Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Верховної Ради України розглянув на своїх засіданнях 12 липня, 7, 21 вересня, 5 жовтня та 2 листопада 2016 року зауваження і пропозиції, що надійшли від суб’єктів права законодавчої ініціативи до проекту Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 2489), поданого Кабінетом Міністрів України
30 березня 2015 року та прийнятого Верховною Радою України за наслідками розгляду в першому читанні за основу 23 квітня 2015 року.

До розгляду законопроекту Верховною Радою України у другому читанні Комітетом підготовлено порівняльну таблицю, яка містить 834 поправки і пропозиції, що надійшли від 37 суб’єктів права законодавчої ініціативи, з яких: 364 – враховано,  69 – враховано частково, 6 – враховано по суті, 21 – враховано редакційно, 374 – відхилено.

У ході підготовки законопроекту Комітетом загалом збережено концепцію та ключові положення ухваленої в першому читанні редакції, зокрема щодо:

– врегулювання статусу службовців органів місцевого самоврядування;

– рівного доступу до служби в органах місцевого самоврядування виключно на основі професійної компетентності;

– прозорого прийняття на службу в органах місцевого самоврядування;

– деполітизації служби в органах місцевого самоврядування;

– нової моделі оплати праці, що мінімізує суб`єктивізм керівника;

– впровадження ефективного механізму запобігання корупції;

– професійного навчання службовців місцевого самоврядування.

Водночас текст законопроекту зазнав доопрацювання в частині:

– перерозподілу посад служби в органах місцевого самоврядування на службовців та виборних посадових осіб місцевого самоврядування;

– посилення гарантій використання службовцями місцевого самоврядування державної мови, а також регіональних мов або мов національних меншин;

– включення норм щодо врегулювання питання дисциплінарної відповідальності службовців місцевого самоврядування;

– передбачення положень щодо особливостей проходження служби виборними посадовими особами місцевого самоврядування;

– визначення статусу працівників патронатної служби в органах місцевого самоврядування тощо.

Крім того, до тексту законопроекту було внесено низку уточнень техніко-юридичного характеру.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, запрошених на засідання осіб та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 123 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (реєстр. № 2489), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду даного питання народному депутату України, голові підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування А.Шкрум.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку