Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про державні нагороди України» щодо запровадження медалі «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи»  (реєстр. №3494), поданий народними депутатами України Н.Королевською, Ю.Солодом, Ю.Павленком, М.Скориком та іншими.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» встановити медаль «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» для нагородження осіб, які в установленому порядку віднесені до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відповідний статус яких їм надано за безпосередню участь у ліквідації аварії та її наслідків у 1986-1990 роках згідно зі статтею 10 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», та інвалідів з їх числа.

Як зазначається у пункті 2 пояснювальної записки до законопроекту, його основною метою є «висловлення від імені українського народу вдячності безпосереднім учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у період 1986-1990 років та нагородження кожного з цих громадян медаллю України «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи».

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за підсумками розгляду законопроекту у своєму висновку зауважив, що законопроект матиме вплив на показники бюджету (збільшуючи витрати державного бюджету).

Згідно фінансово-економічного обґрунтування, викладеного у пояснювальній записці до законопроекту, реалізація його положень в частині фінансового забезпечення виготовлення медалі «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» та атрибутів до неї, потребуватиме бюджетних витрат у сумі 311149,8 тис. грн.

Водночас Комітет надає експертний висновок Міністерства фінансів України, яке законопроект не підтримує, оскільки, по-перше, законопроект не відповідає статті 27 Бюджетного кодексу України, і, по-друге, запровадження медалі «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи», як окремого виду державної нагороди, на сьогодні є недоцільним у зв’язку з розробкою Міністерством соціальної політики України проекту Указу Президента України «Про встановлення відзнаки Президента України – медалі «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи»» задля нагородження медаллю учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у період 1986-1990 років.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції за результатами здійснення антикорупційної експертизи даного законопроекту дійшов висновку, що у проекті нормативно-правового акту не виявлено корупціогенних факторів – проект акту відповідає вимогам антикорупційного законодавства. 

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи пропонує даний законопроект за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

Міністерством оборони України також опрацьовано даний законопроект і підтримано без зауважень.

  Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши законопроект, висловило низку зауважень і пропозицій до його положень. Погоджуючись з ініціаторами розробки законопроекту щодо вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, Головне управління вважає, що нагородження цієї категорії осіб можливе за рахунок вже існуючих державних нагород, та дотримання положень Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» в частині надання їм компенсацій та пільг. Висловивши інші зауваження до змісту законопроекту, Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вважає за доцільне за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні його відхилити.

  Враховуючи викладене, всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення зміни до статті 8 Закону України «Про державні нагороди України» щодо запровадження медалі «За участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи» (реєстр. №3494), поданий народними депутатами України Н.Королевською, Ю.Солодом, Ю.Павленком, М.Скориком та іншими, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчуку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №48”

17 березня 2017 13:14
17 березня 2017 13:12
17 березня 2017 13:08
17 березня 2017 13:02
17 березня 2017 13:00