Комітет розглянув проект Постанови про дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради у зв'язку з діями, що порушують Конституцію України і Закони України, підривають засади місцевого самоврядування, суперечать інтересам територіальної громади смт.Коцюбинське, та призначення позачергових виборів (реєстр. № 4383), поданий народними депутатами України Ю.Луценком, О.Черваковою та іншими.

Проектом передбачається дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради та призначення позачергових виборів на останню неділю дев’яносто денного строку з дня набрання чинності цією Постановою.

Як зазначається в пункті 2 Пояснювальної записки до даного проекту, «до повноважень Верховної Ради України згідно пункту 30 частини першої статті 85 Конституції України та частин першої, четвертої та шостої статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» відноситься дострокове припинення повноважень та призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування, в тому числі депутатів селищної ради», при цьому метою проекту є «притягнення до політико-правової відповідальності Коцюбинської селищної ради за дії, що порушують Конституцію України і Закони України, підривають засади місцевого самоврядування, суперечать інтересам територіальної громади смт. Коцюбинське, з відповідним достроковим припиненням її повноважень та призначенням позачергових виборів».

 

Комітет зауважив, що до конституційних повноважень Верховної Ради України належать питання призначення чергових та позачергових виборів до органів місцевого самоврядування (пункт 30 частини першої статті 85 Основного Закону України).

Відповідно до частини третьої статті 14 Закону України «Про місцеві вибори» позачергові місцеві вибори призначаються Верховною Радою України у разі дострокового припинення повноважень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, сільського, селищного, міського голови, а також в інших випадках, передбачених законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Підстави дострокового припинення повноважень місцевої ради передбачені положеннями статті 78 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

При розгляді даного питання Комітет заслухав інформацію народного депутата України О.Червакової, журналістки, члена громадського руху «Чесно» І.Федорів щодо ситуації, яка склалася в Коцюбинській селищній раді Київської області, навколо діяльності окремих депутатів ради, а також у зв’язку з протистоянням між більшістю депутатського корпусу Коцюбинської селищної ради та Коцюбинським селищним головою О.Матюшиною.

Враховуючи викладене, беручи при цьому до уваги лист голови Київської обласної державної адміністрації М.Мельничука з проханням «невідкладно розглянути ситуацію, що склалася... та дослухатися до представників територіальної громади» та звернення Коцюбинського селищного голови О.Матюшиної з проханням призначити позачергові вибори Коцюбинської селищної ради, всебічно обговоривши дане питання, Комітет   у х в а л и в:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої, частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови про дострокове припинення повноважень Коцюбинської селищної ради у зв'язку з діями, що порушують Конституцію України і Закони України, підривають засади місцевого самоврядування, суперечать інтересам територіальної громади смт. Коцюбинське, та призначення позачергових виборів (реєстр. № 4383), поданий народними депутатами України Ю.Луценком, О.Черваковою та іншими, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу та в цілому.

 

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, Голові Комітету С.Власенку.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку