Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Одеської обласної ради щодо віднесення міста Балта Балтського району Одеської області до категорії міст обласного значення.

Місто Балта – місто районного значення, адміністративний, промисловий, історичний центр однойменного району Одеської області, що розташоване у її північній частині на відстані 203 км від міста Одеса на берегах річки Кодима. На сьогоднішній день в місті проживає понад 19000 мешканців.

Економічний потенціал міста представлений промисловими підприємствами: ПП «Балтська швейна фабрика», ПП «Інтекст» (швейне виробництво), ТОВ «Агрофірма «Хлібна Нива», ДП «Балтське лісове господарство», ПП «Паландин-Агро» (виробництво сільськогосподарської техніки), БОВЕО «Райагропроменерго» (монтаж електромереж, будівництво), ТОВ «Ескадос» (швейне виробництво) та ін.

На території, що віднесена до відання Балтської міської ради запроваджуються проекти «Зеленої енергетики»: розпочато роботи з будівництва електростанції на сонячних батареях, встановлюються експериментальні вітрові турбіни для визначення ефективності будівництва вітрової електростанції.

В населеному пункті розвинута мережа медичних, освітніх та соціально-культурних закладів, зокрема, навчально-виховний процес здійснюють три загальноосвітні школи, дві спеціальні школи-інтернат, шість дошкільних навчальних закладів, вищий навчальний комунальний заклад «Балтське педагогічне училище», професійно-технічне аграрне училище.

Лікування та профілактику захворювань здійснюють заклади охорони здоров’я: КЗ «Центральна районна лікарня», КЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги», два поліклінічних відділення, п’ять стоматологічних кабінетів, дванадцять аптек та аптечних кіосків, амбулаторія сімейної медицини, Балтський психоневрологічний будинок-інтернат.

До послуг населення міста чотири бібліотеки, будинок культури, кінотеатр «Родина», дитяча школа мистецтв, спортивна школа, центр позашкільної творчості, центральний міський стадіон, два спортивних майданчики з штучним покриттям, історико-краєзнавчий музей.

Віднесення міста Балта до категорії міст обласного значення сприятиме збільшенню надходження до міського бюджету, підвищенню інвестиційної привабливості території, подальшому промисловому розвитку, належному утриманню та розвитку соціально-культурних об’єктів.

Питання про віднесення міста Балта Балтського району Одеської області до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Балтською міською, Балтською районною та Одеською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання, Комітет  у х в а л и в:

 

1. Підтримати подання Одеської обласної ради щодо віднесення міста Балта Балтського району Одеської області до категорії міст обласного значення та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

2. З огляду на триваючий виборчий процес виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року і беручи до уваги, що відповідно до положень Закону України «Про місцеві вибори» 19 вересня вже завершується утворення територіальних виборчих округів на території відповідних районів, міст обласного значення та міст районного значення для організації проведення виборів депутатів Одеської обласної ради та депутатів Балтської районної ради, з метою недопущення зриву виборчого процесу в Одеській області – визначити датою набрання чинності цією Постановою Верховної Ради України, 20 листопада 2015 року.

3. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Одеської обласної ради щодо віднесення міста Балта Балтського району Одеської області до категорії міст обласного значення, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

4. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №22”

29 вересня 2015 16:16
28 вересня 2015 17:00
21 вересня 2015 14:52
16 вересня 2015 15:54
15 вересня 2015 18:15