Комітет заслухав інформацію народного депутата України, голови підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко з наступних питань:

-         щодо порушення перед Верховною Радою України окремими сільськими, селищними, міськими радами клопотань про призначення позачергових виборів відповідних голів у зв’язку з достроковим припиненням їх повноважень на підставі положень частини першої статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

-         щодо порушення перед Верховною Радою України Краснослобідським сільським головою Обухівського району Київської області клопотання про призначення позачергових виборів депутатів Краснослобідської  сільської ради, Коцюбинським селищним головою Київської області – про призначення позачергових виборів депутатів Коцюбинської селищної ради, головою Закарпатської обласної державної адміністрації Г.Москалем – депутатів Мукачівської міської ради, що були внесені на підставі положень частин першої та четвертої статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,

-         щодо рішення Лисичанської, Сєвєродонецької та Привільської міських рад Луганської області про необхідність проведення чергових виборів депутатів Луганської обласної ради, а також щодо звернення «зборів депутатів районних, сільських, селищних, міських рад та громадських активістів Луганської області «За збереження і розвиток єдиної, соборної, незалежної України»» (м.Старобільськ 12 червня 2016 року) з вимогою про недопущення проведення виборів депутатів Луганської обласної ради на підконтрольній і непідконтрольній територіях України та виборів депутатів районних, сільських, селищних, міських рад на фактично тимчасово окупованих територіях області,

та з інших питань, що перебувають на контролі підкомітету.  

Всебічно обговоривши зазначені питання, взявши до уваги пропозиції підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії, Комітет ухвалив:

1. Враховуючи, що відповідно до пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України до повноважень Верховної Ради України віднесено питання призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування, а також беручи до уваги вимоги частини третьої статті 14, частин першої та п’ятої статті 15 Закону України «Про місцеві вибори», відповідно до яких позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України на неділю не пізніш як за 60 днів до дня виборів, рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори окремих сільських, селищних голів на неділю 30 жовтня 2016 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України. (Додаток №1)

2. Звернутися до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з проханням надати інформацію  щодо доцільності проведення позачергових виборів окремих голів з огляду на розпочатий у відповідних місцевих громадах процес добровільного об`єднання територіальних громад. (Додаток №2)

3. Взяти до відома та тримати на контролі інформацію щодо оскарження окремими сільськими, селищними, міськими головами рішень відповідних місцевих рад, якими були припинені повноваження цих голів на підставі вимог частин другої та третьої статті 79 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». (Додаток №3)

4. Взяти до відома та тримати на контролі інформацію щодо оскарження окремими місцевими радами клопотань про призначення позачергових виборів депутатів відповідних рад, що були порушені перед Верховною Радою України згідно з вимогами положень частин першої та четвертої статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». (Додаток №4)

5. У зв’язку з прийняттям Верховною Радою Постанови про перейменування села Радянське Бердичівського району Житомирської області на село Романівку та проведенням відповідних юридичних процедур з перейменування, розглянути клопотання Романівської (Радянської) сільської ради про призначення позачергових виборів сільського голови після прийняття відповідного рішення Житомирською обласною радою.

6. Зняти з контролю Комітету питання про призначення позачергових виборів Опачівського сільського голови Макарівського району Київської області, повноваження якого були достроково припинені 29 січня 2016 року на підставі поданої заяви до сільської ради про складення повноважень голови за власним бажанням,  у зв’язку з відкликанням сільським головою Р.Гусєвим своєї заяви.

7. Оскільки на розгляді та контролі Комітету перебувають клопотання Смілянської міської ради Черкаської області про призначення позачергових виборів Смілянського міського голови та Родинської міської ради Покровської міської ради Донецької області про призначення позачергових виборів Родинського міського голови у зв’язку з достроковим припиненням повноважень голів за рішеннями рад, а за останньою неофіційною інформацією ці рішення оскаржувалися міськими головами в судовому порядку і обидва голови поновлені на своїх посадах, звернутися до відповідних судів з проханням надати Комітетові офіційну інформацію щодо розгляду та змісту прийнятих рішень з даних питань.

8. Оскільки за інформацією Донецької військово-цивільної адміністрації проведення позачергових виборів Андріївського сільського голови Великоновосілківського району Донецької області (станом на травень цього року) є проблематичним у зв’язку з проведенням на окремих територіях області Антитерористичної операції, повторно звернутися до голови Донецької військово-цивільної адміністрації П.Жебрівського з проханням тримати питання призначення позачергових виборів в Андріївській сільській раді Великоновосілківського району Донецької області на контролі і у разі стабілізації ситуації поінформувати Комітет про можливість призначення позачергових виборів Андріївського сільського голови.

9. Звернутися до Ради національної безпеки та оборони України, Антитерористичного центру при Службі безпеки України та до Луганської військово-цивільної адміністрації з проханням вивчити питання, порушені у рішеннях Лисичанської, Сєвєродонецької та Привільської міських рад Луганської області та у зверненні «зборів депутатів районних, сільських, селищних, міських рад, та громадських активістів Луганської області «За збереження і розвиток єдиної, соборної, незалежної України»», і надати свої пропозиції.

10. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з питання призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних голів, зазначених у пункті 1 Рішення Комітету,  народному депутату України, голові підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко.

 

 

 

 

 

 

 

 

                               Додаток № 1  

Перелік органів місцевого самоврядування,

до яких пропонується призначити позачергові вибори

 

 

№ п/п

Орган місцевого самоврядування,

 до якого пропонується призначити вибори

Область

Район

Підстава дострокового припинення повноважень

Дата виникнення підстави

П.І.Б. голови, повноваження якого достроково припинено

1.      

Добренська сільська рада

Волинська область

Камінь-Каширський район

У зв’язку зі смертю

17.04.2016

Матвійчук П.А.

2.      

Тоболівська сільська рада

Волинська область

Камінь-Каширський район

За власним бажанням

05.05.2016

Бартошик О.П.

3.      

Миляновичів-

ська сільська рада

Волинська область

Турійський район

У зв’язку зі смертю

16.04.2016

Баранюк А.П.

4.      

Добропільська сільська рада

Донецька область

Добропільсь

кий район

За власним бажанням

14.04.2016

Кравченко Ю.А.

5.      

Великокоровинецька сільська рада

Житомирська область

Чуднівський район

За власним бажанням

22.03.2016

Войтко В.В.

6.      

Осівська сільська рада

Житомирська область

Ємільчинсь

кий район

За власним бажанням

06.05.2016

Климчук Г.І.

7.      

Пиріжківська сільська рада

Житомирська область

Малинський район

У зв’язку зі смертю

18.05.2016

Марченко А.В.

8.      

Червона

сільська рада

Запорізька область

Великобілозер

ський район

За власним бажанням

27.04.2016

Богослав М.І.

9.      

Букачівська селищна рада

Івано-Франківська область

Рогатинський район

За власним бажанням

15.03.2015

Грушецький М.Д.

10.  

Чукалівська сільська рада

Івано-Франківська область

Тисмениць

кий район

У зв’язку зі смертю

11.03.2016

Гаврилів І.Б.

11.  

Яворівська сільська рада

Івано-Франківська область

Косівський район

За власним бажанням

06.05.2016

Шкрібляк К.М.

12.  

Солотвинська селищна рада

Івано-Франківська область

Богородчансь

кий район

За власним бажанням

04.05.2016

Боднарчук Р.С.

13.  

Любарецька сільська рада

Київська область

Бориспільсь

кий район

За власним бажанням

12.04.2016

Коломієць М.І.

14.  

Улянівська сільська рада

Київська область

Переяслав-Хмельницький район

За власним бажанням

01.04.2016

Шевченко Т.Г.

15.  

Триліська сільська рада

Кіровоград-

ська область

Олександрівсь

кий район

У зв’язку зі смертю

27.02.2016

Крикун Ю.П.

16.  

Шпотинська сільська рада

Луганська область

Старобільсь

кий район

За власним бажанням

12.02.2016

М’ягкий А.П.

17.  

Воєводська сільська рада

Луганська область

Троїцький район

За власним бажанням

05.04.2016

Вакуленко А.Ф.

18.  

Монастирець

ка сільська рада

Львівська область

Жидачівський район

За власним бажанням

04.04.2016

Прилуцький М.П.

19.  

Холоднобалківська сільська рада

Одеська область

Біляївський район

За власним бажанням

02.03.2016

Скурчак А.В.

20.  

Степанівська сільська рада

Одеська область

Березівський район

За власним бажанням

05.04.2016

Богданов О.С.

21.  

Новоукраїнська сільська рада

Одеська область

Роздільнянсь

кий район

За власним бажанням

24.02.2016

Шнайдер М.Ф.

22.  

Якимівська сільська рада

Полтавська область

Великобагачанський район

За власним бажанням

23.03.2016

Солод Г.В.

23.  

Дейманівська сільська рада

Полтавська область

Пирятинсь

кий район

За власним бажанням

25.03.2016

Келеберда В.В.

24.  

Сасинівська сільська рада

Полтавська область

Пирятинсь

кий район

У зв’язку зі смертю

03.04.2016

Дорошенко В.В

25.  

Томашгородсь

ка сільська рада

Рівненська область

Рокитнівсь

кий район

За власним бажанням

01.03.2016

Сосюк В.М.

26.  

Смордвівська сільська рад

Рівненська область

Млинівський район

За власним бажанням

19.04.2016

Яковчук О.Ю.

27.  

Малосамбірська сільська рада

Сумська область

Конотопський район

За власним бажанням

24.02.2016

Гуденко Р.В.

28.  

Плотицька сільська рада

Тернопільська область

Тернопільський район

За власним бажанням

19.02.2016

Кравець О.В.

29.  

Кальненська сільська рада

Тернопільська область

Козівський район

За власним бажанням

03.03.2016

Кіт М.М.

30.  

Борівська сільська рада

Харківська область

Зміївський район

За власним бажанням

04.04.2016

Ревенко В.К.

31.  

Лазурненська селищна рада

Херсонська область

Скадовський район

У зв’язку з набранням законної сили обвинуваль-ним вироком

 

Коваленко Р.Є.

32.  

Волиця-Польова сільська рада

Хмельницька область

Теофіпольсь

кий район

За власним бажанням

12.04.2016

Кадай Д.О.

33.  

Острівецька сільська рада

Черкаська область

Уманський район

У зв’язку зі смертю

20.04.2016

Григоренко Н.В.

34.  

Ліщинівська сільська рада

Черкаська область

Христинівсь

кий район

За власним бажанням

14.04.2016

Шевчук М.М.

35.  

Баламутівська сільська рада

Чернівецька область

Заставнівсь

кий район

У зв’язку зі смертю

11.03.2016

Лучик В.Є.

36.  

Кулівецька сільська рада

Чернівецька область

Заставнівський район

За власним бажанням

14.03.2016

Бойчук В.М.

37.  

Переяслівська сільська рада

Чернігівська область

Ніжинський район

За власним бажанням

14.04.2016

Черевко В.П.

 

 

 

 

 

Додаток № 2

 

 

№ п/п

Орган місцевого самоврядування,

 до якого пропонується призначити вибори

Область

Район

Підстава дострокового припинення повноважень

Дата виникнення підстави

П.І.Б. голови, повноваження якого достроково припинено

1.      

Шпотинська сільська рада

Луганська область

Старобільський район

За власними бажанням

12.02.2016

М’ягкий А.П.

2.      

Борщівська міська рада

 

Тернопільська область

Борщівський район

За власним бажанням

22.04.2016

Сельський Р.О.

3.      

Тальнівська міська рада

 

Черкаська область

Тальнівський район

За власним бажанням

29.02.2016

Біленко О.Ф.

4.      

Старобільська міська рада

 

Луганська область

Старобільський район

У зв’язку зі смертю

22.02.2016

Живага В.М.

 

Додаток № 3

п/п

Назва місцевої ради

Область

Район

Дата припинення повноважень

П.І.Б. голови, повноваження якого достроково припинено за рішенням ради

1.       

Завидівська сільська рада

Закарпатська область

Мукачівський район

25.04.2016

Кобаль П.І.

2.       

Кошелівська сільська рада

Закарпатська область

Хустський район

18.03.2016

Чопей В.В.

3.       

Краснослобідська сільська рада

Київська область

Обухівський район

12.04.2016

Клименко П.Г.

4.       

Коцюбинська селищна рада

Київська область

Ірпінська міська рада

08.04.2016

Матюшина О.В.

5.       

Здорівська сільська рада

Київська область

Васильківський район

29.01.2016

Мамочка В.В.

6.       

Сєвєродонецька міська рада

Луганська область

 

16.02.2016

Казаков В.В.

 

Додаток № 4

п/п

Назва місцевої ради

Область

Район

Дата порушення клопотання

Суб’єкт клопотання

1.       

Мукачівська міська рада

Закарпатська область

 

23.03.2016

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Москаль Г.Г.

2.       

Краснослобід

ська сільська рада

Київська область

Обухівський район

25.05.2016

Краснослобідський сільський голова Клименко П.Г.

3.       

Коцюбинська селищна рада

Київська область

Ірпінська міська рада

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №50”

17 березня 2017 16:58
17 березня 2017 16:55
17 березня 2017 16:47
17 березня 2017 16:45
17 березня 2017 16:44
17 березня 2017 16:43