Проект Закону України про оголошення природних територій
міста Слов’янська Донецької області курортом державного значення

(реєстр. № 7533 від 31.12.2010)

 

 Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування на своєму засіданні 17 лютого 2011 року за дорученням Голови Верховної Ради України В.Литвина розглянув проект Закону України «Про оголошення природних територій міста Слов'янська Донецької області курортом державного значення» (реєстр. № 7533 від 31.12.2010), внесений Кабінетом Міністрів України.

Проект Закону України про оголошення природних територій міста Слов'янська Донецької області курортом державного значення розроблено з метою оголошення природних територій міста Слов'янська Донецької області курортом державного значення та затвердження округу і зон санітарної охорони курорту Слов’янськ. Зазначений проект розроблено відповідно до Закону України «Про курорти», Указу Президента України «Про заходи щодо розвитку туризму і курортів в Україні» від 21.02.07 № 136/2007.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 09.02.2011 № 16/3-141/7533 вважає, що прийняття запропонованого закону має сприяти раціональному використанню зазначених територій та ресурсів курортно-оздоровчого та рекреаційного призначення, підвищенню інвестиційної привабливості на національному та європейському рівнях і за результатами розгляду у першому читанні  проект  може бути  прийнятий за основу.

Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України у службовій записці  від 26.01.2011 №08\6-41 зазначає, що в обґрунтуванні законопроекту не вказується призначення цього курорту, його місцезнаходження,  розміри, інфраструктура, перспективи розвитку та інші характеристики, передбачені Законом України “Про курорти”. При цьому рішення з цього конкретного питання має прийматися у формі Постанови Верховної Ради України.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань державного будівництва, з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб, беручи до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України та обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Вважати за доцільне, запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої  статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України  “Про оголошення природних територій міста Слов'янська Донецької області курортом державного значення” (реєстр. № 7533 від 31.12.2010), внесений Кабінетом Міністрів України,  за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та врахувати пропозиції Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України викладені у службовій записці від 26.01.2011  №08\6-41 (додаються) в ході його підготовки до другого читання.

2. Поінформувати Слов’янську міську раду про зазначений висновок та рекомендацію Комітету про необхідність розробки проекту землеустрою та встановлення меж міста Слов'янська. Наголосити на тому, що у відповідності до законодавства питання встановлення та зміни меж районів і міст регулюються Конституцією України, Земельним кодексом України, Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про землеустрій”, Положенням про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України в частині, що не суперечить Конституції та Законам України. Встановлення та зміна меж відбувається  із врахуванням існуючої забудови та перспектив розвитку передбачених у генеральному плані міста. Це потребує попереднього вирішення органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування цілого комплексу питань у відповідності з вищевказаними нормативно-правовими актами. Зокрема, необхідні рішення сільських та селищних рад,  землі яких включаються в межі міста, підготовка проекту землеустрою щодо встановлення меж міста, який містить висновки земельної експертизи та картографічні матеріали, рішення районної та обласної ради, висновки обласної державної адміністрації. При цьому суб’єктом остаточного подання документів до Верховної Ради України виступає обласна рада.

Після отримання Верховною Радою України зазначених матеріалів, питання про встановлення меж міста Слов'янська буде розглянуто Комітетом з питань державного будівництва  та  місцевого  самоврядування.

3. Скерувати висновок Комітету до Донецької обласної ради з рекомендацією про необхідність встановлення меж міста Слов'янська Донецької області.

4. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначено головним з підготовки даного законопроекту.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 114/02*”