Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування за дорученням Голови Верховної Ради України В.Гройсмана розглянув на своєму засіданні проект Закону України про органи самоорганізації населення (реєстр. № 2466 від 24.03.2015 р.), поданий народними депутатами України С.Власенком, І.Подоляк, О.Березюком, О.Медуницею, М.Хмілєм, О.Юринець, В.Пацканом, В.Курилом, В.Чумаком, І.Поповим, Е.Матвійчуком, Р.Сольваром, С.Заліщук, Н.Новак, С.Соболєвим, Ю.Мірошниченком та Ю.Павленком.

Розроблення проекту Закону, як зазначається у пояснювальній записці до нього, зумовлено тим, що окремі положення чинного Закону України «Про органи самоорганізації населення» суперечать Конституції України, не узгоджуються із нормами Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та не унормовують належним чином правовий статус органів самоорганізації населення. З огляду на зазначене, законопроект має на меті покращення існуючої ситуації у сфері регламентації правового статусу органів самоорганізації населення і створення умов для безпосередньої участі членів територіальних громад у вирішенні питань місцевого значення шляхом, зокрема, уточнення та розширення понятійного апарату, що вживається у Законі, спрощення процедури утворення та скорочення терміну легалізації органу самоорганізації населення, розширення повноважень органу самоорганізації населення тощо.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, проаналізувавши даний законопроект на відповідність Конституції України, дійшов висновку, що законопроект не суперечить положенням Основного Закону України.

Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, висловивши низку зауважень до законопроекту, в той же час зазначає, що законопроект відповідає вимогам антикорупційного законодавства.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету ухвалив рішення, що законопроект має вплив на показники бюджету (призведе до зменшення надходжень до державного та місцевих бюджетів і збільшення видатків місцевих бюджетів) та рекомендував Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування при доопрацюванні законопроекту узгодити положення статті 17 з вимогами Бюджетного кодексу України в частині формування і виконання місцевих бюджетів України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України вказує на передчасність перегляду правил функціонування органів самоорганізації населення в умовах проголошеного курсу на реформу місцевого самоврядування та вважає, що прийняттю запропонованих законодавчих новел має передувати прийняття змін до Конституції України, де буде втілено нову концепцію місцевого самоврядування. Крім того, Головне управління вважає сумнівним запропонований порядок створення органів самоорганізації населення (яким, по суті, встановлюється обов’язок сільської, селищної, міської, районної у місті ради надати дозвіл на створення органу самоорганізації населення у разі ініціювання даного питання громадянами) з точки зору відповідності такого порядку приписам частини шостої статті 140 Конституції України, яка закріплює дозвільний, а не повідомний характер утворення органів самоорганізації населення. Зауваження Головного управління викликають також норми законопроекту в частині наділення районних у місті рад повноваженнями щодо утворення органів самоорганізації населення, переліку «власних» та «делегованих» повноважень, якими пропонується наділити органи самоорганізації населення, та порядку їх надання тощо. У зв’язку з наведеним Головне науково-експертне управління за результатами аналізу законопроекту дійшло висновку щодо доцільності його повернення суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

З метою широкого залучення представників наукових кіл, асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських об’єднань до обговорення закладеної у законопроекті концепції функціонування органів самоорганізації населення в Україні Комітет звернувся з пропозиціями надати свої коментарі до законопроекту до Інституту законодавства Верховної Ради України, Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту державної служби та місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України, Інституту проблем державного управління та місцевого самоврядування Національної академії державного управління при Президентові України, Національного юридичного університету        ім. Ярослава Мудрого, Академії муніципального управління, Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування, Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Всеукраїнської громадської організації «Асоціація сприяння самоорганізації населення». Також до Комітету надійшли листи Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» і Громадської ради при Херсонському міському голові стосовно законопроекту. Попри значну кількість отриманих від експертів пропозицій і зауважень до законопроекту, їх аналіз дозволяє стверджувати про актуальність та схвальне сприйняття громадськістю ідеї оновлення законодавства у сфері організації і діяльності органів самоорганізації населення.     

На підставі викладеного, заслухавши інформацію голови підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко, взявши до уваги висновок Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, з'ясувавши позицію народних депутатів України - членів Комітету, запрошених на засідання осіб, та всебічно обговоривши питання, Комітет ухвалив:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про органи самоорганізації населення (реєстр. № 2466 від   24.03.2015 р.), поданий народними депутатами України С.Власенком, І.Подоляк, О.Березюком, О.Медуницею, М.Хмілєм, О.Юринець, В.Пацканом, В.Курилом, В.Чумаком, І.Поповим, Е.Матвійчуком, Р.Сольваром, С.Заліщук, Н.Новак, С.Соболєвим, Ю.Мірошниченком та Ю.Павленком, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України, голові підкомітету з питань органів самоорганізації населення, місцевих виборів та інших форм безпосередньої демократії О.Бойко.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку