Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув на своєму засіданні 7 липня 2016 року проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4370 від 12.04.2016, доопрацьований), поданий народними депутатами України А.Шкрум, О.Дехтярчуком, Л.Зубачем, Ю.Бубликом, С.Кудлаєнком, І.Подоляк та О.Ревегою, та проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби (реєстр. № 4370-1 від 15.04.2016), поданий народними депутатами України А.Герасимовим та А.Рекою.

Законопроектом з реєстр. № 4370 пропонується внести уточнення в окремі положення Закону України № 889-VIII від 10.12.2015 «Про державну службу» з метою їх правової визначеності, зокрема щодо забезпечення реалізації визначених законом гарантій під час проходження державної служби, доповнення категорій посад у місцевих державних адміністраціях; утворення конкурсних комісій в державних органах, юрисдикція яких поширюється на територію одного або кількох районів, попередження державних службовців у державних органах про зміну в організації державної служби (праці) тощо.

Законопроектом з реєстр. № 4370-1 пропонується внести зміни до вказаного Закону, якими, зокрема, пропонується віднести посади голів місцевих державних адміністрацій до категорії «Б», виключивши їх з вищого корпусу державної служби; передбачається утворення Президентом України комісії з питань державної служби голів місцевих державних адміністрацій, яка проводитиме конкурс на зайняття вакантних посад голів місцевих державних адміністрацій і дисциплінарне провадження стосовно них, визначаються основні повноваження цієї комісії; врегульовуються окремі питання проходження служби головами місцевих державних адміністрацій; а також передбачається присвоєння Президентом України вищих рангів державних службовців (категорії "А") та унормування питання призначення на посади, звільнення з посад та особливостей проходження державної служби керівниками допоміжних органів, утворених Президентом України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило низку зауважень до обох законопроектів як змістовного, так і техніко-юридичного характеру. При цьому окремі положення законопроектів, на думку Головного управління, містять певну неузгодженість з конституційними приписами. Враховуючи викладене, Головне управління вважає за доцільне повернути законопроект з реєстр. № 4370 на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи за результатами розгляду в першому читанні.

Комітет з питань запобігання і протидії корупції у висновках щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи даних законопроектів наголошує, що вони відповідають вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку зазначає, що законопроект з реєстр. № 4370-1 не має впливу на показники державного та місцевих бюджетів.

Під час попереднього обговорення законопроектів на засіданнях Комітету 01 червня 2016 року (протокол № 49) та 06 липня 2016 року (протокол № 50), Комітет дійшов висновку, що жодним з них не забезпечується внесення всіх необхідних змін до законодавства України. У зв’язку з цим, керуючись частиною другою статті 110 Регламенту Верховної Ради України, якою передбачено, що при розгляді альтернативних законопроектів головний Комітет може рекомендувати Верховній Раді взяти за основу один із них або підготувати інший законопроект, який вноситься на розгляд Верховної Ради народними депутатами - членами цього Комітету, створеною Комітетом Робочою групою було напрацьовано узгоджений законопроект, в якому були враховані вищезазначені позиції.

Під час розгляду на засіданні підготовленого Робочою групою та профільним підкомітетом законопроекту він не отримав підтримки необхідної більшості членів Комітету.

Враховуючи викладене та заслухавши інформацію підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, за наслідками всебічного обговорення питання Комітет у х в а л и в:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби (реєстр. № 4370-1 від 15.04.2016), поданий народними депутатами України А.Герасимовим та А.Рекою, за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голову підкомітету з питань державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, народного депутата України А.Шкрум.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку