Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, відкриваючи захід зазначила, що «Ми розуміємо, що чесні та прозорі вибори не менш важливі для руху України в ЄС, ніж чесний земельний ринок, прозоре містобудування чи верховенство права. Саме від дотримання найвищих демократичних стандартів під час передвиборчої кампанії будь-якого рівня залежить якість політики в країні. І законопроект № 8310, який передбачає реформу регулювання передвиборчої агітації містить багато важливих принципів, які дозволять нам досягнути мети».

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, висловив вдячність Комітету за організацію обговорення та акцентував увагу на доцільності та своєчасності впровадження новацій, запропонованих даним законопроектом. О.Корнієнко наголосив: «Напрямок у нас один — як покращити ситуацію з демократією в Україні і виборами. Зараз це має ще більше значення, ніж раніше. Як кандидат в члени Європейського Союзу, як майбутні члени Європейського Союзу, ми маємо відповідати Копенгагенським критеріям, де чітко прописано про вільні демократичні вибори. Гаряче підтримую ініціативу обговорення і дякую нашим партнерам за підтримку. Дякую всім, хто буде долучатися. Будемо підтримувати на рівні президії Верховної Ради України й якнайшвидше проходження цього закону. Та працювати політично, щоб він в оптимальному вигляді проходив на голосування».

Наголошуючи на проблемах та викликах для післявоєнних виборів в Україні, Аліна Загоруйко, народний депутат України, заступник Голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, зауважила: «Ми всі розуміємо, що після перемоги країна постане перед необхідністю організації і проведення виборів. Це будуть і місцеві і загальнодержавні вибори. І щоб потім в хаотичному режимі не вносити відповідні зміни, Комітет вже зараз над цим активно працює. А законопроект № 8310 про ті зміни, які врегулюють блок питань щодо інформаційного забезпечення виборів та передвиборчої агітації. Він підтримується профільними експертними національними та міжнародними організаціями. Думаю, і парламент підтримає його, дотримуючись процедури двох читань. Однією з найважливіших змін, які пропонуються законопроектом, це спроба врегулювання передвиборчої агітації в мережі інтернет і на платформах спільного доступу. Це важливо, тому що підходи та методи агітації змінюються, виборці все більше користуються соціальними мережами та месенджерами для отримання інформації, а наявне законодавство не дає відповіді на ряд запитань. Тому наша мета розробити такі норми, які б відповідали сьогоднішнім реаліям».

Представляючи експертний висновок Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні на проект Закону керівниця відділу з політичних та правових питань/Старша радниця Аліса Шушковська, зазначила: «IFES в Україні вітає рішення ініціаторів зареєструвати положення щодо вдосконалення регулювання інформаційного забезпечення виборів та передвиборної агітації в новому проекті закону № 8310. Ми вважаємо, що його завчасний розгляд та прийняття заздалегідь до наступних виборів стане запорукою успішного застосування цих нових правил вже на перших повоєнних виборах».

Всеукраїнська громадська організація «Громадянська мережа «ОПОРА» на запит Комітету також підготувала експертний аналіз пропонованих змін, який представив радник з юридичних питань Павло Романюк: «Вільні вибори є важливим здобутком української демократії, за яку ми боролися у 2004 та 2014 роках й продовжуємо виборювати сьогодні у війні з росією. Завдяки нашим захисникам у нас є можливість сьогодні, завчасно, а не на передодні виборів, обговорювати шляхи удосконалення правого регулювання передвиборної агітації. Хоча у нас можуть бути різні погляди на такі шляхи, серед нас немає жодного опонента тезі щодо необхідності подальшого утвердження та забезпечення принципу вільних виборів. Законопроект 8310 сприяє цьому процесу, тому запропоновані зміни загалом мають позитивний характер. Однак потрібно й те, що деякі положення законопроекту містять підґрунтя для експертної дискусії в подальшому».

Захід відбувся 20 лютого 2023 року за сприяння та підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні та Всеукраїнсьої громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА».

Презентації можна переглянути за цим посиланням:https://komsamovr.rada.gov.ua/documents/dijal_komit9skl/podii_kom9skl/krugli_stoly9skl/83026.html

 

 

 

 
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 10:58
18 квітня 2024 15:07
18 квітня 2024 11:54
17 квітня 2024 11:09
15 квітня 2024 12:36
11 квітня 2024 15:04
11 квітня 2024 14:38
11 квітня 2024 14:30
11 квітня 2024 09:50
10 квітня 2024 17:54