Комітет за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» (щодо присвоєння почесних звань) (реєстр. №1469), поданий народними депутатами України І.Сусловою та Ю.Дерев’янком.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про державні нагороди України», якими передбачити присвоєння почесного звання «Батько-герой» батьку, що самостійно виховав п’ятьох і більше дітей, що досягли восьмирічного віку, у тому числі усиновлених.

Крім того проектом передбачається, що почесні звання «Мати-героїня», «Батько-герой» присвоюються протягом одного року з дня подання особами відповідного клопотання та документів до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у порядку, визначеному Указом Президента України.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, проаналізувавши даний законопроект на відповідність Конституції України, дійшов висновку, що законопроект не суперечить положенням Основного Закону України.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету за наслідками розгляду законопроекту ухвалив висновок, що даний проект Закону є таким, що має вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення видатків державного бюджету). При цьому всупереч вимогам частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України до законопроекту не надано належне фінансово-економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції для досягнення збалансованості державного бюджету. Крім того, термін набрання чинності законом, вказаний в законопроекті, має узгоджуватися з частиною третьою статті 27 Бюджетного кодексу, згідно з якою закони України або їх окремі положення, які впливають на показники бюджету і приймаються після      15 липня року, що передує плановому, вводяться в дію не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції у своєму висновку щодо результатів здійснення антикорупційної експертизи зазначив, що у законопроекті не виявлено корупціогенних факторів, тобто законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку зазначає, що ідея проекту Закону стосовно встановлення почесного звання «Батько-герой» вбачається слушною. Разом з тим, Головне управління вважає недостатньо конкретизованими запропоновані законопроектом вимоги для присвоєння вказаного почесного звання та звертає увагу на недотримання комплексного підходу у забезпеченні законодавчого регламентування конституційного принципу рівності громадян. Крім того, Головне управління вбачає ознаки втручання у виключну компетенцію Президента України в положеннях законопроекту, якими передбачається надати імперативний характер повноваженню Президента України щодо присвоєння відповідного почесного звання та визначити компетенцію Комісії державних нагород та геральдики, що є допоміжним органом глави держави. З огляду на зазначене, Головне управління вважає за доцільне законопроект за результатами розгляду в першому читанні повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Враховуючи викладене, всебічно обговоривши дане питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до Закону України «Про державні нагороди України» (щодо присвоєння почесних звань) (реєстр. №1469), поданий народними депутатами України І.Сусловою та Ю.Дерев’янком, за наслідками розгляду в першому читанні повернути суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань адміністративних послуг, державних символів та нагород О.Дехтярчуку.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протокол №36”

02 березня 2017 15:01
02 березня 2017 13:13
02 березня 2017 13:13