Олександр Корнієнко, народний депутат України, Перший заступник Голови Верховної Ради України, підкреслює, що: «Тема міжнародного територіального співробітництва - на часі. Ми прагнемо вступити до Європейського Союзу і велика частина цього процесу відбуватиметься на горизонтальному рівні через різні міжнародні проекти. Для співпраці з Брюсселем треба мати свою спроможність і постійно підвищувати її. Це наш пропуск у світ великих європейських можливостей, адже ми розуміємо, що проекти транскордонного співробітництва можуть стати великою допомогою нашим громадам у їхньому розвитку».

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування наголошує, що: «Українським територіальним громадам необхідно змінювати парадигму мислення. Міжнародний партнер, партнер-побратим – це не тільки про спільний фестиваль, постачання нам гуманітарної допомоги чи комунального транспорту, це – перш за все про спільну угоду, вміння спільно написати проект, подати його на певну програму європейського фонду і реалізовувати цей проект в Україні, створюючи додаткові робочі місця та можливості для своєї територіальної громади і стаючи повноправним членом європейської політичної спільноти».

Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів зазначає: «Вкрай важливо роз’яснювати громадам, які нові можливості відкриваються перед ними завдяки прийняттю тих чи інших законопроектів. Сьогодні ми говорили про міжнародне територіальне співробітництво та законопроект з реєстр. № 9450. Він дозволить утворювати міжтериторіальні обʼєднання з муніципалітетами інших країн та надасть можливість нашим громадам взяти участь у різноманітних програмах і структурних фондах Європейського Союзу та залучити додаткові фінансові ресурси для розвитку своїх громад та територій, а також для підвищення фахової підготовки працівників органів місцевого самоврядування. Ми отримали схвальні відгуки про наш сьогоднішній стіл діалогу, тому будем продовжувати організовувати такі зустрічі в усіх регіонах країни».

Олександр Качура, народний депутат України, Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції підкреслює, що: «На прикладі моєї рідної Сумщини, а також Харківщини і Полтавщини ми сьогодні ознайомились з досвідом органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві. Війна в Україні спричинила значні руйнування та людські втрати. Для подолання її наслідків необхідне широке міжнародне співробітництво. Воно відкриває нові можливості для громад та регіонів через роботу із європейськими та світовими фондами і програмами. І роботу в цьому напрямі потрібно починати вже зараз, навіть в  умовах війни, щоб люди бачили позитивні перспективи і не виїжджали із своїх областей чи за кордон. Тільки спільними зусиллями, ми досягнемо мети – відновлені, безпечні та процвітаючі регіони. Сьогодні Комітет презентував  законопроект з реєстр. № 9450, який містить покрокову інструкцію щодо розширення такої співпраці».


Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету зауважує: «Закономірно, що східні області України мають менше міжнародних угод про співробітництво ніж західні, оскільки це обумовлено специфікою розташування регіонів, а відтак і напрямом взаємодії з іншими країнами. Але ми бачимо, як активно громади Полтавщини, Харківщини та Сумщини починають користуватися цим інструментом. Наразі є навіть угода із далекою Австралією! Безумовно, розширення географії зв'язків зіграє позитивну роль для України в цілому і створить додаткові можливості для кожної громади окремо».

Ігор Васильєв, народний депутат України, голова підкомітету з питань цифровізації підкреслює, що: «Потрібно поглиблювати міжнародне співробітництво наших громад. Спільні проекти не лише сприятимуть представленню України на міждержавному рівні, це також можливість залучення коштів для розвитку громад та обміну досвідом і знаннями. Отримання статусу кандидата на членство в ЄС вже надало можливість приймати участь в європейських програмах для отримання грантів. Звичайно, це вимагає  відповідної кваліфікації працівників органів місцевого самоврядування. Відтак, переконаний, що особливе місце в цьому процесі належить регіональному рівню - обласним радам. Саме вони мають виступити локомотивом для невеликих громад, обʼєднати їх та надати можливість додаткового розвитку через налагодження роботи відповідних агенцій».

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 квітня 2024 11:15
25 квітня 2024 15:09
25 квітня 2024 12:44
25 квітня 2024 09:55
24 квітня 2024 16:08
24 квітня 2024 09:35
23 квітня 2024 16:04
23 квітня 2024 10:05
22 квітня 2024 09:48
19 квітня 2024 10:58