Про проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо найменування виборчих блоків)

(реєстр. № 3167 від 16.09.2008)

 

Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо найменування виборчих блоків) (реєстр. № 3167 від 16.09.2008), поданий народними депутатами України Зайцем І.О. та Джоджиком Я.І.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про вибори народних депутатів України» та заборонити використання в повній або скороченій назві виборчого блоку політичних партій прізвищ, імен та ініціалів історичних постатей та інших осіб (навіть якщо вони є кандидатами у депутати від цього блоку або якщо їх імена і прізвища використовуються в офіційній назві однієї з партій, що входять до блоку). Такі ж зміни пропонуються цим законопроектом і до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», однак зазначений Закон 10 липня 2010 року був прийнятий у новій редакції і його положеннями не передбачено утворення виборчих блоків місцевих організацій політичних партій на місцевих виборах.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики вважає, що положення законопроекту не суперечать Конституції України і що він за наслідками розгляду Верховною Радою України може бути прийнятий за основу.

За висновком Комітету Верховної Ради України з питань бюджету законопроект не має впливу на доходну та видаткову частини бюджету.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку від 14.10.2008 р. висловило окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно відхилити.

         Заслухавши з цього питання виступ співавтора законопроекту – народного депутата України Зайця І.О. та з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо найменування виборчих блоків) (реєстр. № 3167) за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України та доручити Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи і внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян – народному депутату України Подгорному С.П.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол 114/02*”