Про проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України - місто-герой Київ» (щодо поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради і їх виконавчі органи)

 (реєстр.  № 2529  від 19.06.2015 доопрацьований)

 

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (щодо поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради і їх виконавчі органи) (реєстр. № 2529 від 19.06.2015), доопрацьований народним депутатом України О.Третьяковим.

Зазначений законопроект, за визначенням суб‘єкта права законодавчої ініціативи, спрямований на відновлення цілісної системи місцевого самоврядування у місті Києві шляхом поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради і їх виконавчі органи.

Законопроектом пропонується внести зміни до статей 6, 7, 11, 15 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ», відповідно до яких  відновлюється система самоврядування в місті Києві, при якій районні в місті Києві ради  будуть її обов'язковою складовою. Перші вибори до районних у місті Києві рад пропонується провести одночасно з найближчими після набрання чинності цим Законом черговими виборами депутатів Київської міської ради та Київського міського голови.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у висновку від 30.06.2015 р. № 16/3-1044/2529 висловлює зауваження до законопроекту та пропонує за результатами розгляду у першому читанні повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

На думку Управління, у законопроекті не приділяється увага визначенню обсягу та меж повноважень районних у місті Києві рад. Крім того, запропонована у статті 11 проекту модель призначення керівників районних у місті Києві державних адміністрацій викликає зауваження у фахівців Управління, оскільки в ній не береться до уваги статус вказаних органів як виконавчих органів відповідних рад.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевого самоврядування, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та всебічно обговоривши питання,   Комітет  у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» (щодо поновлення права територіальної громади міста Києва здійснювати місцеве самоврядування через районні в місті ради і їх виконавчі органи) (реєстр. № 2529 від 19.06.2015), доопрацьований народним депутатом України О.Третьяковим, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, Голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №19”

10 вересня 2015 12:39
02 липня 2015 12:22
01 липня 2015 14:00
01 липня 2015 10:47