За результатами комітетських слухань, які відбулись 4 жовтня 2010 р., Комітетом було ухвалено рішення про утворення Робочої групи з питань моніторингу впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні.

Протягом поточного періоду Робочою групою було проведено 3 заходи.

1. Установче засідання відбулося 17 грудня 2010 року.

2. Круглий стіл 26 січня 2011 року, основним завданням якого була підготовка до ратифікації Україною нового правового інструменту Ради Європи – Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування. Цей новий правовий інструмент, який був відкритий до підписання державами-членами Ради Європи у листопаді 2009 року, має на меті забезпечити в рамках реалізації Європейської хартії право кожної людини на участь у суспільно-політичному житті на місцевому рівні та у діяльності органів місцевого самоврядування.

3. Враховуючи звернення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України”, а також той факт, що надійшло багато звернень стосовно якості офіційного перекладу українського тексту Додаткового протоколу, який було підготовлено МЗС України, 10 лютого ц.р. було проведено засідання Робочої групи з питань перегляду згаданого офіційного перекладу. Для участі у засіданні було запрошено не тільки членів Робочої групи, але й представників відповідних центральних органів виконавчої влади (МЗС, Мінрегіонбуд, Мінюст тощо), а також наукових закладів, громадських організацій, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування. На засіданні було також порушено такі актуальні питання, як:

- приведення у відповідність українського тексту додаткового протоколу текст самої Європейської Хартії, що вимагає не тільки перегляд офіційної версії перекладу української мови, але й підготовку змін до Закону України «Про міжнародні договори»;

 - підготовка та впровадження дорожньої карти щодо реалізації в Україні Додаткового протоколу до Європейської хартії місцевого самоврядування, проект якої вам сьогодні роздано. Просимо згоди комітету щодо погодження цих напрямів роботи.

Також спільно з підкомітетом з питань транскордонного співробітництва Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції заплановано проведення круглого столу з питань презентації та обговорення ще одного правового інструменту Ради Європи – третього додаткового протоколу до Європейської Конвенції про транскордонне співробітництво між територіальними владами або громадами, який створює єдині правові рамки для діяльності єврорегіонів (об’єднань єврорегіонального співробітництва).

У квітні ц.р. планується ще одне засідання Робочої групи з питань перегляду офіційного перекладу українського тексту самої Європейської Хартії місцевого самоврядування.

Профільним парламентським комітетом налагоджено тісну співпрацю з програмою Ради Європи «Посилення місцевої демократії та сприяння реформам місцевого самоврядування в Україні», за підтримки та у співробітництві з якою було й проведено усі згадані заходи.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 114/02*”