної спецперевірки при переведенні певних осіб, що значно затягує час призначення їх на публічні посади.

Проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про адміністративні послуги» щодо відтермінування початку функціонування Єдиного державного порталу (реєстр. № 3527 від 01.11.2013), було подано народним депутатом України В.Омельченком з метою попередження ситуації щодо неготовності центрів надання адміністративних послуг з 01 січня 2014 року забезпечити виконання у повному обсязі покладених на них Законом завдань, недопущення у зв’язку з цим погіршення якості надання адміністративних послуг та порушення строків їх надання. Законопроектом пропонувалося вилучити припис, за яким суб’єктам надання адміністративних послуг забороняється здійснювати прийом заяв суб’єктів звернень та видавати їм оформлені результати щодо надання адміністративних послуг, якщо такі послуги за законом надаються через центри надання адміністративних послуг, та відтермінувати початок функціонування Єдиного державного порталу адміністративних послуг.

На засіданні Комітету було зауважено, що вилучення відповідного припису викличе збільшення кількості випадків надання послуг безпосередньо суб’єктами  їх надання, що, в свою чергу, може призвести до посилення корупційної складової та збільшення зловживань у цій сфері через безпосередній контакт суб’єктів звернення із суб’єктами надання послуги, що взагалі не узгоджується з концепцією законопроекту. За результатами обговорення, що відбулося 18 листопада 2013 року Комітет ухвалив висновок рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти даний законопроект за основу з дорученням Комітету підготувати його до другого читання.

Про необхідність зміни окремих положень Закону України «Про адміністративні послуги» йшлося у пояснювальній записці до законопроекту з реєстр. № 2149, поданого народними депутатами України О.Продан, Н.Агафоновою, С.Капліним, Н.Новак, П.Розенком, В.Наливайченком, Т.Кутовим. Цей законопроект розглядався на засіданні Комітету 15 січня 2014 року після його доопрацювання авторами. Більшістю голосів Комітет підтримав пропозиції щодо врегулювання кількості документів, які подають громадяни до органів публічної влади для отримання адміністративних послуг, а також вдосконалення окремих нормативних аспектів роботи щодо надання таких послуг.

Проектом Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення у відповідність до норм Конституції України положень законів, що регламентують право на страйк) (реєстр. № 2204а від 04.06.2013), поданим народними депутатами України А.Павловським і О.Бригинцем, пропонувалося закріпити право на організацію і участь у страйках для державних службовців, суддів, військовослужбовців та працівників Збройних Сил України, працівників міліції, осіб рядового і начальницького складу та працівників Державної служби спеціального зв‘язку та захисту інформації України, кримінально-виконавчої служби, цивільного захисту, військовослужбовців і працівників Державної прикордонної служби України, працівників дипломатичної служби, працівників професійних аварійно-рятувальних служб.

За наслідками розгляду законопроекту на засіданні Комітету 9 жовтня 2013 року, народні депутати України дійшли висновку, що передбачені зміни є недостатньо обґрунтованими та не в повній мірі узгоджуються з положеннями статті 44 Конституції України і Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» до якого, до речі, зміни не пропонувалися. З огляду на вказане Комітет рекомендував Верховній Раді України повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Народний депутат України Т.Слюз внесла на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гарантій здійснення права на працю) (реєстр. № 2279а від 10.06.2013), у якому пропонувалося встановлення гарантій від незаконного звільнення з ініціативи суб’єкта призначення протягом трьох років з дати призначення (окрім настання певних обставин) заступників міністрів – керівників апарату, керівників (їх заступників) центральних органів виконавчої влади, керівників самостійних структурних підрозділів міністерств і центральних органів виконавчої влади, а також керівників (їх заступників), керівників самостійних структурних підрозділів територіальних органів виконавчої влади шляхом доповнення новими статтями законів України «Про державну службу» та «Про центральні органи виконавчої влади».

Комітет, погоджуючись з численними зауваженнями критичного характеру до даного законопроекту з реєстр. № 2279а, висловленими іншими парламентськими комітетами, міністерствами, недержавними органами тощо зазначив, що законами, до яких пропонуються зміни, вже передбачаються гарантії державним службовцям на продовження роботи після звільнення керівника відповідного органу. З огляду на зазначене, Комітет рекомендував парламенту відхилити даний законопроект.

Проектом Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (щодо правового статусу працівників апаратів вищих спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів) (реєстр. № 2455а від 02.07.2013), внесеним народним депутатом України С.Ківаловим передбачалося віднести до більш високих підгруп посад державних службовців посади в апаратах вищих спеціалізованих судів, апеляційних судів, місцевих судів та посади помічників суддів. Також пропонувалося включити працівників апаратів вищих спеціалізованих судів до переліку державних службовців, до посадових обов’язків яких належить певна експертиза та/або розроблення чи редагування пропозицій щодо формування державної політики, проектів нормативно-правових актів та/або прийнятих парламентом законів.

Розглядаючи вищевказаний законопроект на своєму засіданні 18 вересня 2013 року Комітет дійшов висновку, що запропоновані зміни не узгоджуються із системою класифікації посад, запровадженою у Законі України «Про державну службу». Крім цього, відповідно до частини п’ятої статті 149 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» умови оплати праці працівників апарату суду визначаються на засадах, що встановлені для відповідної категорії працівників апаратів центральних та місцевих органів виконавчої влади, що також не узгоджується із запропонованими змінами. Також не було підтримано пропозицію про встановлення відповідним працівникам апарату суду надбавки до заробітної плати. З урахуванням викладеного Комітет рекомендував Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні відхилити даний законопроект.

Традиційно у законодавчому «портфелі» Комітету значне місце посідають законопроекти сфери виборчого законодавства та референдумів, діяльності громадських об’єднань, забезпечення роботи над якими доручено підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян. За період третьої сесії розглядалися 13 законопроектів даного типу.

Так на засіданні Комітету, яке відбулося 18 вересня 2013 року було розглянуто три альтернативні законопроекти з питання виборів народних депутатів України, а саме:

проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо повторного голосування в одномандатних виборчих округах (реєстр. № 1035 від 12.12.2012), поданий народним депутатом України В.Яворівським;

проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо наслідків неможливості встановлення підсумків голосування в одномандатних виборчих округах (реєстр. № 1035-1 від 20.12.2012), поданий народним депутатом України Ю.Одарченком;

проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо повторних виборів народних депутатів в одномандатних виборчих округах та удосконалення окремих положень (реєстр. № 1035-2 від 28.12.2012), поданий народним депутатом України О.Ляшком.

За наслідками обговорення Комітет підтримав висновки щодо відхилення вищезазначених законопроектів враховуючи, що вони були внесені авторами у зв’язку з тим, що Центральна виборча комісія своєю постановою від 5 листопада 2012 року № 1931 визнала неможливість встановлення справжнього волевиявлення виборців та відповідно встановлення результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року у одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223. При цьому законопроектами з реєстр. №№ 1035 та 1035-1, зокрема, пропонувалося доповнити Закон України «Про вибори народних депутатів України» положеннями, що передбачають проведення повторно голосування з виборів народних депутатів у разі неможливості достовірно встановити підсумки голосування та результати виборів депутатів в межах одномандатного виборчого округу у зв’язку із пошкодженням або знищенням виборчої документації та у разі визнання недійсним голосування у більш ніж 10% звичайних виборчих дільниць в межах одномандатного виборчого округу. Законопроектом з реєстр. № 1035-2 пропонувалося доповнити Закон України «Про вибори народних депутатів України» низкою положень для врегулювання питання проведення повторних виборів у випадку неможливості встановлення результатів та підсумків голосування в окремих одномандатних виборчих округах. Крім цього передбачалося запровадити відповідальність осіб, які допустили порушення виборчого законодавства, внаслідок чого стало неможливим встановити результати виборів, а також заборонити використання для забезпечення охорони правопорядку в день голосування та при підрахунку голосів у приміщеннях для голосування  спеціальних засобів, що приховують зовнішність (масок для обличчя, шоломів тощо), і демонстрацію зброї чи спеціальних засобів.

Комітет розглянув на своєму засіданні 9 жовтня 2013 року та рекомендував парламенту повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону України про внесення змін до статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо заборони надання благодійної матеріальної допомоги під час виборів (реєстр. № 1080 від 13.12.2012), поданий народними депутатами України М.Томенком, С.Сасом та іншими, яким пропонується в період від початку виборчого процесу парламентських виборів до дня голосування заборонити здійснення благодійництва або благодійницької діяльності у вигляді надання матеріальної допомоги фізичним особам – громадянам України, доповнивши статтю 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» відповідним положенням, враховуючи, що цей законопроект потребує узгодження з низкою положень законів України «Про вибори народних депутатів України» та «Про благодійну діяльність та благодійні організації», а також вважаючи недоцільним запровадження заборони отримувати під час виборчого процесу благодійної допомоги особам, які її гостро потребують.

Проектом Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу (реєстр. № 2908 від 22.04.2013), поданим народним депутатом України Р.Князевичем, передбачалося внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів України» для техніко-юридичного вдосконалення правового регулювання виборчих процедур. Зокрема, пропонувалдося внести зміни до положень, якими визначаються правовий статус представників партій у Центральній виборчій комісії, уповноважених осіб партій, довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих у одномандатних округах, офіційних спостерігачів; процедура формування, організації діяльності окружних і дільничних виборчих комісій та дострокового припинення повноважень їх членів; порядок підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях, встановлення підсумків та результатів виборів, складення і підписання відповідних протоколів виборчих комісій, транспортування і прийняття виборчої документації; особливості здійснення виборчих процедур на позачергових, повторних та проміжних виборах народних депутатів України з урахуванням шістдесятиденного строку проведення виборчого процесу. Комітет розгялнув даний законопроект на своєму засіданні 6 листопада 2013 року та рекомендував Верховній Раді України прийняти його за основу за наслідками розгляду в першому читанні.

6 листопада 2013 року на засіданні Комітету було розглянуто і підтримано необхідність прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів (реєстр. № 3396 від 06.11.2013), поданого народними депутатами України О.Єфремовим, В.Олійником і Д.Шпеновим. Верховна Рада України підтримала рекомендації Комітету і прийняла даний законопроект у першому читанні на пленарному засіданні 8 листопада 2013 року. При цьому слід відзначити, що прийняття закону щодо вдосконалення законодавства про вибори народних депутатів України було однією з ключових вимог для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, окреслених у Спільній заяві XVI Саміту Україна – ЄС від 25 лютого 2013 року та у Висновках Ради ЄС у закордонних справах від 10 грудня 2012 року, якою, зокрема, передбачалося вжиття заходів щодо усунення недоліків, виявлених у ході виборів, згідно з рекомендаціями ОБСЄ/БДІПЛ.

За дорученням Верховної Ради України Комітет на своїх засіданнях 18 та 20 листопада розглянув 457 зауважень і пропозицій, поданих до нього впродовж 7-денного строку суб’єктами права законодавчої ініціативи, з яких 91 були Комітетом підтримані. Комітет в стислі строки підготував та подав законопроект для його розгляду в другому читанні. Вже 21 листопада 2013 року він був прийнятий як Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів» за № 709-VII. Цим Законом вносяться зміни до положень Закону України «Про вибори народних депутатів України», а також до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства України, законів України «Про інформаційні агентства», «Про політичні партії в Україні», «Про Центральну виборчу комісію», «Про засади державної мовної політики» з врахуванням висновків та рекомендацій Місії зі спостереження за виборами народних депутатів України 28 жовтня 2012 року ОБСЄ/БДІПЛ та інших місій офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій. З метою удосконалення законодавства про вибори народних депутатів України даним Законом змінюються або доповнюються положення, що регулюють питання формування та визначення повноважень виборчих комісій, формування виборчих списків політичних партій, висвітлення виборчого процесу засобами масової інформації, формування виборчих фондів та використання їх коштів, встановлення прав офіційних спостерігачів тощо. 20 грудня 2013 року Закон № 709-VII був повернутий з підписом від Президента України і з 1 лютого 2014 року він набирає чинності.

У проекті Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. № 1148 від 21.12.2012), поданому народним депутатом України Ю.Одарченком, передбачалося внесення численних змін до вказаного Закону стосовно різних аспектів та етапів виборчого процесу на місцевих виборах. Цей законопроект став предметом розгляду Комітету з питань правової політики, який дійшов висновку про неузгодженість окремих його положень з Конституцією України. Зважаючи на цю обставину, Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 9 жовтня 2013 року ухвалив рішення запропонувати Голові Верховної Ради України даний проект Закону повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України як такий, що суперечить положенням Конституції України, на підставі частини першої, пункту 1 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України.

Народний депутат України Т.Слюз запропонувала проектом Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо навчання для кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови) (реєстр. № 2263 від 11.02.2013) запровадити навчання для кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови з питань, пов’язаних зі здійсненням місцевого самоврядування. Організація такого навчання мала б покладатися на обласні державні адміністрації, Уряд Автономної Республіки Крим, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Комітет на своєму засіданні 4 вересня 2013 року ухвалив рішення запропонувати Голові Верховної Ради України даний проект Закону повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України на підставі частини першої, пункту 3 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України. Зазначене рішення було підтримане з огляду на висновок Комітету з питань правової політики, який, проаналізувавши даний законопроект на відповідність Конституції України, зазначив, що законопроект суперечить Основному Закону України, зокрема, в частині запропонованих автором доповнень до Розділу XIV «Прикінцеві та перехідні положення» щодо проведення чергових виборів депутатів Київської міської ради та Київського міського голови, а також перших виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 травня 2013 року, оскільки призначення чергових виборів до органів місцевого самоврядування не належить до питань, передбачених статтею 92 Конституції України, що визначаються виключно законами України. Також Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування врахував позиції провідних асоціацій органів місцевого самоврядування з всеукраїнським статусом, які пропонували відхилити даний законопроект за результатами його розгляду в першому читанні.

Аналогічне рішення про повернення суб’єктам права законодавчої ініціативи поданих законопроектів без їх включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України на підставі частини першої, пункту 3 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України Комітет ухвалив на своєму засіданні 15 січня 2014 року щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів) (реєстр. № 2280а від 10.06.2013), поданого народними депутатами України В.Наливайченком, Р.Ванзуряком, П.Різаненком, О.Продан, В.Пинзеником, О.Бєльковою та проекту Закону України про внесення змін до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» (щодо обмеження двома строками перебування на посаді сільського, селищного, міського голови) (реєстр. № 3474 від 23.10.2013), поданого народними депутатами України Є Мельником, О.Шевченком, І.Сабієм. Присутні на засіданні автори погодилися із зауваженнями Комітету щодо змісту нормативного матеріалу та необхідності його доопрацювання в межах конституційних вимог.

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про громадські об'єднання» (щодо забезпечення діяльності всеукраїнських громадських об'єднань) (реєстр. № 3225 від 10.09.2013), було подано народним депутатом України В.Сушкевичем з метою забезпечити збереження структури всеукраїнських громадських організацій, зареєстрованих до набрання чинності Закону України «Про громадські об’єднання» від 22 березня 2012 року № 4572- VI та врегулювання статусу місцевих осередків всеукраїнських громадських організацій, зокрема, ветеранів та інвалідів з правом юридичної особи. Це досягалося шляхом надання можливості місцевим осередкам раніше створеним громадських організацій зберегти за собою статус юридичних осіб, що виключається нещодавно прийнятим законом. Комітет погодився, загалом, з аргументацією автора законопроекту та пішов назустріч численним пропозиціям громадських організацій щодо необхідності саме такого врегулювання проблемного питання. На засіданні Комітету, що відбулося 4 грудня 2013 року, народні депутати України рекомендували парламенту законопроект з реєстр. № 3225 за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

На засіданні Комітету 15 січня 2014 року було розглянуто поданий народними депутатами України О.Тягнибоком і А.Мохником проект Закону України про заборону комуністичної ідеології в Україні (реєстр. № 3530 від 04.11.2013), в якому визначалися правові основи заборони комуністичної ідеології в Україні, зокрема низка заходів організаційного характеру, пов’язаних із діяльністю партійних і громадських організацій відповідного ідеологічного спрямування. У ході тривалої дискусії члени Комітету не змогли дійти згоди щодо необхідності запровадження у законодавчому полі держави запропонованих норм і правил та не визначилися з остаточним рішенням стосовно законопроекту як цього вимагає стаття 114 Регламенту Верховної Ради України.

Проектом Закону України про порядок дострокового припинення повноважень народного депутата України, обраного в одномандатному виборчому окрузі, у разі відкликання його виборцями за результатами спеціального референдуму (реєстр. № 2266а від 7.06.2013), поданим народним депутатом України В.Зубиком, пропонувалося запровадити можливість відкликання виборцями народного депутата України за результатами народного волевиявлення – спеціального референдуму у випадку невідповідності практичної діяльності депутата основним принципам і положенням його передвиборної програми та невиконання (або відмови від підписання) спеціальної угоди – Плану зобов’язань народного депутата України перед виборцями. Комітет на своєму засіданні 4 грудня 2013 року не підтримав ідеї автора та запропонував  Голові Верховної Ради України проект Закону України «Про порядок дострокового припинення повноважень народного депутата України, обраного в одномандатному виборчому окрузі, у разі відкликання його виборцями за результатами спеціального референдуму» (реєстр. № 2266а), поданий народним депутатом України В.Зубиком, повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України як такий, що суперечить положенням Конституції України, на підставі частини першої, пунктів 1 та 3 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України. Зазначене рішення було ухвалено з огляду на пропозиції та зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, а також висновок Комітету з питань правової політики, який 19 вересня 2013 року відзначив, що даний проект суперечить положенням Конституції України і це є підставою для повернення законопроекту суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Аналогічне рішення щодо повернення законопрооекта субєкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України як такого, що суперечить положенням Конституції України, було прийняте Комітетом 4 грудня 2013 щодо проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України у зв’язку із прийняттям Закону України «Про порядок дострокового припинення повноважень народного депутата України, обраного в одномандатному виборчому окрузі, у разі відкликання його виборцями за результатами спеціального референдуму» (реєстр. № 2267а) від 07.06.2013), також поданого народним депутатом України В.Зубиком.

Протягом звітного періоду розглядалися також законопроекти сфери адміністративно-територіального устрою, державних нагород та символів України, супровід яких у Комітеті забезпечував підкомітет з питань державного будівництва. Всього розглянуто 4 таких законопроекти.

Так, проектом Закону України «Про Державний Прапор України» (реєстр. № 3119 від 09.09.2013), поданим народним депутатом України І.Молотком пропонувалося визначити правовий статус Державного Прапору України, його стандартне графічне зображення, технічні рекомендації з дотримання забарвлення та пропорцій при виготовленні та відтворенні Державного Прапору України, порядок вшанування Державного Прапору України, порядок його вивішування та інші протокольні особливості.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 17 жовтня 2013 року висловило сумніви щодо доцільності прийняття закону, направленого на встановлення опису та порядку використання тільки Державного Прапору України, схиляючись до ідеї єдиного закону про всі державні символи України. Крім того, Головне управління сформулювало низку зауважень щодо змісту законопроекту, вказавши, що він не забезпечує вичерпного регулювання порядку офіційного використання Державного Прапору України та його зображення, не визначає загальних правил щодо його неофіційного використання фізичними особами, юридичними особами приватного права, об’єднаннями громадян, що, при встановленні відповідальності за не дотримання вимог законопроекту, може трактуватися як фактична заборона такого використання. Погоджуючись з аргументацією наукової експертизи, Комітет на своєму засіданні 6 листопада 2013 року Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України повернути законопроект з реєстр. № 3119 суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Проект Закону України про внесення зміни до статті 10 Закону України «Про державні нагороди України» (реєстр. № 3080 від 14.08.2013), було подано Кабінетом Міністрів України з метою стимулювання досягнення працівниками дипломатичної служби високих показників у виконанні поставлених завдань шляхом запровадження нового почесного звання «Заслужений працівник дипломатичної служби України». Даний законопроект було розглянуто і підтримано на засіданні Комітету 18 грудня 2013 року з рекомендацією Верховній Раді України прийняти його за основу за наслідками розгляду в першому читанні. Слід відзначити, що інші парламентські комітети і Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України не висловили суттєвих зауважень щодо урядової законодавчої ініціативи.

На засіданні Комітету, яке відбулося 18 грудня 2013 року також було підтримано прийняття у першому читанні проекту Закону України про почесне звання України «Мати-героїня» (реєстр. № 2435 від 1.03.2013), поданого народними депутатами України А.Яценюком, А.Пишним, П.Петренком, Л.Гриневич. Дана ініціатива була обумовлена потребою усунення прогалин та недоліків, які суттєво ускладнюють процедуру відзначення державною нагородою – почесним званням «Мати-героїня», а запропоновані зміни спрямовані на вдосконалення окремих положень чинного законодавства про державні нагороди з метою забезпечення об’єктивності, справедливості та оперативності розгляду та вирішення питань щодо присвоєння почесного звання «Мати-героїня», а також виплату одноразової винагороди жінкам, яким вже присвоєно почесне звання «Мати-героїня».

Народним депутатом України В.Кутовим було внесено на розгляд парламенту проект Закону України про адміністративно-територіальний устрій (реєстр. № 3373 від 08.10.2013), який став предметом розгляду на засіданні комітету 15 січня 2014 року. Зазначеним законопроектом пропонувалося визначити правові засади адміністративно-територіального устрою в Україні. Однак при цьому, як вказували у своїх висновках Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України та Комітет з питань правової політики відзначає, його положення суперечили Конституції України. Взявши до уваги експертні висновки та обговоривши питання, Комітет також констатував, що окремі положення законопроекту суперечать Конституції України і вирішив рекомендувати Голові Верховної Ради України В.Рибаку проект Закону України «Про адміністративно-територіальний устрій» (реєстр. № 3373), внесений народним депутатом України В.Кутовим повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи без його включення до порядку денного сесії та розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України як такий, що суперечить положенням Конституції України, на підставі частини першої та пункту 1 частини другої статті 94 Регламенту Верховної Ради України.

У сфері законодавчого регулювання правового статусу депутатів місцевих рад новостворений (рішення Комітету від 18.11.2013) підкомітет з питань статусу депутатів місцевих рад та служби в органах місцевого самоврядування розглянув 1 законопроект.

Проектом Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо статусу депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад (реєстр. № 2419 від 28.02.2013), поданим народним депутатом України В.Олійником, пропонувалося внести зміни до законів України «Про статус депутатів місцевих рад» та «Про місцеве самоврядування в Україні», що спрямовані на удосконалення механізму відкликання депутатів місцевих рад. Зокрема, йшлося про повернення виборцям можливість через відповідні місцеві організації партій відкликати депутатів обраних на пропорційній основі, які своїми діями, або бездіяльністю порушують основні принципи місцевого самоврядування.

Комітет розглянув даний законопроект на своєму засіданні 18 грудня 2013 року та рекомендував парламенту відхилити його за наслідками розгляду в першому читанні. При цьому було взято до уваги аналогічний висновок наукової експертизи та аргументи членів Комітету, котрі пролунали під час обговорення питання і якими зазначалося, що пропонована законопроектом процедура ставить реалізацію ініціативи виборців щодо відкликання депутатів місцевих рад у залежність від згоди місцевої ради, а також передбачає можливість дострокового припинення повноважень за рішенням місцевої ради, якщо є звернення місцевої організації партії про відкликання депутата, що суперечить задекларованій ідеї відкликання депутатів виборцями. Також наголошувалося, що ні статті 70, 71, ні стаття 141 Конституції України не містять норм, які передбачають імперативний мандат для депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад чи забороняють його. При цьому члени Комітету зауважили, що назва поданого законопроекту не відповідає змісту його положень, тому що закони України «Про статус депутатів місцевих рад» та «Про місцеве самоврядування в Україні», до яких пропонуються зміни, не поширюються на депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим.

 

РОБОТА НАД ЗАКОНОПРОЕКТАМИ,

ЩОДО ЯКИХ ГОЛОВНИМИ ВИЗНАЧЕНО ІНШІ КОМІТЕТИ

 

За період третьої сесії Комітетом з питань державного будівництва та місцевого самоврядування було розглянуто 16 законопроектів, щодо яких головними визначалися інші комітети парламенту.

Серед них можна відзначити 5 законопроектів сфери бюджетного законодавство, яке не віднесено до предмету відання Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, однак ніколи не залишалося поза увагою Комітету. Розгляд відповідних законодавчих ініціатив забезпечував у Комітеті підкомітет з питань місцевих бюджетів та комунальної власності.

Проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо перерозподілу коштів ресурсних платежів) (реєстр. № 2375а від 20.06.2013), поданий народними депутатами України О.Азаровим, І.Бережною та Є.Мураєвим, передбачав внесення змін до Бюджетного кодексу України, відповідно до яких: зменшується норматив відрахувань до бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення податку на доходи фізичних осіб (з 75 до 65%) і збільшуються нормативи відрахувань до доходів, що закріплюються за бюджетами місцевого самоврядування та враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів, збору за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування (з 50 до 60%), збору за спеціальне використання води (з 50 до 60%), а також плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення – з 50 до 70%.

Під час розгляду законопроекту на своєму засіданні 9 жовтня 2013 року Комітет погодився з висновком Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», що втрати місцевих бюджетів від запропонованого зменшення нормативу відрахувань податку на доходи фізичних осіб суттєво перевищуватимуть очікуване збільшення надходжень від зборів та плати за спеціальне використання природних ресурсів, та вирішив запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні повернути поданий законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

На засіданні Комітету, що відбулося 9 жовтня 2013 року було також розглянуто проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зарахування плати за надання адміністративних послуг до доходів загального фонду бюджету) (реєстр. № 2472 від 05.03.2013 р.), поданий народними депутатами України В.Наливайченком і Р.Ванзуряком та проект Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо встановлення відповідальності органів, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, та їх керівників за використання їх співробітниками коштів місцевих бюджетів без згоди органів місцевого самоврядування (реєстр. № 2465а від 02.07.2013), поданий народним депутатом України М.Левченком.

Законопроектом з реєстр. № 2472 пропонувалося виключити із статей 2 і 13 Бюджетного кодексу України положення щодо віднесення плати за надання адміністративних послуг до власних надходжень бюджетних установ та внести зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України щодо віднесення цієї плати до доходів загального фонду державного бюджету. Розглядаючи дану ініціативу Комітет дійшов висновку, що вона втратила свою актуальність внаслідок прийняття Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо визначення деяких доходів бюджету» від 04 квітня 2013 року №163-VII, положення якого тотожні за суттю пропозиціям народних депутатів України В.Наливайченка і Р.Ванзуряка.

Законопроектом з реєстр. № 2465а пропонувалося доповнити статтю 116 Бюджетного кодексу України новою частиною, згідно з якою використання коштів місцевих бюджетів без згоди органів місцевого самоврядування, вчинене керівником або іншими відповідальними посадовими особами відповідних структурних підрозділів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, може бути підставою для притягнення їх до відповідальності згідно із законодавством України. Комітет підтримав дану ініціативу, оскільки вона реально сприятиме забезпеченню фінансової самостійності органів місцевого самоврядування та вирішив запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект народного депутата України М.Левченка за основу.

У проекті Закону України про внесення доповнення до розділу VI Бюджетного кодексу України (щодо розмежування складу доходів бюджетів місцевого самоврядування) (реєстр. № 2611 від 21.03.2013), поданому народними депутатами України А.Пономарьовим і С.Гордієнком, пропонувалося, як виняток, плату за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення (крім плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату), що сплачується на території сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного та міст обласного значення пілотних регіонів, реалізація яких передбачена Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві», зараховувати у розмірі: 25 відсотків – до обласних бюджетів та 25 відсотків – до бюджетів районів та бюджетів міст обласного значення.

18 грудня 2013 року Комітет розглянув зазначений законопроект та визнав за доцільне запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України рекомендувати Верховній Раді України за наявності позитивного висновку Кабінету Міністрів України. При цьому було взято до уваги висновки позитивного характеру щодо даного законопроекту, які висловили фахівці асоціацій органів місцевого самоврядування.

Народним депутатом України В.Тихоновим було подано на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» щодо перерозподілу видатків Національного агентства України з питань державної служби (реєстр. № 2357а від 02.10.2013, доопрацьований), яким пропонувалося в межах загального обсягу фінансування видатків Національному агентству України з питань державної служби додатково спрямувати 633,2 тис. гривень на фінансування бюджетної програми «керівництво та функціональне управління у сфері державної служби» (код 6121000) та одночасно зменшити на таку ж суму видатки за бюджетною програмою «підготовка державних службовців V-VII категорій, підвищення кваліфікації державних службовців I-IV категорій, працівників органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань запобігання і протидії проявам корупції на державній службі та службі в органах місцевого самоврядування, підвищення кваліфікації фахівців у сфері європейської та світової інтеграції, організація підготовки та виконання тренінгових програм і заходів з розвитку вищого корпусу державної служби» (код 6121020).

Комітет розглянув зазначений законопроект на своєму засіданні 6 листопада 2013 року та визнав за доцільне запропонувати Комітету з питань бюджету рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти його за основу за наявності позитивного висновку Кабінету Міністрів України.

Комітетом було розглянуто 4 законопроекти сфери земельного законодавства, що стосувалися повноважень органів місцевого самоврядування, місцевих державних адміністрацій, територіальних підрозділів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Так, у проекті Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо законодавчого врегулювання земельних відносин, пов'язаних із розмежуванням земель державної та комунальної власності та посилення прав місцевого самоврядування в Україні (реєстр. № 2858 від 18.04.2013), поданого народним депутатом України Я.Дубневичем, пронувалося змінити термін набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» з 1 січня 2013 року на 1 січня 2015 року та розширити повноваження органів місцевого самоврядування щодо розпорядження землями за межами населених пунктів до розмежування земель державної та комунальної власності.

Альтернативний до нього проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких питань розпорядження земельними ділянками до завершення процесу розмежування земель державної та комунальної власності (реєстр. № 2858-1 від 19.04.2013), поданий народним депутатом України Ю.Миримським, передбачав зупинити дію окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності», в яких визначається склад земель, що відносяться до державної та комунальної власності, до проведення інвентаризації земель, внесення даних до Державного земельного кадастру і державної реєстрації прав власності на земельні ділянки, але не раніше 1 січня 2014 року, та запровадити інший порядок розпорядження землями державної та комунальної власності.

Вищевказані законопроекти були розглянуті на засіданні Комітету 4 вересня 2013 року та не отримали підтримки народних депутатів України, оскільки Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності» набрав чинності 1 січня 2013 року, в результаті чого вже виникли правовідносини, пов’язані з реалізацією певних суб’єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, тому перенесення терміну набрання чинності зазначеного законодавчого акту є неможливим.

Проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо здійснення самоврядного та громадського контролю за використанням та охороною земель (реєстр. № 3374 від 08.10.2013), поданий народним депутатом України О.Царьовим, мав на меті вдосконалення законодавчого врегулювання здійснення самоврядного та громадського контролю за використанням та охороною земель. Однак на засіданні Комітету 4 грудня 2013 року, не висловлюючи заперечень намірам автора, народні депутати України не підтримали їх конкретної реалізації у нормативному матеріалі даного законопроекту. Зокрема, наголошувалося на неприпустимості дублювання положень статті 33 Закону України «Про місцеве самоварядуваня в Україні» та недоцільності доповнень Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Не отримав підтримки на засіданні Комітету 18 грудня 2013 року і проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України щодо розпорядження землями державної власності (реєстр. № 3162 від 02.09.2013), поданий народним депутатом України В.Пилипенком. Він передбачав надати обласним та районним державним адміністраціям повноваження розпоряджатися державними землями сільськогосподарського призначення, а центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин – встановлювати межі області, району, міста, району в місті, села і селища. Такі пропозиції, на переконання Комітету, суперечили нормам статті 85 Конституції України та статті 174 Земельного кодексу України, відповідно до яких рішення про встановлення і зміну меж районів і міст приймається Верховною Радою України, про встановлення і зміну меж сіл, селищ приймається районною радою, про встановлення і зміну меж районів у містах приймається міською радою.

Комітетом на засіданні 23 жовтня 2013 року було розглянуто 2 законопроекти, що стосувалися сфери кримінального законодавства, передбачали запровадження кримінальної відповідальності за порушення порядку особистого голосування депутатами усіх рівнів (у т.ч. народними депутатами України) і були альтернативними. Йдеться про Проект Закону України про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України (щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення порядку голосування на пленарних засіданнях Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад) (реєстр. № 2012 від 14.01.2013), поданий народними депутатами України О.Тягнибоком, А.Яценюком, В.Кличком та проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за порушення порядку голосування у Верховній Раді України, Верховній Раді Автономної Республіки Крим або місцевій раді (реєстр. № 2012-1 від 29.01.2013), поданий народним депутатом України В.Балогою. Комітет не підтримав жоден із зазначених законопроектів, погоджуючись, загалом, із критичними зауваженнями і висновками щодо них Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.   

На засіданні Комітету 6 листопада 2013 року було розглянуто законопроект, що стосувався сфери надрокористування. Народний депутат України М.Рудьковський у проекті Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо погодження користування надрами) (реєстр. № 2438а від 27.06.2013) виступив з ініціативою суттєвої зміни існуючих процедури погодження користування надрами. Однак, при цьому, від участі у таких процедурах усувалися органи місцевого самоврядування. Комітет не підтримав даний законопроект і запропонував його відхилити, погодившись із висновками експертів-правників сфери місцевого самоврядування про те, що внесені пропозиції суперечть принципам Європейської хартії місцевого самоврядування.

Один із розглянутих у період третьої сесії законопроектів стосувався законодавчого регулювання сфери автомобільних пасажироперевезень. Проектом Закону України про внесення змін до статті 44 Закону України «Про автомобільний транспорт» щодо участі представників органів місцевого самоврядування у конкурсному комітеті, який визначає перевізника на автобусний маршрут (реєстр. № 3012 від 23.07.2013), поданим народним депутатом України В.Ничипоренком, надаваляся можливість керівникам органів місцевого самоврядування брати участь у роботі конкурсних комітетів, які визначають перевізників, що надаватимуть населенню послуги з перевезення пасажирів автотранспортом. На своєму засіданні 18 вересня 2013 року Комітет підтримав прийняття вищевказаного законопроекту за основу як такого, що відповідає інтересам місцевого самоврядування і є реальним намаганням запровадити принципи субсидіарності та децентралізації на конкретній ділянці владних повноважень.

На засіданні Комітету 4 вересня 2013 року було розглянуто законопроект, що стосувався сфери нотаріальної діяльності, а саме: проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про нотаріат» (щодо повноважень посадових осіб органів місцевого самоврядування) (реєстр. № 2866 від 18.04.2013), поданий народним депутатом України В.Бандуровим. Документ передбачав розширення переліку нотаріальних послуг, які можуть надавати посадові особи органів місцевого самоврядування в населених пунктах, де немає нотаріусів, нормою щодо посвідчення довіреності. При цьому кошти, одержані за виконання цієї дії, мали спрямовуватися до місцевого бюджету відповідної територіальної громади. Комітет підтримав даний законопроект, погодившись, разом з тим, із необхідністю врахувати під час його підготовки до другого читання окремі зауваження і пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

В числі розглянутих Комітетом законопроектів був і проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» (щодо засад внутрішньої політики у сфері охорони здоров’я) (реєстр. № 3467 від 22.10.2013), поданий народними депутатами України О.Гелевеєм і С.Ханенком, що передбачав суттєве розширення існуючого переліку засад охорони здоров’я та виокремлення питань охорони здоров’я із більш загальної гуманітарної сфери в окрему сферу внутрішньої політики. За наслідками обговорення даного законопроекту на засіданні Комітету 4 грудня 2013 року більшість народних депутатів України не підтримала ідеї щодо перерозподілу сфер внутрішньої політики, зазначених у Законі України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», а також надмірної деталізації змісту його положень, зауваживши, що таку деталізацію доцільніше було б відобразити у спеціальних законах.

Долучився Комітет і до розгляду законопроектів, що випливають з міжнародних зобов’язань України. Так, на засіданні Комітету 6 листопаа 2013 року було розглянуто проект Закону України про ратифікацію Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування (реєстр. № 0038 від 05.09.2013), поданий Президентом України. Законопроектом пропонувалося ратифікувати Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування, підписаний 16 листопада 2009 року в м.Утрехті, з метою реалізації положень Утрехтського порядку денного щодо забезпечення доброго врядування на місцевому та регіональному рівнях, а також створення умов для дальшого розвитку співробітництва між Україною та Радою Європи у сфері місцевого самоврядування. За наслідками обговорення Комітет визнав за доцільне запропонувати Комітету з питань європейської інтеграції рекомендувати Верховній Раді України ратифікувати Додатковий протокол до Європейської хартії місцевого самоврядування про право участі у справах органу місцевого самоврядування

 

ДІЯЛЬНІСТЬ У РОБОЧИХ ГРУПАХ

 

Впродовж третьої сесії продовжила роботу Робоча група Комітету з опрацювання та підготовки до другого читання проекту Закону України про місцевий референдум (реєстр. № 0867 від 12.12.2012), створена відповідно до рішення Комітету від 6 березня 2013 року у складі народних депутатів України – членів Комітету, представників Апарату Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, Центральної виборчої комісії, Міністерства юстиції України  та інших центральних органів виконавчої влади, провідних асоціацій органів місцевого самоврядування із всеукраїнським статусом, вітчизняних та міжнародних неурядових організацій, науковців, експертів. Зокрема, було проведено два засідання, на яких розглянуто Розділ І «Загальні положення» та Розділ ІІ «Ініціювання та призначення місцевого референдуму» законопроекту з поправками і пропозиціями суб’єктів права законодавчої ініціативи.

 

ПИТАННЯ ПРИЗНАЧЕННЯ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ

 

Протягом періоду третьої сесії Комітет з огляду на предмет відання продовжував забезпечувати виконання передбачених пунктом 30 частини першої статті 85 Конституції України повноважень Верховної Ради України щодо призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування.

Загалом за цей час на засіданнях Комітету було розглянуто 192 клопотання місцевих рад про призначення позачергових виборів, зокрема, 14-ти міських, 19-ти селищних та 159-ти сільських голів, а також клопотання голови Запорізької обласної державної адміністрації про призначення позачергових виборів депутатів Долинської сільської ради і Долинського сільського голови та депутатів Степненської сільської ради і Степненського сільського голови Запорізького району Запорізької області. За наслідками розгляду даних питань народними депутатами України – членами Комітету було підготовлено близько 200 проектів постанов, що підлягатимуть розгляду у залі пленарних засідань парламенту для прийняття остаточного рішення. При цьому Верховна Рада України щодо питання призначення позачергових місцевих виборів ухвалила лише 95 проектів постанов, підготовлених Комітетом під час попередніх сесій.

Неодноразово, з огляду на специфіку виборчого законодавства, встановлені рамки і обмеження підготовки та організації виборчого процесу Комітет повертався до перегляду раніше розглянутих питань призначення тих чи інших конкретних позачергових місцевих виборів, змінюючи дату їх проведення.

Окрім цього, Комітет розглядав низку проектів постанов щодо призначення місцевих виборів, які були внесені безпосередньо народними депутатами України як суб’єктами права законодавчої ініціативи.

Це проекти постанов Верховної Ради України:

– про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради (реєстр. № 3003), поданий народним депутатом України В.Яворівським;

– про призначення позачергових виборів Київського міського голови та депутатів Київської міської ради 10 листопада 2013 року (реєстр. № 3120), поданий народними депутатами України О.Чорноволенком і Ю.Одарченком;

– про призначення позачергових виборів Миколаївського міського голови (місто Миколаїв Миколаївської області) (реєстр. № 3569), поданий народним депутатом України М.Катеринчуком.

– про призначення позачергових виборів Чернівецького міського голови (місто Чернівці Чернівецької області) (реєстр. № 3585), поданий народним депутатом України М.Катеринчуком;

– про призначення позачергових виборів Херсонського міського голови (місто Херсон Херсонської області) (реєстр. № 3586), поданий народним депутатом України М.Катеринчуком;

– про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради (реєстр. № 2263а), поданий народним депутатом України В.Деревляним;

– про призначення позачергових виборів Одеського міського голови (місто Одеса Одеської області) (реєстр. № 3532), поданий народним депутатом України М.Катеринчуком;

– про призначення позачергових виборів Одеського міського голови (місто Одеса Одеської області) (реєстр. № 3532-1), поданий народним депутатом України В.Куренним;

Комітет прийняв рішення щодо необхідності відхилення вищевказаних проектів Постанов за винятком проекту Постанови з реєстр. № 2263а

 

ВИРІШЕННЯ ПИТАНЬ

АДМІНІСТРАТИВНО-ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УСТРОЮ

 

Комітет продовжував забезпечувати у Верховній Раді України підготовку і опрацювання питань адміністративно-територіального устрою, віднесених до її відання пунктом 29 частини першої статті 85 Конституції України: утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перенайменування населених пунктів і районів.

За наслідками розгляду подань і супровідних матеріалів Верховної Ради Автономної Республіки Крим і Житомирської обласної ради Комітетом опрацьовані та за його дорученням подані членами Комітету на розгляд Верховної Ради України 3 проекти Постанов Верховної Ради України щодо встановлення і зміни меж міст і районів:

– про зміну і встановлення меж міста Ялта Автономної Республіки Крим (реєстр. № 3339);

– про зміну і встановлення меж міста Феодосія Автономної Республіки Крим (реєстр. № 3340);

– про зміну і встановлення меж міста Коростень і Коростенського району Житомирської області (реєстр. № 3524).

Крім того, підкомітетом з питань державного будівництва  попередньо розглянуто 5 подань обласних рад щодо встановлення та зміни меж міст і районів, які разом із супровідними матеріалами повернуто на доопрацювання. Йдеться про місто Білопілля Білопільського району Сумської області, місто Ворожба Білопільського району Сумської області, місто Дніпропетровськ Дніпропетровської області, місто Дунаївці Дунаєвецького району Хмельницької області, місто Свердловськ Луганської області.

Комітетом розглянуто також 6 подань Верховної Ради Автономної Республіки Крим та обласних рад щодо перейменування населених пунктів. Одне з них повернуто на доопрацювання, одне – не підтримано Комітетом, а щодо 4-х питання вирішено позитивно і підготовлено відповідні проекти Постанов Верховної Ради України:

- про перейменування села Мала Тарасівка Броварського району Київської області (реєстр. № 3218);

- про перейменування села Бистриця Дрогобицького району Львівської області (реєстр. № );

- про перейменування села Межиріччя Млинівського району Рівненської області (реєстр. № );

- про перейменування села Стахановка Первомайського району Автономної Республіки Крим (реєстр. № ).

В частині забезпечення повноважень парламенту щодо віднесення населених пунктів до категорії міст, за період третьої сесії Комітетом розглянуто проект Постанови Верховної Ради України про віднесення міста Чортків Чортківського району Тернопільської області до категорії міст обласного значення (реєстр. № 2398а від 21.06.2013), внесений народними депутатами України В.Деревляним, Я.Сухим, Ю.Мірошниченком, В.Гладієм, М.Федоруком, Д.Жванією, В.Развадовським та проект Постанови Верховної Ради України «Про віднесення міста Бурштин Галицького району Івано-Франківської області до категорії міст обласного значення» (реєстр. № 2450а від 02.07.2013), поданий народним депутатом України В.Купчаком.

Комітетом також підготовлено до розгляду Верховною Радою України 2 проекти постанов Верховної Ради України щодо віднесення міст до категорії міст обласного значення:

- про віднесення міста Бурштин Галицького району Івано-Франківської області до категорії міст обласного значення (реєстр. № 3647);

- про віднесення міста Новгород-Сіверський Новгород-Сіверського району Чернігівської області до категорії міст обласного значення (реєстр. № 3202).

 

ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ ПОВНОВАЖЕНЬ, АНАЛІЗ ПРАКТИКИ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНІВ

 

Серед заходів, здійснених Комітет на виконання контрольних повноважень (в т.ч. контрольних повноважень Верховної Ради України), можна відзначити розгляд за дорученням Голови Верховної Ради України В.Рибака на засіданні 2 грудня 2013 року проекту Постанови Верхової Ради України «Про відповідальність Кабінету Міністрів України» (реєстр. № 3692 від 25.11.2013), внесеного народними депутатами України А.Яценюком, В.Кличком, О.Тягнибоком та іншими 163 народними депутатами України. За визначенням авторів, проект Постанови розроблений з метою притягнення до відповідальності Кабінету Міністрів України за зраду інтересів Українського народу та прийняття резолюції недовіри Кабінету Міністрів України. При цьому прийняття документу обумовлюється порушенням статті 8 Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики України» та прийняттям розпорядження Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 року № 905 «Питання укладання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їх державами – членами, з іншої сторони», яким було призупинено процес підготовки до укладання згаданої Угоди.

Погоджуючись з аргументацію ініціаторів порушення питання про відповідальність Кабінету Міністрів України, Комітет рекомендував Верховній Раді України відповідно до частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верхової Ради України «Про відповідальність Кабінету Міністрів України» (реєстр. № 3692 від 25.11.2013), внесений народними депутатами України А.Яценюком, В.Кличком, О.Тягнибоком та іншими прийняти за основу та в цілому. Під час голосування народних депутатів України 3 грудня 2013 року на пленарному засіданні Верховної Ради України прийняття резолюції недовіри Кабінету Міністрів України підтримало лише 186 народних депутатів України, що було недостатнім для її ухвалення.

Постійно у полі зору Комітету перебувають матеріали заходів Рахункової палати, котрі пов’язані з предметом відання Комітету. Так, на виконання контрольних повноважень на засіданні Комітету 9 жовтня 2013 року було розглянуто три питання щодо інформації, наданої Рахунковою палатою, а саме:

– Лист Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного фонду регіонального розвитку. Зазначеним аудитом було встановлено, що із відкритих у 2012 році по державного фонду регіонального розвитку асигнувань в сумі 1,5 млрд. грн. освоєно лише 1,0 млрд. грн. Крім того, обсяг коштів державного фонду регіонального розвитку, затверджений Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік», становив лише 0,3% по відношенню до доходів загального фонду державного бюджету, що не узгоджується з вимогами статті 24-1 Бюджетного кодексу України, відповідно до якої він має бути не менше 1% прогнозного обсягу доходів загального фонду проекту Державного бюджету України на відповідний бюджетний період. За наслідками розгляду Комітет вирішив рекомендувати Кабінету Міністрів України при доопрацюванні проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» та складанні проектів Державного бюджету України та прогнозу Державного бюджету України на наступні за плановим два бюджетні періоди передбачити державний фонд регіонального розвитку в обсязі не менше 1% прогнозного обсягу доходів загального фонду Державного бюджету України на відповідний бюджетний період; передбачити додаткове збільшення державного фонду регіонального розвитку на суму кредиторської заборгованості, яка утворилася на кінець попереднього бюджетного періоду у місцевих бюджетах за бюджетними зобов’язаннями, взятими за коштами фонду; забезпечити неухильне дотримання визначених законодавством України процедур підготовки, оцінки та відбору програм і заходів, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, порядку використання таких коштів, а також вжити заходів щодо їх концентрації на фінансуванні пріоритетних інвестиційних програм (проектів).

– Висновок Рахункової палати щодо виконання Державного бюджету України за перший квартал 2013 року в частині міжбюджетних трансфертів та місцевих бюджетів. Згідно з матеріалами зазначеного висновку у першому кварталі 2013 року за рахунок трансфертів з державного бюджету сформовано 52,8% доходів місцевих бюджетів, що на 0,3% більше, ніж у першому кварталі попереднього року. При цьому питома вага дотацій у доходах місцевих бюджетів зменшилася на 0,5% – до 26,7%, а субвенцій – зросла на 0,8% – до 26,1%. Обсяг наданих із державного бюджету трансфертів збільшився, порівняно з першим кварталом минулого року, на 2,4 млрд. грн., або 9,9%. Окремі субвенції надавалися несвоєчасно, що не сприяло проведенню запланованих видатків. За результатами обговорення Комітету було прийнято рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України вжити заходів щодо забезпечення своєчасного перерахування місцевим бюджетам субвенцій, передбачених Законом України про Державний бюджет України на 2013 рік;

– лист Рахункової палати щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету Центральною виборчою комісією у 2012 році та І кварталі 2013 року. Зазначеним аудитом було встановлено, що на підготовку та проведення чергових виборів народних депутатів України у 2012 році використано 1011 млн. грн. із затверджених 1042,4 млн. грн. При цьому, як і у попередні роки, Рахункова палата висловила свої зауваження щодо планування видатків Центральною виборчою комісією за необґрунтованими, завищеними показниками та використання бюджетних коштів за відсутності належного внутрішнього фінансового контролю. Крім того, відповідно до Закону України «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» № 5175-VІ від 05.07.2012, Центральна виборча комісія витратила 955,3 млн. грн. на створення та забезпечення функціонування системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення із затверджених у державному бюджеті 993,6 млн. грн., які, на думку Колегії Рахункової палати, використані неефективно, оскільки отримані засобами системи відеоматеріали практично не використовувалися. По завершенню роботи програмно-апаратні комплекси системи передані Центральною виборчою комісією на зберігання місцевим державним адміністраціям. За результатами розгляду Комітет вирішив звернутися до Голови Верховної Ради України В.Рибака з пропозицією заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України інформацію Кабінету Міністрів України, Центральної виборчої комісії та Рахункової палати щодо ефективності використання бюджетних коштів на створення та забезпечення функціонування системи відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення на чергових виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

В порядку контролю над застосуванням виборчого законодавства, Комітет відслідковував фінансові аспекти проведення виборів усіх рівнів. Так, у зв’язку з тим, що з передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» за бюджетною програмою 6741020 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» 19 млн. грн. станом на серпень 2013 року залишилося невикористаними за цією бюджетною програмою 4,1253 млн. грн., в той час як за інформацією Центральної виборчої комісії на проведення позачергових місцевих виборів у окремих адміністративно-територіальних одиницях відповідно до поданих на розгляд парламенту проектів постанов Верховної Ради України реєстр. №№ 1201-130 – 1201-132, 1201-159, 2248, 2348, 2394а, 2395а, 2396а, 3281, 3283, 3279, 3280, 3282, які рішенням Комітету рекомендовано призначити на 15 грудня 2013 року, було необхідно 14,8397 млн. грн., для проведення цих виборів було необхідно додатково передбачити ще 10,7144 млн. грн.

Враховуючи вищезазначене, Комітет звертався до Кабінету Міністрів України з проханням передбачити збільшення фінансування за бюджетною програмою 6741020 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» на 10,7144 млн. грн. під час роботи над законопроектом про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік».

Голова Комітету також подав до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету пропозицію до внесеного на розгляд Верховної Ради України проекту Закону України про Державний бюджет України на 2014 рік (реєстр. № 3000) щодо збільшення фінансування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів (бюджетна програма 6741020) на 2,5 млн. грн., оскільки законопроектом передбачено на 2014 рік кошти у сумі 19 млн. грн., в той час як за інформацією Центральної виборчої комісії на проведення позачергових місцевих виборів, що передбачені попередньо розглянутими та підготовленими Комітетом проектами постанов, якими пропонується призначити позачергові вибори 153 сільських та селищних голів, 19 міських голів (з них 4 – в обласних центрах) та позачергові вибори 3 сільських рад, необхідні видатки у сумі 21,5 млн. грн.

Аналіз практики застосування Закону України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» від 24 червня 2004 року № 1866-ІV (далі – Закон № 1866-ІV) дає підстави стверджувати, що його положення потребують змін у зв’язку з таким.

Статтею 1 Закону № 1866-ІV передбачено, що скликання всіх представницьких органів місцевого самоврядування (рад) мають єдиний порядок обчислення; відлік скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад) розпочинається із скликання, обраного на виборах 1990 року, яке є першим скликанням; представницькі органи місцевого самоврядування (ради), обрані в 1994, 1998, 2002 та наступних роках, є відповідно представницькими органами місцевого самоврядування (радами) другого, третього, четвертого та наступних скликань. Однак у зв’язку з визнанням неконституційною статті 2 Закону № 1866-ІV Рішенням Конституційного Суд України від 4 червня 2009 року № 13-рп/2009, прийняттям 10 липня 2010 року нової редакції Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» № 2487-VІ, набранням чинності Законом України «Про внесення змін до Конституції України щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 1 лютого 2011 року № 2952-VI не всі представницькі органи місцевого самоврядування, до яких проводились позачергові вибори протягом 2009 – 2012 років, однаково розуміли положення Закону № 1866-ІV, що спричинило неоднакове їх застосування.

Це призвело до того, що сьогодні в Україні діють переважно місцеві ради шостого скликання, окремі сільські ради працюють як сільські ради сьомого скликання. Тернопільська обласна рада, депутати якої обиралися на позачергових виборах 15 березня 2009 року, працює як обласна рада п'ятого скликання. Отже на сьогодні в Україні порушено єдиний порядок обчислення скликань всіх представницьких органів місцевого самоврядування (рад), передбачений статтею 1 Закону № 1866-ІV, і він не може бути поновлений внаслідок проведення в Україні відповідно до законодавства наступних чергових місцевих виборів, які за рішенням Конституційного Суду України № 2-рп/2013 відбудуться одночасно на всій території України в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень рад чи голів, обраних на чергових виборах 31 жовтня 2010 року.

Комітет звернувся до Міністерства юстиції України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Української асоціації районних та обласних рад для узгодження шляхів вирішення зазначеного питання, що сприятиме підготовці народними депутатами України – членами Комітету якісного законопроекту та однаковому застосуванню в подальшому положень Закону України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)» усіма місцевими радами.

З метою забезпечення реалізації громадянами України гарантованого їм Конституцією України виборчого права на виборах до Верховної Ради України сьомого скликання в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223 парламент 5 вересня 2013 року прийняв Закон України «Про повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223» №457-VII, який був підготовлений членами Комітету за результатами роботи створеної у Комітеті Робочої групи з опрацювання узгодженого законопроекту про повторні вибори народних депутатів України у деяких одномандатних виборчих округах у зв’язку з неможливістю достовірного встановлення підсумків голосування та результатів виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року (законопроект реєстр. № 2971-д).

Цим Законом були призначені повторні вибори народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №№ 94, 132, 194, 197, 223 на 15 грудня 2013 року, визначені окремі особливості організації і порядку проведення зазначених повторних виборів, а також було передбачено, що Закон втратить чинність у день, наступний за днем набуття повноважень народними депутатами України, обраними на цих повторних виборах, що забезпечить одноразовість його застосування. На виконання цього Закону Центральна виборча комісія прийняла низку постанов. Виборчий процес повторних виборів розпочався 16 жовтня 2013 року, вибори відбулися у визначений Законом термін. Центральна виборча комісія на підставі протоколів відповідних окружних виборчих комісій про підсумки голосування встановила та оголосила результати повторних виборів народних депутатів України в одномандатних виборчих округах №  94, 132, 194 та 197, про що були складені відповідні протоколи ЦВК. 25 грудня 2013 року було визнано обраними народними депутатами України в одномандатному виборчому окрузі № 94 Бадаєва Р.Г. (самовисування), в одномандатному виборчому окрузі № 132 – Круглова М.П. (самовисування), в одномандатному виборчому окрузі № 194 – Поплавського М.М. (самовисування), в одномандатному виборчому окрузі № 197 – Даценка Л.М., висунутого політичною партією Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», а 26 грудня в одномандатному виборчому окрузі №  223 було визнано обраним народним депутатом України Пилипишина В.П. (самовисування).

З огляду на зміст звернень низки громадських організацій щодо застосування та можливого вдосконалення окремих норм Закону України від 22 березня 2012 року № 4572-VI «Про громадські об’єднання», Комітет надсилав відповідні пропозиції громадських організацій для розгляду Робочою групою з питань нормативно-правового забезпечення діяльності інститутів громадянського суспільства Координаційної ради з питань розвитку громадянського суспільства при Президентові України.

Верховна Рада України 17 вересня 2013 року прийняла Закон України № 563-VІІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб» з метою приведення у відповідність до Закону України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей» законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про вибори Президента України» та  «Про Державний реєстр виборців». В порядку здійснення контрольних повноважень Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України та до Центральної виборчої комісії з проханням надати інформацію про здійснені заходи на виконання зазначеного Закону.

Центральна виборча комісія повідомила, що у зв’язку із внесенням змін до Закону України «Про Державний реєстр виборців» опрацьовується питання щодо пропозицій Кабінету Міністрів України про внесення змін до деяких урядових постанов з метою їх приведення у відповідність із Законом. Також про прийняття вказаного Закону та про суть внесених змін поінформовано органи ведення та регіональні органи адміністрування Державного реєстру виборців.

Міністерство соціальної політики України повідомило, що разом із регіональними органами соціального захисту населення ним проводиться робота щодо розвитку системи реінтеграції бездомних осіб, зокрема шляхом удосконалення законодавчої та методологічної бази; координації дій центральних органів виконавчої влади та інших суб’єктів, причетних до розв’язання проблем бездомних осіб; розвитку мережі установ відповідного спрямування тощо. Міністерством підготовлено, а Кабінетом Міністрів України схвалено Основні напрями запобігання бездомності до 2017 року. Також Міністерством розроблено та затверджено на рівні наказу стандарти надання соціальних послуг бездомним особам, зокрема щодо надання їм притулку, соціальної інтеграції та реінтеграції.

До Комітету з питаннями щодо окремих аспектів реалізації Постанови Верховної Ради України від 6 вересня 2012 року №5215-VI «Про зміну і встановлення меж міста Харків, Дергачівського і Харківського району Харківської області» звернулася Харківська міська рада. Вони стосувалися проблем із обліком окремих населених пунктів, проведенням місцевих виборів, функціонуванням органів місцевого самоврядування тощо в контексті обговорення рішення Харківської обласної ради від 5 березня 2013 року № 6778-VI «Про зміни в адміністративно-територіальному устрої Харківської області». Після детального обговорення питання на засіданні Комітету 23 жовтня 2013 року, було вирішено взяти до відома зазначене рішення і доручити Управлінню по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України підготувати відповідне повідомлення у Відомостях Верховної Ради України про виключення з облікових даних окремих населених пунктів Харківського району Харківської області.

 

МІЖНАРОДНЕ ПАРТНЕРСТВО, УЧАСТЬ У РОБОТІ КРУГЛИХ СТОЛІВ, ТЕМАТИЧНИХ ЗАХОДАХ І ЗУСТРІЧАХ

 

Народні депутати України – члени Комітету, працівники секретаріату Комітету за період роботи третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання брали активну участь у роботі круглих столів, конференцій, семінарів, симпозіумів, форумів, робочих зустрічей, тематичних засідань та інших заходах, присвячених питанням розвитку й удосконалення законодавства щодо місцевого самоврядування і виконавчої влади, спеціального статусу міста Києва, виборів і референдумів, державної служби тощо. Такі заходи проводилися не лише у столиці України і її регіонах, але й за межами нашої держави.

Так Комітетом за участі представників органів державної влади, міжнародних та вітчизняних експертів, представників всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій 20 листопада 2013 року було проведено засідання круглого столу на тему: «Розвиток місцевої демократії та самоорганізація населення. Стан та перспективи». На засіданні було обговорено питання нормативно-правового регулювання форм безпосередньої демократії на місцях. Зокрема, правові засади, організація та порядок проведення місцевих референдумів, порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання, місце і роль громадських слухань у забезпеченні ефективного місцевого самоврядування, запровадження інституту місцевої ініціативи та її місце серед форм безпосередньої демократії, удосконалення нормативно-правового регулювання порядку утворення, організації та діяльності органів самоорганізації населення.

16 та 18 грудня 2013 року під егідою Комітету відбулося засідання круглого столу на тему: «Політична криза в Україні: парламентські інструменти її подолання. Обговорення рекомендацій». Основним завданням круглого столу за участі народних депутатів України, провідних вчених-конституціоналістів, представників експертного середовища, громадського сектору було обговорення можливих шляхів виходу із ситуації, що склалася в Україні та шляхи подолання політичної кризи, а також напрацювання рекомендацій щодо прийняття рішень органами державної влади. 

Голова Комітету Давид Жванія та Секретар Комітету Руслан Князевич 11 вересня 2013 року взяли участь у засіданні круглого столу щодо удосконалення виборчого законодавства України з метою обговорення рекомендацій Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) та ОБСЄ/БДІПЛ щодо кодифікації виборчого законодавства України, який відбувся у Міністерстві юстиції України. Очільник Комітету запропонував створити на базі Комітету дискусійний майданчик для опрацювання та вдосконалення виборчого законодавства. Голова Комітету підтримав позицію представника Венеціанської комісії п.Пітера Пакзолая, що Україні більше потрібно гармонізувати своє виборче законодавство, ніж його кодифікувати та погодився, що при розробці будь-якого законодавчого акту слід керуватись міжнародними стандартами з урахуванням національних особливостей. Секретар Комітету Р.Князевич наголосив, що в України є шанс знайти консенсус в парламенті та внести необхідні зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Голова Комітету Д.Жванія та голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднання громадян В.Бондаренко на запрошення депутата Німецького Бундестагу, Державного міністра Федерального міністерства закордонних справ Німеччини п. К.Піпер в рамках ознайомчої поїздки та обміну думками у період з 21 по 25 вересня 2013 року перебували у Федеративній Республіці Німеччина, де відвідали Федеральний уряд країни та Бундестаг.

Пропозицію відвідати Федеративну Республіку Німеччина зроблено з нагоди виборів до Німецького Бундестагу й вона була покликана надати учасникам делегації можливість на конкретних прикладах отримати інформацію щодо передвиборчої боротьби, фінансування діяльності партій і виборів та ролі засобів масової інформації. Представники Комітету зустрілися із депутатами німецького Бундестагу, представниками Федерального уряду країни, відвідали офіси виборчих дільниць, спостерігали за виборами до Бундестагу в рамках передвиборчих акцій.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Є.Карташов взяв участь у нараді, на якій було розглянуто питання про стан та результати проведення громадського обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні та процедури її схвалення і презентації, що відбулася 30 вересня 2013 року під головуванням Віце-прем’єр-міністра України О.Вілкула. Виступаючи на нараді Є.Карташов наголосив, що «ми повинні забезпечити такі умови, щоб кожен українець міг максимально брати участь у формуванні законів і управлінні територією його проживання». На думку Є.Карташова реформування місцевого самоврядування – це одна з найскладніших реформ, яка будь-коли мала місце в нашій державі. Він вказав, що на відпрацювання проекту Концепції було і буде залучено максимальну кількість людей, що дозволить мінімізувати ризики і уникнути помилок.

Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга взяла участь в установчій конференції для 20 міст-учасників проекту «Доступність публічної інформації, як основа місцевої демократії», яка відбулася 3 жовтня 2013 року у місті Українка Київської області. До діалогу були запрошені міські голови малих міст, представники органів державної влади та громадських інституцій, які сприяють впровадженню законодавства про доступ до публічної інформації. Під час заходу було обговорено проблеми, з якими стикаються посадові особи органів місцевого самоврядування при впровадженні положень Закону України «Про доступ до публічної інформації». За інформацією, яку надала Виконавчий директор Асоціації малих міст України, керівник проекту В.Полтавець, проектом підготовлено тренінгові та консалтингову програми, розробляється портал малих міст України.

Народний депутат України, Секретар Комітету Р.Князевич та Заступник Завідувача секретаріату Комітету О.Желтова на запрошення Міністерства юстиції України 3 жовтня відвідали третє засідання круглого столу, присвяченого обговоренню рекомендацій Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанської комісії) та ОБСЄ/БДІПЛ щодо перегляду положень Закону України «Про вибори народних депутатів України» за результатами виборчої кампанії з виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року.

Під час роботи круглого столу були обговорені питання доцільності та умови створення виборчих блоків політичних партій, виборчого бар’єру, критерії та строки утворення і зміни меж одномандатних виборчих округів, процедура формування окружних виборчих комісій та їх суб’єктний склад, обмеження розміру виборчого фонду, тимчасова зміна виборцями місця голосування без зміни виборчої адреси. Учасники круглого столу - представники влади, опозиції, експерти, науковці під час обговорення запропонованих для дискусії питань - висловили одностайність щодо неможливості передачі від Центральної виборчої комісії до окружних виборчих комісій функцій по реєстрації кандидатів у народні депутати України в одномандатних виборчих округах та пов’язаного з ним затвердження тексту виборчого бюлетеню для голосування в таких округах. Під час дискусій наголошувалось, що рекомендації міжнародних експертів повинні враховувати особливості вітчизняного виборчого процесу.

Головний консультант секретаріату Комітету Т.Корнієнко та старший консультант секретаріату Комітету Г.Степанян були учасниками конференції «Місцева демократія в Україні. Новий стандарт», яка відбулася 10 жовтня 2013 року і була присвячена питанням розвитку місцевого самоврядування та місцевої демократії в Україні. Учасниками заходу наголошувалось, що важливим елементом реформування системи місцевого самоврядування в Україні є модернізація правового регулювання інститутів демократії участі на місцях для підвищення їхньої ефективності, сприяння місцевому розвитку за рахунок створення належних умов для участі членів територіальних громад в управлінні місцевими справами. Було наголошено, що модернізація демократії участі на місцях в Україні має грунтуватися на європейських принципах, таких як чіткість процедури та простота, зручність процедури для участі громадян, публічність та відкритість, інформування та залучення громадян, а механізми участі мають забезпечувати реальний вплив на прийняття рішень органами та посадовими особами місцевого самоврядування; обов’язковість проведення – має нормативно бути визначено, в яких окремих випадках (питаннях) інструменти мають застосовувати обов’язково. Під час роботи конференції вказувалось, що потрібно запроваджувати підзвітність органів і посадових осіб, що організовують роботу у сфері залучення в різних форматах людей до прийняття рішень. Інформація має надаватися так, щоб завжди була можливість для внутрішнього та зовнішнього моніторингу. Реалізація механізмів участі повинна бути підкріплена відповідними людськими, технічними і фінансовими ресурсами для їх організації. Були запропоновані для обговорення проекти законів про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» в частині регулювання демократії участі, нова редакція Закону України «Про органи самоорганізації населення», проект Закону України про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання.

Заступник завідувача секретаріату Комітету О.Желтова відвідала панельну дискусію «Зміни до закону про президентські вибори: доцільність, зміст, пріоритети», яка була організована 15 жовтня 2013 року Комітетом виборців України, Громадянською мережею «ОПОРА» та Представництвом Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні. Як зауважували організатори, основною метою заходу є вироблення спільного бачення політиків, представників експертної та міжнародної спільноти стосовно першочергових пріоритетів і напрямів подальшого удосконалення Закону України «Про вибори Президента України», яке могло б бути покладено в основу подальшої роботи над доопрацюванням цього Закону. Учасники дискусії вказували, що міжнародними стандартами не рекомендовано вносити зміни до виборчого законодавства пізніше ніж за рік до виборів і що робота над вдосконаленням окремих положень Закону України «Про вибори Президента України» має завершитись не пізніше березня 2014 року.

Голова Комітету Д.Жванія 16 жовтня 2013 року взяв участь у засіданні Ради регіонів, яке відбулося під головуванням Президента України Віктора Януковича у місті Бориспіль Київської області. Під час засідання були розглянуті питання проведення комплексу польових робіт із збирання врожаю у поточному маркетинговому році, завдання по його зберіганню і переробці, питання про стан справ у агропромисловому комплексі, підготовки до зимового періоду та опалювального сезону.

Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга в рамках проведення Конкурсу Ради Європи «Кращі практики місцевого самоврядування» була запрошена до участі у 2-му засіданні Конкурсної комісії, яке відбулося 17 жовтня 2013 року. Експерт Ради Європи І.Абрам’юк представив огляд процесу оцінювання заявок на участь у конкурсі. Учасниками засідання було обговорено та сформовано короткий список заявок для проведення другого етапу оцінювання, погоджено графік фінального оцінювання.

Керівництво секретаріату Комітету та працівники секретаріату Комітету зустрілися 21 жовтня 2013 року із слухачами групи «Регіональне управління» 2 курсу денної форми навчання факультету підготовки магістрів державного управління Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. Завідувач секретаріату Комітету Анжела Малюга розповіла слухачам про напрями та пріоритети діяльності Комітету щодо зміцнення правової основи місцевого самоврядування, ознайомила їх із структурою комітету, предметами його відання,  законотворчою та контрольною діяльністю, роботою секретаріату щодо її всебічного забезпечення. А.Малюга та О.Данилюк привернули увагу присутніх до ключових проблем законодавчого регулювання правовідносин у найбільш складних сферах суспільного життя, віднесених до відання Комітету. Зокрема, йшлося про вдосконалення виборчого законодавства, законодавства з питань референдумів, об’єднань громадян, державної служби та державної символіки. Окремо під час зустрічі обговорювались питання розвитку місцевого самоврядування та перспективи територіальної реформи в Україні.

Заступник Голови Комітету Н.Новак як член Постійної делегації у Міжпарламентській Асамблеї держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав відвідала 24 та 25 жовтня 2013 року міжнародну конференцію «Шляхи підвищення ролі регіональної та місцевої влади у соціально-економічному розвитку держав Європи та СНД», що відбулася у місті Санкт-Петербург (Російська Федерація). Захід був передбачений Орієнтовним планом міжнародних обмінів Верховної Ради України на 2013 рік, що затверджений Розпорядженням Голови Верховної Ради України № 456 від 14 січня 2013 року, та графіком роботи Міжпарламентській Асамблеї держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав на 2013 рік.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Гладій на запрошення Національного агентства України з питань державної служби взяв участь у науково-методичному семінарі «Методичне забезпечення здійснення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування з питань європейської інтеграції та євроатлантичного співробітництва», що відбувся 30 жовтня 2013 року у м. Івано-Франківськ. Семінар було організовано Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, Івано-Франківською обласною радою та Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу за сприяння Національного агентства України з питань державної служби та Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу. Виступаючи на заході з вітальним словом Василь Гладій відмітив, що курс України на євроінтеграцію відповідає прагненням переважної більшості українських громадян та ставить перед державою ряд серйозних завдань. Голова підкомітету наголосив, що важливим є не тільки факт підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а й подальші кроки з модернізації системи державного управління, перебудови взаємовідносин державних інституцій з громадами та громадянами. Народний депутат зазначив, що на сьогодні існує необхідність кардинального оновлення засад державної служби та системи професійної підготовки державних службовців. За короткий термін потрібно підготувати фахових державних управлінців, які володітимуть стандартами державного управління Євросоюзу та будуть готові до їх впровадження в Україні.

Голова Комітету Д.Жванія 30 жовтня 2013 року зустрівся із директором Національного Демократичного Інституту Міжнародних Відносин США (НДІ) п. Кетрін Сісел та послом США в Комісії ООН зі становища жінок, політичною діячкою та дипломатом п. Меріл Френк. Під час зустрічі п. Френк повідомила, що має десятирічний досвід роботи на посаді мера міста Хайленд Парк у штаті Нью Джерсі та успішний досвід розробки законодавства з питань медичного та соціального забезпечення, ознайомила Голову Комітету із своїми напрацюваннями у сфері налагодження ефективної комунікації з виборцями. Учасники зустрічі обговорили особливості гендерної політики в Україні та підкреслили необхідність збільшення представництва жінок у політиці, дійшли спільної згоди стосовно необхідності внесення змін до чинного законодавства України щодо реального забезпечення рівних можливостей для жінок і чоловіків щодо їхньої участі у виборчому процесі.

 Завідувач секретаріату Комітету А.Малюга і головний консультант секретаріату Комітету Ю.Гарбуз 31 жовтня 2013 року були учасниками круглого столу «Концептуальні підходи удосконалення Конституції України в частині адміністративно-територіального устрою», що був організований Ресурсним Центром зі сталого місцевого розвитку при Українській асоціації районних та обласних рад. Засідання круглого столу було проведено у рамках обговорення проекту Концепції внесення змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, з метою вирішення деяких дискусійних питань щодо специфіки організації управління на рівні району, регіону, а також статусу адміністративних центрів областей, доцільності включення їх до складу району.

Народні депутати України - члени Комітету Є.Карташов, М.Федорук, В.Гладій, О.Парасків і керівники секретаріату Комітету А.Малюга і О.Данилюк 7 листопада 2013 року взяли участь у розширеному засіданні Міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування». Метою засідання було налагодження співпраці та вироблення спільної позиції представників органів місцевого самоврядування та членів міжфракційного депутатського об’єднання «За розвиток місцевого самоврядування» з питань розвитку та захисту місцевого самоврядування. Члени міжфракційного депутатського об'єднання та запрошені обговорили проект Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, стан та перспективи вирішення проблем казначейського обслуговування місцевих бюджетів, пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2013 рік» за результатами трьох кварталів 2013 року та проекту Закону України про Державний бюджет України на 2014 рік, стан розгляду законопроектів, запропонованих для обговорення Асоціацією міст України.

Голова Комітету Д. Жванія, Заступник Голови Комітету Н.Новак і голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Є.Карташов 11 листопада 2013 року взяли участь у засіданні круглого столу «Реформування місцевого самоврядування в Україні», що був організований в рамках діяльності Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування  в Україні». Метою заходу став розгляд питань руху України до європейських стандартів у сфері місцевого самоврядування, обговорення Звіту та експертних висновків Ради Європи щодо місцевої та регіональної демократії в Україні,  пов’язаних з цим викликів та перспектив співробітництва. Голова Комітету вказав, що етап обговорення потрібно завершувати, настав час дій і ми маємо максимально сконцентруватися на розробці законодавчої бази та конкретних програм розвитку. «Я вважаю, що реформа місцевого самоврядування повинна розпочатися вже до кінця поточного року. Всі передумови для цього на сьогодні є і потрібно почати діяти» – наголосив очільник Комітету. Він також вказав, що існуюча система державного менеджменту занадто забюрократизована і неефективна, а місцевому самоврядуванню для вирішення навіть дрібного питання необхідно зробити занадто велику кількість кроків. І саме головне: для більш серйозних питань не вистачає повноважень і ресурсів.  Давид Жванія зазначив, що ідеальний варіант – це у найкоротші терміни знайти компроміс і внести обґрунтовані правки у редакцію Концепції 2013 року щодо часових рамок реалізації реформи та конкретних завдань.

Голова Комітету Д.Жванія і Заступник Голови Комітету Н.Новак 14 листопада 2013 року взяли участь у засіданні круглого столу «Фінансування політичних партій та виборчих кампаній», який був організований Міністерством юстиції України. Україна має повернутись до пропорційної виборчої системи на виборах народних депутатів України – про це заявив Голова Комітету. На переконання Д.Жванії, у майбутньому, після реформування виборчого та партійного законодавства, перехід на державне фінансування партій стане запорукою успіху.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Є.Карташов у період з 24 по 27 листопада 2013 року у складі офіційної делегації Верховної Ради України на чолі з Головою Верховної Ради України В.Рибаком перебував у Канаді. Представники парламенту України під час зустрічі зі Спікером Сенату Парламенту Канади Ноелєм Кінселлою зауважували, що Україна готова послідовно підтримувати українсько-канадські міжпарламентські контакти. Сторони обговорили двосторонню співпрацю у гуманітарній, культурній і науково-освітній сферах, євроінтеграційні процеси, які відбуваються в Україні.

Старший консультант секретаріату Комітету Г.Степанян 28 листопада 2013 року взяв участь у експертному обговоренні питань, пов’язаних із застосуванням деяких положень Закону України «Про доступ до публічної інформації». Круглий стіл був організований Ресурсним Центром зі сталого місцевого розвитку при Всеукраїнській асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» і метою його було вироблення та подальше ініціювання внесення змін до чинного закону. Учасники засідання обговорили питання щодо необхідності оприлюднення, відповідно до вимог статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», проектів рішень органів місцевого самоврядування; забезпечення прав депутатів місцевих рад вносити пропозиції до проекту порядку денного сесії після його оприлюднення; законності  ухвалення місцевою радою раніше не оприлюднених рішень, тощо. У заході взяли участь представники органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, органів державної влади, наукових установ, засобів масової інформації.

Заступник Голови Комітету О.Сиротюк, як член Постійної делегації Верховної Ради України в Міжпарламентській асамблеї Євразійського економічного співтовариства, відповідно до Орієнтовного плану міжнародних обмінів Верховної Ради України та графіка роботи Міжпарламентської асамблеї ЄврАзЕС з 26 по 29 листопада 2013 року взяв участь в якості спостерігача у засіданнях постійних комісій Асамблеї ЄврАзЕС  в м. Санкт-Петербург (Російська Федерація).

 Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Є.Карташов 16 грудня 2013 року взяв участь у підсумковій конференції Конкурсу Ради Європи «Кращі практики місцевого самоврядування – 2013». Конкурс впроваджувався Центром експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи в рамках Програми «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» вже другий рік поспіль, а проведення таких конкурсів є загальноєвропейською ініціативою, яку з 2012 року підтримує і Україна як держава – член Ради Європи. Фіналістами та переможцями Конкурсу стали 41 орган місцевого самоврядування різних рівнів, які отримали дипломи та нагороди Ради Європи. Під час заходу зауважувалось, що у 2013 році Конкурс проводився за трьома категоріями: «Співробітництво громад: об’єднання зусиль та ресурсів», «Місцеві ресурси: пошук та мобілізація на користь громади», «Демократія участі: залучення громадян до справ громади», а загалом на участь у Конкурсі було подано 264 заявки, що майже у 3,3 рази перевищує кількість заявок минулого року. Євген Карташов наголосив, що на таких заходах кожен може набути нових знань та обмінятися досвідом, знайти підтримку у вирішенні складних питань життєдіяльності територіальних громад, здобути публічне визнання свого успіху. За його словами активна робота із запровадження засад ефективного, демократичного врядування, нової управлінської моделі, – з одного боку та готовність європейських програм до надання технічної допомоги Україні – з іншого боку, надали можливість запровадити у багатьох селах, селищах, містах низку цікавих проектів, що мали вагомий вплив на покращення життя таких територіальних громад.

Голова Комітету Д.Жванія 26 грудня 2013 року взяв участь у засіданні Ради регіонів, що відбулося під головуванням Президента України Віктора Януковича. Під час засідання були розглянуті питання про основні напрями реалізації державної політики у сфері забезпечення сталого, збалансованого розвитку регіонів та підвищення рівня консолідованої відповідальності державної влади і бізнесу за поліпшення якості життя населення; про хід виконання указів та доручень Президента України з питань надання якісних соціальних послуг сім’ям з дітьми.

 

СПІВПРАЦЯ З ОРГАНАМИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ, АСОЦІАЦІЯМИ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВАРЯДУВННЯ, НАУКОВИМИ ТА НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ

 

Комітет продовжив співпрацювати з органами державної влади, асоціаціями органів місцевого самоврядування, науковими та навчальними закладами, а також неурядовими організаціями. Їх представники запрошувалися на засідання Комітет, його підкомітетів, робочих груп. Найбільш складні та резонансні звернення і подані законопроекти направлялися і будуть направлятися для надання експертних висновків, що сприяє належній підготовці відповідей на вхідну кореспонденцію та опрацювання законодавчих ініціатив.

Так, на засіданні Комітету 4 грудня 2013 року було прийнято рішення про те, щоб законопроекти про співробітництво територіальних громад  та про органи самоорганізації населення надіслати на експертизу до Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування, Інституту законодавства Верховної Ради України, Інституту державної служби та місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України, Програми Ради Європи  «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування  в Україні», Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, Програми розвитку ООН в Україні та Всеукраїнських асоціації органів місцевого самоврядування.

Головою Комітету Давидом Жванією також було внесено пропозицію: після надходження висновків з усіх наукових та експертних установ у період роботи четвертої сесії Верховної Ради України провести круглі столи з обговорення даних законопроектів, де всі експерти зможуть представити свої зауваження та пропозиції до даних законопроектів.

 

РОБОТА  ЗІ  ЗВЕРНЕННЯМИ

 

Важливою складовою діяльності Комітету є робота зі зверненнями, які надходять від громадян та юридичних осіб – органів державної влади і місцевого самоврядування, їх керівників, асоціацій органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань та політичних партій, міжнародних та вітчизняних неурядових організацій, наукових, навчальних закладів тощо, законодавчим підгрунтям якої виступає стаття 22 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

Всього впродовж періоду третьої сесії було отримано майже 300 звернень від громадян та більше 1600 звернень від юридичних осіб з усього кола питань предмету відання Комітету. Зазначені звернення опрацьовувалися секретаріатом Комітету, підкомітетами Комітету, а найбільш суспільно-значимі та складні розглядалися безпосередньо на комітетських засіданнях.

Так, на засіданні Комітету 18 листопада 2013 року було розглянуто звернення місцевих рад щодо соціально-економічної ситуації в Україні, що надійшли до Верховної Ради України від органів місцевого самоврядування всіх рівнів. Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування Є.Карташов поінформував Комітет про кількість таких звернень станом на 18 грудня 2013 року у розрізі регіонів: Автономної Республіки Крим - 4, Вінницької області - 2, Волинської області - 14, Дніпропетровської області - 2, Донецької області - 3, Житомирської області - 2, Івано-Франківської області - 9, Кіровоградської області - 15, Луганської області - 9, Львівської області - 16, Миколаївської області - 2, Одеської області - 2, Полтавської області - 1, Рівненської області - 7, Сумської області - 2, Тернопільської області - 21, Харківської області - 1, Херсонської області - 1, Хмельницької області - 5, Черкаської області -1, Чернівецької області - 3, Чернігівської області - 1. Є.Карташов вказав, що загалом протягом листопада - грудня 2013 року до Комітету надійшло понад 120 звернень місцевих рад, з яких на підтримку, фактично негайного, підписання Угоди України з Європейським Союзом висловилися 83 місцеві ради, а на підтримку курсу Президента України та Уряду, збереження громадсько-політичної та соціально-економічної стабільності в Україні висловилося 40 місцевих рад. Комітет взяв до відома надіслані звернення, зауваживши при цьому на необхідності дотримуватися фундаментальної вимоги частини другої статті 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Найбільша кількість звернень (близько 150) стосувалася сфери місцевого самоврядування, статусу його органів і посадових осіб, депутатів місцевих рад. Зокрема, питань територіальної організації публічної влади, формування та організації роботи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, проведення сесій місцевих рад, прав, обов’язків і відповідальності депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, їх заступників, правового режиму комунальної власності, призначення на посади та звільнення з посад керівників підприємств, установ та організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, що перебувають в управлінні районних і обласних рад, питань тимчасового призупинення рішень сільської, селищної, міської ради відповідним головою, необхідності вдосконалення базового закону системи місцевого самоврядування тощо.

Значна частина звернень (понад 40) містила прохання надати роз’яснення з питань застосування окремих положень законодавства про державну службу та про службу в органах місцевого самоврядування (щодо порядку обрання, призначення на посаду та припинення відповідних повноважень), а також антикорупційного законодавства стосовно державних службовців, посадових осіб органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад (в частині обмеження щодо сумісництва та суміщення відповідних посад з депутатською діяльністю, порядку проведення спеціальної перевірки відносно виборних посад, припинення повноважень у зв’язку з притягненням до відповідальності за адміністративне корупційне правопорушення) у зв’язку із неоднозначним застосуванням положень закону, інших проблемних питань у сфері трудового і пенсійного законодавства, близьких до сфери державної служби, вимоги нагального вирішення питання підвищення розмірів оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування та працюючих у районних державних адміністраціях державних службовців, посади яких належать до найнижчих категорій посад, у зв’язку з вкрай низькою заробітною платою зазначених осіб.

У багатьох зверненнях громадян і громадських об’єднань (близько 40) містилися прохання щодо призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних, міських голів, депутатів місцевих рад або надання інформації про розгляд Комітетом клопотань тих чи інших місцевих рад щодо призначення позачергових місцевих виборів, надання роз’яснення із застосування окремих норм законодавства про місцеві вибори, необхідності втручання у врегулювання певних конфліктних ситуацій, що склалися в окремих місцевих радах.

Неодноразово авторами звернень (близько 30) порушувалися питання, пов’язані з виборчим законодавством. Зокрема йшлося про можливу зміну виборчої системи на парламентських виборах. Надходили пропозиції повернутися до мажоритарної виборчої системи, запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими партійними списками, оскільки це має збільшити вплив виборців на персональний склад парламенту, посилити персональну політичну відповідальність народних депутатів України перед суспільством. На думку окремих заявників на виборах народних депутатів України доцільно відмовитися від грошової застави, передбачити додаткові критерії, яким мали б відповідати кандидати у депутати (освітні, фахові, вікові, за місцем проживання на території відповідного округу), а також кандидати на пост Президента України. Деякі з авторів пропонували зменшити кількісний склад парламенту, зобов’язати громадян України брати участь (голосувати) на виборах та референдумах, повернути право громадян голосувати на виборах «проти всіх», змінити порядок проведення голосування на виборах та референдумах з метою унеможливлення фальсифікації волевиявлення громадян, уніфікувати виборче законодавство. Окремими громадянами порушувалось питання щодо порядку обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад), обраних на позачергових виборах.

На адресу Комітету продовжували надходити звернення (понад 20) стосовно проблематики державних нагород та державних символів, містили пропозиції щодо тексту Державного Гімну та Державного Герба України. Аналіз звернень відповідного тематичного спрямування як і раніше говорить про відсутність широкої громадянської згоди і порозуміння навколо цих суспільно-чутливих питань.

Близько 20 звернень отриманих і опрацьованих у Комітеті стосувалися порядку організації та діяльності громадських об’єднань і політичних партій, збереження структури всеукраїнських громадських організацій, зареєстрованих до набрання чинності Закону України «Про громадські об’єднання» від 22 березня 2012 року № 4572 - VI та врегулювання статусу місцевих осередків всеукраїнських громадських організацій, зокрема, ветеранів та інвалідів з правом юридичної особи, доцільності існування великої кількості партій в Україні, підготовки законопроекту про відродження і діяльність українського козацтва та історичних козацьких чинів, заборони діяльності в Україні будь-яких екстремістських політичних партій неонацистського спрямування тощо.

Окрім того надходили і розглядалися звернення щодо таких питань адміністративно-територіального устрою як встановлення та зміна меж адміністративно-територіальних одиниць, найменування та перейменування окремих населених пунктів, віднесення населених пунктів до певної категорії, зняття їх з обліку (30), питань діяльності органів виконавчої влади (10), необхідності негайного розгляду і прийняття проекту Закону України «Про імпічмент Президента України» (20), проблематики місцевих бюджетів і міжбюджетних відносин, комунальної власності, земельних відносин (30), референдумів (15) тощо.

У Комітеті також розглядалися численні скарги громадян і юридичних осіб на дії або бездіяльність органів державної влади і органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, неналежне виконання ними своїх обов’язків, прохання надання юридичної кваліфікації рішенням органів місцевого самоврядування, за наслідками чого спрямовувалися звернення на адресу прокуратури, інших правоохоронних органів, органів виконавчої влади, надавалися аргументовані відповіді та пояснення з посиланням на норми чинного законодавства. 

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОСТУПУ ДО ПУБЛІЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ

 

Робота із запитами на отримання публічної інформації велася в Комітеті відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Загалом за звітній період на адресу Комітету надійшло 28 запитів на отримання публічної інформації, з яких 23 було отримано в електронному вигляді, а 5 – на паперових носіях. Їхніми авторами були громадяни України (23 запити) та 3 юридичні особи – Всеукраїнська громадська організація «Громадська мережа «Опора» (3 запити), Інформаційна агенція «Острів» (1 запит) та Благодійна організація «Місія «Безпритульні українські неповнолітні діти» (1 запит). При цьому 22 інформаційних запити надійшли безпосередньо від громадян чи юридичних осіб на адресу парламенту, а 6 – відповідно до частини третьої статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» – були переадресовано до Верховної Ради України з наступним розглядом у Комітеті Центральною виборчою комісією, Адміністрацією Президента України, Секретаріатом Київської міської ради.

Тематична спрямованість інформаційних запитів в основному відображала предмет відання Комітету і стосувалася вдосконалення законодавства щодо проведення всеукраїнського референдуму, проведення мирних зібрань, балотування на виборах народних депутатів України, проблематики нагородної справи, перейменування окремих населених пунктів, встановлення меж міст та їх статусу, календарної дати проведення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів, нумерації скликань органів місцевого самоврядування, інформації щодо призначення місцевих виборів у тих чи інших конкретних населених пунктах, надання копій законів, законопроектів, пояснювальних записок до них, протоколів засідань Комітету тощо.

За характером запитуваної інформації, лише 6 інформаційних запитів стосувалися отримання правової інформації, а решта – статистично-довідкової, що була в розпорядженні Комітету.

При розгляді запитів на отримання публічної інформації Комітет жодного разу не скористався можливістю відмови від розгляду порушеного питання по суті за процедурою розгляду інформаційних запитів, встановленою Законом України «Про доступ до публічної інформації» та його наступним розглядом за дещо відмінною процедурою розгляду звернень громадян, передбаченою Законом України «Про звернення громадян».

 

ПРОВЕДЕННЯ ОСОБИСТОГО ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН

 

Порядок організації та проведення особистого прийому громадян у Верховній Раді України затверджено Розпорядженням Голови Верховної Ради України № 224 від 6 лютого 2008 року і він здійснюється згідно із затвердженим Головою Верховної Ради України графіком особистого прийому громадян у сесійний період. Такий особистий прийом від імені Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування провела 12 листопада 2013 року Перший заступник Голови Комітету О.Михайленко 12 листопада провела особистий прийом громадян.

На особистому прийомі до Комітету звернулись за юридичною та соціальною допомогою 11 громадян України. Так, громадянин В.Семенченко звернувся з пропозиціями щодо співпраці, спрямованими на розвиток дитячого та юнацького спорту в м. Києві; громадянка Л.Міндріна просила сприяння у створенні музею ювелірного мистецтва, зокрема виділення території занедбаного будинку в м. Києві. Інвалід війни, пенсіонер І.Слінко поскаржився на безвідповідальність посадових осіб місцевого самоврядування при здійсненні програм та заходів, які реалізуються за рахунок коштів бюджету, а п. А.Веселова – на бездіяльність посадових осіб прокуратури у зв’язку з незаконним будівництвом на Трухановому острові в м. Києві.

На особистому прийомі також були заслухані прохання ініціювання  обстеження комісією у складі народних депутатів України стану квартири з метою встановлення її відповідності санітарним та технічним вимогам та вжиття заходів поліпшення житлових умов громадянки; щодо сприяння у вирішенні питання приватизації земельної ділянки в м. Києві; прохання сприяння забезпеченню належної якості розслідування правоохоронними органами обставин загибелі онука заявниці Омельчука В.Г. при виконанні службових обов'язків у 2008 році.

Інвалід війни, пенсіонер Ю.Мащенко звернувся з проханням до народного депутата України Ольги Михайленко скористатися правом на депутатський запит до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України  щодо надання роз’яснення норм чинних нормативно-правових актів у сфері житлово-комунального господарства в питанні відселення мешканців житлового будинку.

Також О.Михайленко були прийняті до розгляду скарги на неправомірність дій посадових осіб органів місцевого самоврядування, «неконструктивну діяльність» Київської міської ради. На звернення громадян, які були передані Першому заступнику Голови Комітету під час особистого прийому, Комітетом у відповідності до Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та чинного законодавства будуть надані ґрунтовні відповіді та роз’яснення, у межах здійснення контрольної функції та з огляду на зміст звернень, заяв, листів громадян Комітет звернеться до органів прокуратури України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, органів внутрішніх справ, органів виконавчої влади з проханням провести їх розгляд в межах компетенції та інформувати Комітет про зроблені висновки, внесені пропозиції, здійснені заходи щодо усунення порушень норм чинного законодавства.

 

ВИСВІТЛЕННЯ  ДІЯЛЬНОСТІ  КОМІТЕТУ

 

За час роботи третьої сесії Верховної Ради України сьомого скликання Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування виявив високий рівень публічності, відкритості та гласності всіх аспектів своєї діяльності, виконанні законопроектної, організаційної та контрольної функцій, прагнув до конструктивного діалогу з усіма гілками державної влади, органами місцевого самоврядування, громадськістю, залучаючи їх до усіх етапів роботи над питаннями, віднесеними до його відання.

До участі у робочих групах, засіданнях підкомітетів та Комітету, круглих столах постійно запрошуються представники зацікавлених органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, наукових та навчальних закладів, вітчизняних та міжнародних неурядових організацій, фахівці, експерти.

Гласність роботи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування забезпечується шляхом розміщення інформації про діяльність Комітету на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, офіційному веб-сайті Комітету (http://komsamovr.rada.gov.ua), сайтах міжнародних партнерів Комітету та всеукраїнських асоціацій, наданням відповідей на запити про доступ до публічної інформації. Роботу Комітету висвітлюють газети «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Дзеркало тижня», журнал «Віче», регіональні газети і журнали тощо. З інформаційних випусків новин парламентського телеканалу «Рада» громадяни дізнаються про діяльність Комітету, в центрі уваги якого є становище і перспективи розвитку місцевого самоврядування, проблематика життєдіяльності територіальних громад, шляхи подолання кризових явищ тощо.

Прес-релізи про круглі столи та інші заходи Комітету скеровуються до засобів масової інформації, прес-служби парламенту. Відомості про діяльність депутатського корпусу, керівництва Комітету, підкомітетів Комітету та його секретаріату оприлюднені на офіційних веб-сайтах Верховної Ради України та Комітету.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“7 cкликання*”

03 грудня 2014 10:28
15 жовтня 2014 12:47
15 жовтня 2014 10:44
15 жовтня 2014 10:43