ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 122/10

 

                                                                                                                                    19 травня 2011 року

                                                                                                          10 год. 00 хв.

                                                                                                          м. Київ,

                                                                                                          вул. Садова, 3 а, к. 416

                                       

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Демчишен В.В., Трайдук М.Ф., Павленко В.В., Горбатюк А.О., Єгоров О.М.,     Касянюк О.Р., Надоша О.В.

Відсутні: Боднар О.Б., Петренко В.М., Подгорний С.П., Фомін О.В.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти Корнієнко Т.М., Шкуріна Л.Б., старші консультанти Гарбуз Ю.П., Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

Нетецька О.А. – народний депутат України;

Павленко Е.І. – народний депутат України;

Панченко А.М.– директор Департаменту конституційного, адміністративного та соціального законодавства Міністерства юстиції України;

Бурлаков П.М. – Перший заступник Голови Ради міністрів АРК;

Полякова К.Ю. – Керівник юридичного управління Ради міністрів АРК;

Черничка Л.В.Начальник відділу з питань діяльності місцевих органів виконавчої влади Департаменту конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України;

Рахімкулов Е.Р. – заступник директора Програми сприяння Парламенту II;

Цибитовський С.Ю. – представник Української асоціації місцевих та регіональних влад.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про Раду міністрів Автономної Республіки Крим (реєстр. № 8191, Кабінет Міністрів України, М.Азаров)

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував прийняти його за основу.

Пропозицію підтримано.

 

О.Омельченко запропонував членам Комітету внести свої пропозиції до прийнятого за основу порядку денного. Пропозицій не надійшло.

Голова Комітету запропонував присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з таким питанням.

1. Про проект Закону про Раду міністрів Автономної Республіки Крим    (реєстр. №8191, Кабінет Міністрів України, М.Азаров).

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про Раду міністрів Автономної Республіки Крим (реєстр. № 8191, Кабінет Міністрів України, М.Азаров).

Доповідач зазначив, що даний законопроект спрямований на законодавче врегулювання питань щодо порядку формування Ради міністрів Автономної Республіки Крим, здійснення нею діяльності та закріплення повноважень згідно Конституції України та законів України.

Було наголошено, що концепція проекту побудована на законодавчому закріпленні за Радою міністрів Автономної Республіки Крим статусу «вищого органу в системі органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим», відповідно до положення частини четвертої статті 136 Конституції України, згідно із якою Рада міністрів Автономної Республіки Крим є урядом Автономної Республіки Крим, а також положення частини першої статті 35 та частини п’ятої статті 38 Конституції Автономної Республіки Крим, затвердженої Законом України від 23 грудня 1998 року № 350-ХІV, котрі визначають Раду міністрів Автономної Республіки Крим як «орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим».

В.Демчишен ознайомив присутніх із висновком Головного науково - експертного управління Апарату Верховної Ради України щодо законопроекту з реєстр. №8191, яке не вбачає потреби у прийнятті спеціального закону України про Раду міністрів Автономної Республіки Крим та запропонував проект висновку Комітету з цього питання, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва щодо прийняття даного законопроекту за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, запрошені.

У ході обговорення питання народні депутати України – члени Комітету вказали на відсутність спеціального закону про Раду міністрів Автономної Республіки Крим і зазначили, що Рада міністрів Автономної Республіки Крим вважається урядом Автономної Республіки Криму (стаття 136 Конституції України) і виконавчим органом Автономної Республіки Крим (стаття 2 Конституції Автономної Республіки Крим), що не дозволяє чітко визначити її місце у системі органів державної влади та місцевого самоврядування (уряд Автономної Республіки Криму не відноситься ні до органів державної влади, ні до органів місцевого самоврядування). Також було відзначено, що прийняття Закону України «Про Раду міністрів Автономної Республіки Крим» дозволить законодавчим шляхом удосконалити організацію та порядок діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, конкретизувати компетенцію цього органу у різних галузях, відтак створить належні можливості для реалізації повноважень Уряду Автономної Республіки Крим, а також позитивно вплине на розвиток Автономної Республіки Крим та розташованих на її території адміністративно-територіальних одиниць.

Перший заступник Ради міністрів Автономної Республіки Крим П.Бурлаков поінформував присутніх, що даний законопроект був розглянутий та без суттєвих зауважень підтриманий не тільки на засіданні Ради міністрів Автономної Республіки Крим, але й іншими органами влади, що засвідчує його актуальність і високий рівень готовності. Після схвалення за основу в першому читанні даний документ можна було б доопрацювати до другого читання, врахувавши всі зауваження та пропозиції, які вже надійшли в ході дискусії від членів Комітету та надійдуть у подальшому від суб’єктів права законодавчої ініціативи.

УХВАЛИЛИ:

1.     Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про Раду міністрів Автономної Республіки Крим (реєстр. № 8191), поданий Кабінетом Міністрів України, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2.     Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України заступнику Голови Комітету, народному депутату України Черноморову О.М.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – 11 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України.

Рішення прийнято.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“8 сесія 6 скликання_арх”