Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні подання Одеської обласної ради щодо віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення.

Місто  Біляївка – це районний центр Одеської області, що розташований у дельті річки Дністер, на державному кордоні з  республікою Молдова. На сьогоднішній день у місті проживає близько 15 тисяч мешканців.
Економічний потенціал міста представлений промисловими підприємствами: м’ясокомбінат холдингової корпорації «Гармаш», ТОВ «Одесарибгосп», ПАТ ВО «Одеський консервний завод», водопровідна станція «Дністер» філії «Інфоксводоканал», ТОВ «Десенто», ПП «Агрофірма «Промінь», МП «Єхо» та інші.
Водоочисний комплекс «Дністер», який розташований у місті Біляївка,  забезпечує чистою питною водою не лише місто-герой Одесу, а ще й міста та селища Білгород-Дністровського, Біляївського та Овідіопольського районів.
Господарський комплекс міста доповнюють малі і середні підприємства та приватні підприємці. На території Біляївської міської ради  зареєстровано 448 юридичних осіб та 1202 фізичних осіб-підприємців. У структурі приватної діяльності домінують сфера послуг та торгівля.

В населеному пункті розвинута мережа медичних, освітніх та соціально-культурних закладів, зокрема, навчально-виховний процес здійснюють три загальноосвітні навчальні заклади I-III ступенів, цілий ряд позашкільних освітніх закладів, три комунальних дошкільних навчальних заклади, Біляївська дитячо-юнацька  спортивна школа, функціонують 2 стадіони, 11 спортивних майданчиків.

У місті діють дві поліклініки (для дорослих та дітей), Біляївська центральна районна лікарня, клінічна лабораторія, санітарно-епідеміологічна станція.

До послуг населення міста дитяча та районна бібліотеки, районний Будинок культури, міський Будинок культури. У місті  працюють районний краєзнавчий музей, музей історії водоочисної станції «Дністер», музей Бойової Слави ЗОШ №1.

Місто Біляївка має величезні туристичні ресурси у сфері екологічного (зеленого) туризму. З метою збереження, відтворення та раціонального використання унікальних природних комплексів пониззя ріки Дністер, що мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення,13 листопада 2008 року Указом Президента України створено Нижньодністровський національний природний парк на території Біляївського, Білгород-Дністровського, Овідіопольського районів Одеської області.

Віднесення  міста Біляївка до категорії міст обласного  значення надасть можливість збільшити обсяги надходжень до міського бюджету для вжиття заходів  щодо розширення наявних туристичних ресурсів міста Біляївка та розвитку туристичної індустрії.

Питання про віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Біляївською міською, Біляївською районною та Одеською обласною радами.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, з'ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, запрошених на засідання осіб, врахувавши пропозицію Управління по зв'язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:  

1. Підтримати подання Одеської обласної ради щодо віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України підтримати подання Одеської обласної ради щодо віднесення міста Біляївка Біляївського району Одеської області до категорії міст обласного значення, прийнявши за основу та в цілому відповідний проект Постанови Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федоруку.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №19”

10 вересня 2015 12:39
02 липня 2015 12:22
01 липня 2015 14:00
01 липня 2015 10:47