За дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Постанови Верховної Ради України про об'єднуюче (соборне) найменування міста Кіровоград Кіровоградської області (реєстр. № 4213 від 14.03.2016р.), внесений народним депутатом України К.Яринічем.

Проектом Постанови пропонується перейменувати місто Кіровоград Кіровоградської області на місто Свято-Єлисавет.

За визначенням суб’єкта законодавчої ініціативи законопроект внесено з метою приведення назви міста Кіровоград у відповідність до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та повернення місту історичної назви, яку підтримує переважна більшість його жителів.

Відповідно до пункту 8 статті 7 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Верховна Рада України у тримісячний строк, який обчислюється з дня закінчення строку, визначеного пунктом 7 цієї статті Закону, приймає рішення про перейменування населених пунктів та районів, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, з урахуванням пропозицій, поданих Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, та рекомендацій Українського інституту національної пам’яті.

Українським інститутом національної пам’яті на засіданнях Комітету також було презентовано свою рекомендацію щодо перейменування міста Кіровоград Кіровоградської області. Зокрема, Інститутом була внесена пропозиція щодо перейменування міста Кіровоград на місто Інгульськ. Фахівці Інституту зазначали, що ця назва походить від назви річки, яка має виток на Кіровоградщині та протікає через місто Кіровоград, а також перегукується з назвою Інгульської паланки – адміністративної одиниці Війська Запорозького Низового.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, всебічно обговоривши питання Комітет у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України про об'єднуюче (соборне) найменування міста Кіровоград Кіровоградської області (реєстр. № 4213 від 14.03.2016р.), внесений народним депутатом України К.Яринічем за наслідками розгляду в першому читанні відхилити.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №42”

14 березня 2017 17:38
14 березня 2017 17:37
14 березня 2017 17:36