Участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві в рамках процесу вступу до Європейського Союзу. Коментарі парламентарів за результатами круглого столу Комітету, який відбувся 11 березня в м. Полтава

12 березня 2024, 17:42

Олександр Корнієнко, народний депутат України, Перший заступник Голови Верховної Ради України, підкреслює, що: «Тема міжнародного територіального співробітництва - на часі. Ми прагнемо вступити до Європейського Союзу і велика частина цього процесу відбуватиметься на горизонтальному рівні через різні міжнародні проекти. Для співпраці з Брюсселем треба мати свою спроможність і постійно підвищувати її. Це наш пропуск у світ великих європейських можливостей, адже ми розуміємо, що проекти транскордонного співробітництва можуть стати великою допомогою нашим громадам у їхньому розвитку».

Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування наголошує, що: «Українським територіальним громадам необхідно змінювати парадигму мислення. Міжнародний партнер, партнер-побратим – це не тільки про спільний фестиваль, постачання нам гуманітарної допомоги чи комунального транспорту, це – перш за все про спільну угоду, вміння спільно написати проект, подати його на певну програму європейського фонду і реалізовувати цей проект в Україні, створюючи додаткові робочі місця та можливості для своєї територіальної громади і стаючи повноправним членом європейської політичної спільноти».

Олександр Аліксійчук, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів зазначає: «Вкрай важливо роз’яснювати громадам, які нові можливості відкриваються перед ними завдяки прийняттю тих чи інших законопроектів. Сьогодні ми говорили про міжнародне територіальне співробітництво та законопроект з реєстр. № 9450. Він дозволить утворювати міжтериторіальні обʼєднання з муніципалітетами інших країн та надасть можливість нашим громадам взяти участь у різноманітних програмах і структурних фондах Європейського Союзу та залучити додаткові фінансові ресурси для розвитку своїх громад та територій, а також для підвищення фахової підготовки працівників органів місцевого самоврядування. Ми отримали схвальні відгуки про наш сьогоднішній стіл діалогу, тому будем продовжувати організовувати такі зустрічі в усіх регіонах країни».

Олександр Качура, народний депутат України, Заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань адаптації законодавства України до положень права Європейського Союзу, виконання міжнародно-правових зобов'язань України у сфері європейської інтеграції підкреслює, що: «На прикладі моєї рідної Сумщини, а також Харківщини і Полтавщини ми сьогодні ознайомились з досвідом органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві. Війна в Україні спричинила значні руйнування та людські втрати. Для подолання її наслідків необхідне широке міжнародне співробітництво. Воно відкриває нові можливості для громад та регіонів через роботу із європейськими та світовими фондами і програмами. І роботу в цьому напрямі потрібно починати вже зараз, навіть в  умовах війни, щоб люди бачили позитивні перспективи і не виїжджали із своїх областей чи за кордон. Тільки спільними зусиллями, ми досягнемо мети – відновлені, безпечні та процвітаючі регіони. Сьогодні Комітет презентував  законопроект з реєстр. № 9450, який містить покрокову інструкцію щодо розширення такої співпраці».


Дмитро Микиша, народний депутат України, член Комітету зауважує: «Закономірно, що східні області України мають менше міжнародних угод про співробітництво ніж західні, оскільки це обумовлено специфікою розташування регіонів, а відтак і напрямом взаємодії з іншими країнами. Але ми бачимо, як активно громади Полтавщини, Харківщини та Сумщини починають користуватися цим інструментом. Наразі є навіть угода із далекою Австралією! Безумовно, розширення географії зв'язків зіграє позитивну роль для України в цілому і створить додаткові можливості для кожної громади окремо».

Ігор Васильєв, народний депутат України, голова підкомітету з питань цифровізації підкреслює, що: «Потрібно поглиблювати міжнародне співробітництво наших громад. Спільні проекти не лише сприятимуть представленню України на міждержавному рівні, це також можливість залучення коштів для розвитку громад та обміну досвідом і знаннями. Отримання статусу кандидата на членство в ЄС вже надало можливість приймати участь в європейських програмах для отримання грантів. Звичайно, це вимагає  відповідної кваліфікації працівників органів місцевого самоврядування. Відтак, переконаний, що особливе місце в цьому процесі належить регіональному рівню - обласним радам. Саме вони мають виступити локомотивом для невеликих громад, обʼєднати їх та надати можливість додаткового розвитку через налагодження роботи відповідних агенцій».