За дорученням Голови Верховної Ради України А.Парубія Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув на своєму засіданні проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (реєстр. № 5520 від 09.12.2016), внесений народним депутатом України М.Бурбаком та іншими народними депутатами України.

         За визначенням суб’єктів законодавчої ініціативи зазначений законопроект внесений з метою передбачення можливості утворення об’єднаних територіальних громад, суб`єктом утворення яких є, зокрема, територіальні громади міст обласного значення без зміни меж відповідних районів, а також визначення чіткої послідовності дій в процесі призначення перших місцевих виборів у територіальних громадах, утворених в результаті об`єднання територіальних громад різних районів, та зміни меж таких районів.

         Законопроектом пропонується внести зміни до Земельного кодексу України, законів України «Про добровільне об`єднання територіальних громад», «Про місцеві державні адміністрації» та визначити порядок зміни меж районів та міст за поданням Кабінету Міністрів України, особливості добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів та територіальних громад до складу яких входять територіальні громади міст республіканського Автономної Республіки Крим або обласного значення, порядок призначення перших місцевих виборів в об’єднаних територіальних громадах до складу яких увійшли територіальні громади, розташовані на територіях суміжних районів, особливості проведення чергових виборів до районних рад, у разі, якщо до призначення таких чергових виборів Верховна Рада України не прийняла рішення про зміну меж відповідних районів.

         Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює ряд зауважень до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» вважає, що зазначений законопроект є актуальним та пропонує рекомендувати Верховній Раді України прийняти його за основу та в цілому за наслідками розгляду в першому читанні.

Заслухавши інформацію підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою, взявши до уваги висновки Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», з’ясувавши позицію народних депутатів України – членів Комітету, запрошених на засідання осіб та обговоривши питання,  Комітет ухвалив:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей добровільного об'єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів (реєстр. № 5520), внесений народним депутатом України М.Бурбаком та іншими народними депутатами України, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорука.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку